Nekoliko savjeta kako da i vaša božićna pšenica bude lijepa, gusta i zelena

Foto: Roberta F.

Na današnji dan svete Lucije tradicionalno se sije pšenica kao simbol plodnosti i novog života izraslog iz malog sjemena. Sijanje božićne pšenice je tradicionalni hrvatski običaj kojem se posebno vesele djeca, jer od tog dana imaju svaki dan do Božića poseban zadatak – zaliti pšenicu i provjeriti da li dobro napreduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji vjerovanje da će cijela nova godina biti uspješnija i plodnija ako pšenica do Božića lijepo zazeleni i bude gusta i visoka.

Kako bi i vaš božićni stol upotpunila lijepa, gusta i zelena pšenica, našli smo za vas nekoliko savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pšenica na vati

U posudu stavimo sloj navlažene vate, a na nju pšenicu u sloju debljine do 1 cm (da se zrna prekrivaju u 2-3 sloja), a zrna je potrebno sijati gusto. Posudicu sa pšenicom treba držati na toplijem i svijetlom mjestu, i svaki je dan po potrebi vlažiti prskanjem (do 1 žlice vode).
Kad pšenica isklija i lijepo zazeleni, stavite je na nešto hladnije, ali i dalje svijetlo mjesto, i dalje zalijevajte umjereno.

Pripazite da ne pretjerate s vodom, jer bi zrna mogla popljesniviti i izgnjiliti ili mladi listovi požutjeti. Pazite i da mjesto gdje držite pšenicu ne bude previše blizu grijanja, jer bi se pšenica mogla osušiti. Prvih nekoliko dana, sve dok se ne pojave klice, posudicu možete prekriti prozirnom folijom za čuvanje hrane, kako bi sačuvala vlagu. Kada pšenica nine, skinite foliju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pšenica ne zemlji

Pšenicu stavimo u posudu sa vlažnom, rahlom zemljom (ako je posudica dublja, dva prsta manje od vrha posude). Rasporedimo zrna “gusto” po cijeloj površini, a onda ih prekrijemo s još malo zemlje. U sredini možemo ostaviti malo prostora za stavljanje svijeća (u sredinu se onda postavi mala čašica koja će ostaviti mjesta za svijeću). Zatim se posuda stavlja na toplo i svijetlo mjesto.

Pšenica na pijesku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabubrenu pšenicu stavimo u posudu s debljim slojem pijeska, na koji se može rasporediti malo humusa iz starih lončanica za cvijeće. U ovom se slučaju svijeće mogu odmah postaviti. Pijesak također vlažite svaki dan.

Kada pšenica dovoljno naraste potrebno je podrezati vrhove da budu lijepi jednaki. Iznikla pšenica se tradicionalno veže trakom sa hrvatskom trobojnicom, a u sredinu se može staviti svijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.