Sočna i mirisna pita sa šljivama. Ako imate fine domaće šljive svakako isprobajte ovaj ukusan kolač od dizanog tijesta.
Recept donosi portal Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
400 g glatkog brašna
1/2 svježeg kvasca
1 jaje
2 žlice šećera
prstohvat soli
50 ml ulja
200 ml mlakog mlijeka
Nadjev
1 kg očišćenih šljiva
150 g glatkog brašna
100 g šećera
1/2 žličice cimeta
125 g hladnog maslaca
Priprema
Najprije pripremite kvasac. U malu zdjelicu stavite razlomljeni kvasac, 1 žlicu brašna, 1 žlicu šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite kvasac 10 minuta da miruje dok ne postane pjenast.
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i sol. Zatim dodajte razmućeno jaje, ulje, pjenasti kvasac i ostatak mlijeka pa umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom mjestu da se diže. Kada tijesto udvostruči volumen malo ga premijesite i na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje (30×40 cm). Preko tijesta posložite očiščene i na četvrtine izrezane šljive pa ih obilato posipajte mrvičastim posipom.
Mrvičasti posip pripremite tako da brašno, šećer i cimet pomiješajte u zdjeli pa dodate hladan, na kocke narezan maslac. Maslac rukama mrvite u suhoj smjesi dok ne dobijte mrvičasti posip.
Kolač pecite pola sata na temperaturi od 180 ºC, dok mrvice ne poprime zlatno žutu boju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa