Sever za Narod.hr o najavi uvođenja nacionalnih mirovina: ‘Socijalno uređeno društvo mora osigurati minimum najugroženijim skupinama’

Foto: Fah

“Socijalno uređeno društvo mora razmišljati o tome da država osigura minimum najugroženijim skupinama“, rekao je u razgovoru za Narod.hr Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata komentirajući najavu resornog ministarstva glede uvođenja nacionalne mirovine. Pravo na nju ostvarili bi oni koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina.

“Uvođenje nacionalnih mirovina nije nikakav novost, o tome se govori već godinama. Različiti modeli implementirani su i u drugim državama. Svako socijalno uređeno društvo mora razmišljati o tome da država osigura minimum najugroženijim skupinama.”

Sever upozorava da “nacionalne mirovine ne bi trebale biti isplaćivane iz sustava mirovinskog osiguranja, odnosno od doprinosa, već iz državnog proračuna”.

“Ako je osoba radila godinu dana, taj dio neka se financira iz sustava, a ostatak iz proračuna.”, smatra Sever.

“Neke države isplaćuju minimum, bez obzira na imovinski status.”, što može biti zamka, navodi Sever.

“Osobe možda nisu radile, jer su već financijski osigurane i njima ne treba takva pomoć.”

Osnovana je radna skupina koja priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine za starije od 65 koji nikad nisu bili zaposleni.

“Radna skupina je tek krenula s raspravama, tijekom sljedeće godine se očekuje da će prijedlog biti upućen u proceduru, a u primjeni bi trebao biti od 2021. godine.”, ocjenjuje Sever.

Podsjetimo, početkom rujna 2019. godine osnovana je radna skupina koja priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine za starije od 65 koji nikad nisu bili zaposleni. Radna skupina treba definirati tko bi i prema kojim kriterijima bio kandidat za nacionalnu mirovinu.

Uža radna skupina kojoj je nositelj Ministarstvo rada i socijalne skrbi već neko vrijeme priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine, a novi ministar Josip Aladrović kaže da će radnu skupinu proširiti predstavnicima udruga umirovljenika, socijalnih partnera i akademske zajednice.

Mora se osigurati novac

Radi se o mirovini koju bi primali stariji od 65 godina koji nikad nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina, koliki je hrvatski minimum za stjecanje mirovine, te nemaju pravo na mirovinu. Uvođenje nacionalne mirovine bila bi realizacija jednog od predizbornih obećanja HDZ-a s prošlih parlamentarnih izbora, a ono je i inače jedno od najčešćih nerealiziranih političkih obećanja u zadnja dva desetljeća.

Ministar Josip Aladrović kaže da će utvrđivanje kriterija za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine biti glavni zadatak proširene radne skupine. Zakonodavni okvir pripremat će se tijekom 2020., a prva isplata nacionalne mirovine bila bi 2021. godine.

Osim novca koji se mora osigurati u proračunu, jedno od glavnih pitanja koje će država razriješiti sa stručnjacima i socijalnim partnerima je hoće li se nova mirovina dijeliti svima starijima od 65 (odnosno 67 ako produljenje radnog vijeka preživi sindikalni referendum) bez mirovine ili će se uvesti određeni kriteriji temeljeni na imovinskom i dohodovnom cenzusu. Mnogi savjetuju Vladi da ni ne koristi pojam “nacionalna mirovina” nego stalna socijalna pomoć za starije ili socijalna mirovina, jer se radi o pravu koje bi se “naslonilo” na socijalnu skrb.

Bio bi to i jedan od načina da se zaštiti mirovinski sustav od proširenja prava, ali i da se ne potiče siva ekonomija i praksa neplaćanja mirovinskih doprinosa.

Najugroženija skupina

Vlada tek treba objaviti točan broj potencijalnih korisnika, a procjene iznose od 40.000 do čak 85.000 osoba starijih od 65 godina koje nemaju uvjete za mirovinu te povremeno ili stalno primaju socijalnu pomoć. Uglavnom se radi o staricama koje žive same, koje su najugroženija skupina stanovništva.

“Stalna socijalna pomoć za starije” ili “nacionalna mirovina” morala bi biti niža od najniže mirovine koja se stječe za minimalnih 15 godina staža i trenutačno iznosi oko 970 kuna. Tu najnižu mirovinu, takozvani umirovljenički minimalac, prima svaki četvrti umirovljenik, a ni ona nije u cijelosti pokrivena uplatama doprinosa. Razlika se isplaćuje iz proračuna i ona godišnje doseže 1,7 milijardi kuna.

Kad bi nacionalna mirovina bila 800 kuna, država bi za 85 tisuća korisnika nacionalnih mirovina trebala dodatnih oko 800 milijuna kuna godišnje. No, kako znatan dio starijih već prima socijalnu pomoć konačni trošak bio bi manji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr