Ne bi trebalo biti mjesta bacanju hrane dok je više od 3 milijarde ljudi na svijetu nema dovoljno. Hrana se baca najviše tijekom blagdana. Trećina globalne godišnje proizvodnje, što je oko milijardu 300 milijuna tona, izgubljeno je ili bačeno, prenosi HRT.
Istodobno je više od 820 milijuna ljudi kronično pothranjeno. U Europskoj uniji svake se godine baci oko 90 milijuna tona hrane, odnosno 173 kilograma po osobi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje nastane oko 400 tisuća tona otpada od hrane, odnosno 97 kilograma po stanovniku, pri čemu najveće količine nastaju u kućanstvima – gotovo 80 posto. Tradicionalno, najviše se hrane baci u razdoblju poslije blagdana.
Dvije do tri vrste mesa, više priloga i salata, sedam vrsta kolača… Zvuči li poznato? Posljedica prekomjernog kupovanja i pripreme hrane za blagdane nerijetko je i njezino bacanje nakon blagdana.
Evo što su građani o tome rekli u anketi.
– Pa nešto zamrznem…a nešto…hmmmm, pa bacim, rekla je jedna građanka.
– To ne postoji, sve se pojede, sve se spremi, zamrzne, odmrzava, kruh se poha, mrvi i tako. Ništa se ne baca, kazala je druga.
Oči veće od želudca
– Svatko od nas godišnje baci 75 kilograma hrane. Tu ubrajamo i nejestive dijelove hrane, dakle, ne samo jestivu hranu već i one ne jestive dijelove koje bi u svakom slučaju morali bacit, primjerice ljuske od jaja, vrećice čaja i kosti životinja, rekla je rekla je Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane.
– Ne bacam, vrlo sam racionalna u pripremi hrane, tako da nema bacanja, nisu vremena ni prilike, rekla je građanka.
Najmanje hrane bacaju umirovljenici, a najviše mlađe zaposlene osobe i kućanstva s visokim primanjima.
– Mladi profesionalci koji manje više vode jedan aktivan život i često mijenjaju svoje planove kroz dan, obitelji s malom djecom. Djeca su jako teška što se tiče planiranja njihovih, ajmo reći, afiniteta prema određenoj hrani, ali i količina koju mogu pojesti na dnevnoj bazi, kazala je Ilakovac.
Što kažu stručnjaci?
Rješenje je, kažu stručnjaci, u vlastitoj kuhinji i dobrom planiranju.
Stručnjaci savjetuju kako izbjeći višak i bacanje hrane.
Za početak napišite tjedni jelovnik, nakon toga napišite popis naimirnica, pođite s njim u kupovinu i probajte ga se pridržavati. I ono najvažnije – ne idite u kupovinu gladni.
A gladnih ima oko nas i zato idući put, prije nego što hranu bacite ili pretrpate košaricu, pogledajte oko sebe. Neki pun blagdanski stol mogu samo sanjati jer na spavanje odlaze gladni.