Gotovo 300 tisuća tona hrane u Hrvatskoj na godinu završi u smeću. U blagdansko vrijeme kilogrami bačene hrane dodatno rastu. Kako popraviti negativnu statistiku? Evo savjeta.
Borka iz Rijeke kaže da kupuje povrće, voće, meso, svega po malo te ističe da troši više, budući da su blagdani. Iako je život skuplji, stol, kažu građani, to ne smije osjetiti. Često se i lako pretjera.
“Ako procijenim da je toga više, zaledit ćemo pa će ostati za drugi put. Teško je baš, nekad ne ide, ali nekad se i pojede od jučer”, rekla je Karmen iz Rijeke dodavši da ponekad baci hranu.
Godišnje svaki Hrvat baci oko 71 kilogram hrane. Najviše se baca u kućanstvima i to meso, riba, jaja, voće, orašasti plodovi. Željko iz Rijeke poručuje da baca jako malo hrane te naglašava: “Imamo kokice koje popapaju ono što mi ostavimo od hrane.”
Evo još nekih savjeta kako što manje hrane baciti
Prije nego li započnete pripremu blagdanskog menija, odredite potrebnu količinu hrane s obzirom na broj gostiju i porcije. Zamrznuti se može gotovo sve, od kupovnih proizvoda do ostataka blagdanskog ručka. Zbog bolje organizacije u zamrzivaču, hranu označite. Ostatke koje ne zamrznete što prije iskoristite.
“Rižu koja nam je ostala možemo oformiti u kuglice koje ćemo puniti. Rolat ćemo u mrvice i peći”, pojašnjava kuharica Srđana Jevtić, piše dnevnik.hr