Prava delicija orijentalne kuhinje: Baklava s čokoladom, orasima i keksima

Foto: slatkisvijet.com

Baklava je prava delicija orijentalne kuhinje, a ovdje možete vidjeti jednostavan recept za sočnu baklavu s orasima, čokoladom i keksima. Također je odlična i s lješnjacima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Sastojci za baklavu:

10 kora za savijače
150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g mljevenog keksa
100 g sitno naribane čokolade
50 g čokolade u prahu
1 žličica cimeta
prstohvat soli
2 vanilin šećera
250 g maslaca
2 jaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preljev (sirup):

500 ml vode
350 g šećera
sok od 1 većeg limuna

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije pripremite sirup. Vodu i šećer kuhajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Dodajte limunov sok, maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Za pripremu baklave, maslac zagrijte na laganoj vatri tako da se topi. Ostavite ga sa strane da se malo prohladi. U većoj zdjeli pomiješajte mljevene orahe ili lješnjake, naribanu čokoladu, čokoladu u prahu, vanilin šećer, cimet i sol. Dodajte maslac (odvojite 4 žlice sa strane) i sve promiješajte pa dodajte žutanjke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa umiješajte u smjesu.

U zdjelicu pripremite mješavinu mlijeka i ulja za prskanje kora, sve skupa cca 1 dl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za slaganje baklave trebat će vam 10 kora, cca 500 g. Veći lim za pečenje namastite i položite na njega jednu koru. Koru uz pomoć kista poprskajte pripremljenom mješavinom pa prekrijte drugom korom. Preko kore tanko razmažite ¼ nadjeva. Nastavite tako slagati kore i nadjev. Trebate imati ukupno 5 redova kora i 4 reda nadjeva.

Baklavu prije pečenja izrežite na trokutiće i premažite otopljenim maslacem kojeg ste odvojili. Baklavu pecite 30 minuta na 170°C, dok lijepo ne porumeni.

Pečenu, vruću baklavu zalijte ohlađenim sirupom i ostavite da se upije. Baklavu zalljevajte šefljom u nekoliko navrata tako da se svi slojevi dobro natope. Baklavu prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.

Foto: slatkisvijet.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.