Baklava je prava delicija orijentalne kuhinje, a ovdje možete vidjeti jednostavan recept za sočnu baklavu s orasima, čokoladom i keksima. Također je odlična i s lješnjacima!
Sastojci
Sastojci za baklavu:
10 kora za savijače
150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g mljevenog keksa
100 g sitno naribane čokolade
50 g čokolade u prahu
1 žličica cimeta
prstohvat soli
2 vanilin šećera
250 g maslaca
2 jaja
Preljev (sirup):
500 ml vode
350 g šećera
sok od 1 većeg limuna
Priprema
Najprije pripremite sirup. Vodu i šećer kuhajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Dodajte limunov sok, maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Za pripremu baklave, maslac zagrijte na laganoj vatri tako da se topi. Ostavite ga sa strane da se malo prohladi. U većoj zdjeli pomiješajte mljevene orahe ili lješnjake, naribanu čokoladu, čokoladu u prahu, vanilin šećer, cimet i sol. Dodajte maslac (odvojite 4 žlice sa strane) i sve promiješajte pa dodajte žutanjke. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa umiješajte u smjesu.
U zdjelicu pripremite mješavinu mlijeka i ulja za prskanje kora, sve skupa cca 1 dl.
Za slaganje baklave trebat će vam 10 kora, cca 500 g. Veći lim za pečenje namastite i položite na njega jednu koru. Koru uz pomoć kista poprskajte pripremljenom mješavinom pa prekrijte drugom korom. Preko kore tanko razmažite ¼ nadjeva. Nastavite tako slagati kore i nadjev. Trebate imati ukupno 5 redova kora i 4 reda nadjeva.
Baklavu prije pečenja izrežite na trokutiće i premažite otopljenim maslacem kojeg ste odvojili. Baklavu pecite 30 minuta na 170°C, dok lijepo ne porumeni.
Pečenu, vruću baklavu zalijte ohlađenim sirupom i ostavite da se upije. Baklavu zalljevajte šefljom u nekoliko navrata tako da se svi slojevi dobro natope. Baklavu prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.