Predsjednik Međunarodne organizacije za obitelj Brown: ‘Ovo je veličanstvena pobjeda za sve nas koji smo za život’

Brian Brown obitelj život
Foto: Elekes Andor, commons.wikimedia.org, iStock by Getty images; Fotomontaža: Narod.hr

Presuda Dobbs protiv Ženske zdravstvene organizacije u Jacksonu najveća je pravna pobjeda ikad za zajednicu za život. Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država 24. lipnja 2022. preinačio je svoju katastrofalnu presudu iz 1973. u predmetu Roe protiv Wadea i stao na kraj fikciji da američki Ustav jamči pravo na pobačaj. Utvrdio je i da je presuda Casey protiv Planiranoga roditeljstva (1992.) pogrješno presuđena i preinačio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Prijelomna vijest: Vrhovni sud SAD-a srušio ustavnu zaštitu pobačaja!
> Američki biskupi nakon što je ukinuta ustavna zaštita pobačaja u SAD-u: Zahvaljujemo Bogu

Ni jedan sud nema pravo oduzeti djetetu pravo na život

Presudom Dobbs Sud je promijenio cijelo okruženje za obitelj i pokret za život u Americi i svijetu. Nakon gotovo pola stoljeća i više od 60 milijuna pobačene djece u SAD-u, presuda Roe konačno je preinačena. Ni jedan sud nema pravo oduzeti djetetu pravo na život. Ovo je dan priznanja i zahvalnosti desetcima milijuna ljudi koji su zadnjih 48 godina hodali po snijegu i hladnoći na godišnjicu presude Roe kao svjedoci vrijednosti ljudskoga života. Ovo je također dan zahvalnosti onima koji su svoje živote i sredstva posvetili služenju majkama i zaštiti nedužne djece. Ostajemo posvećeni njegovanju i unaprjeđivanju kulture života koja prepoznaje dostojanstvo svake osobe. To ne bi trebao biti politički cilj samo nekolicine – nego stvar svih koji brinu i podupiru očuvanje i zaštitu ljudskih prava.

Šest glasova za i tri protiv

Zbog presude izglasane sa šest glasova za i tri protiv u predmetu Dobbs protiv Ženske zdravstvene organizacije u Jacksonu pitanje uređenja pobačaja vraća se američkim saveznim državama. Trinaest država već je donijelo takozvane okidačke zabrane (trigger bans) zakonima koji postaju provedivi kad se promijene ključne okolnosti, koje će sad automatski zabraniti pobačaj u tim državama. Još sedam država imalo je na snazi zabranu pobačaja prije Roea koja bi se mogla aktivirati sada kada je Roe poništen. Više od desetak drugih država donijelo je, ili se obvezalo donijeti, ograničenja pobačaja koja će vjerojatno uskoro stupiti na snagu kad više nema pravnih shvaćanja iz presude Roe protiv Wadea.

S druge strane više država donijelo je zakone koji osiguravaju pristup pobačaju na njihovim područjima. Guverner Gavin Newsom zajedno s demokratskim zakonodavnim čelnicima predlaže ustavni amandman Države Kalifornije kako bi ona postala „država utočište“ za pobačaj. Isto tako, Država New York nedavno je donijela šest zakona osmišljenih da bi se zaštitio pobačaj u iščekivanju preinake Roea. Postupci New Yorka mogli bi potaknuti sukob među državama jer ti zakoni zabranjuju sudovima i tijelima za provedbu zakona suradnju s državama koje ograničavaju pobačaj u pitanjima vezanim uz pobačaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sorosev protuobiteljski križarski pohod diljem svijeta

Koliko god ova presuda bila ugodna za pobornike života, ona je razarajući poraz političke ljevice, osobito ozloglašene mreže grupa koje financira milijarder George Soros. Soros je nepostojeće „pravo“ na pobačaj učinio središnjim dijelom svoga protuobiteljskoga križarskoga pohoda diljem svijeta i godinama je inzistirao na tome da međunarodna tijela poput Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije prisiljavaju zemlje da donose zakone koji omogućuju pobačaj.

Predsjednik Međunarodne organizacije za obitelj Brian Brown izjavio je da smatra da će reakcije na današnju presudu po svoj prilici biti žestoke i moguće nasilne jer će radikali diljem Amerike i svijeta pokušati iskoristiti presudu kako bi državama nametnuli pogrješnu politiku u prilog pobačaju.

„Ovo je veličanstvena pobjeda za sve nas koji smo za život. Trebala bi nas sve potaknuti da se borimo za ono što znamo da je dobro i istinito, tradiciju i vrjednote koje podupiru djecu, obitelji i cijele zemlje“, istaknuo je Brown.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Hrvatska u svibnju i lipnju hoda za život

U svibnju i lipnju diljem Hrvatske održava se manifestacija Hod za život čiji su sudionici u raznim gradovima – od istoka do juga Lijepe Naše – izrazili svoju podršku zaštiti života od začeća do prirodne smrti.

> Rijeka: Dođite na Hod za život u subotu na riječkom Korzu – hodamo pod geslom Život je zakon!
> Fotogalerija: Hod za život u Zagrebu u 500 fotografija!
> Pogledajte najbolje trenutke s Hoda za život u Pločama i Zadru
> Dirljiva ispovijest apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu: Grga moj i tvoj život obilježeni su sličnom pričom
> Hod za život u Zagrebu: ‘Potreban je zakonski okvir temeljen na znanosti koji štiti život od začeća do smrti’

Posljednji ovogodišnji Hod za život pod geslom “Život je zakon” održava se u subotu u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Datum: subota, 25. 6. 2022.
Okupljanje: Korzo (kod sata), 10.30

Pridružite se i hodajte za one najmanje i najnezaštićenije!

Foto: Hod za život

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/IOF

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.