Dirljiva ispovijest apsolventa medicine na Hodu za život u Splitu: Grga moj i tvoj život obilježeni su sličnom pričom

vuković
Fah

Miro Vuković, jedan od koordinatora splitskog Hoda za život, apsolvent medicine, u subotu je na Hodu za život iznio svoju životnu priču koju je usporedio s aktualnim slučajem Čavajda.  Njegov govor prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Dragi prijatelji, dobar dan svima!
Moje ime je Miro Vuković, član sam građanske inicijative ‘Hod za život’ kao i udruge ‘Dalmacija za život’ koja je pravni nositelj ovog današnjeg prekrasnog događaja. Dopala me čast da Vas u ime organizatora pozdravim i nešto kažem na ovom 4. splitskom Hodu za život.

Ipak, danas umjesto govora u kojima ističemo svima nam dobro znane ciljeve i poruke ovog događaja, želim vam svima iznijeti svoju priču, kako i zašto danas stojim pred vama.
Moja priča započinje prije 25 godina, kada je moja majka ostala treći put trudna. Prije mene, rodila je moje dvije sestre, dok su trudnoću sa mnom obilježile sumorne prognoze. Unatoč svemu, danas sam ovdje s vama, pa ponajprije želim reći hvala.

Hvala ti mama što si me željela, unatoč prognozama da ću umrijeti ili biti nesposoban za ikakav smisleni život. Hvala ti mama što si me čuvala sigurnim pod svojim srcem i radovala se trenutku kada ćeš me vidjeti. Hvala ti mama što si na zloslutne nagovještaje smrti samo se hrabro nasmiješila i rekla to je moj sin, ne dam ga nikome. Hvala ti što nisi odabrala da mi tijelo probadaju otrovnim iglama kako bi moj život okončali još u tebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala ti što si me toliko voljela da si bila spremna prihvatiti me i teško bolesnoga, što si bila spremna odreći se svoje slobode i njegovati me do kraja života. Hvala ti što smo zajedno imali priliku dokazati da i medicina ima svoja ograničenja.

Hvala ti što si zbog mene bila spremna ostati bez posla, jer tvoj šef nije imao previše razumijevanja za radnice koje su vječno na porodiljnom dopustu. Hvala ti što sam se imao priliku roditi, odrasti i uživati u dosadašnjih 25 prekrasnih godina.

Hvala ti na prilici da idem u školu, steknem prijatelje i pronađem bolju polovicu svojega srca. Hvala ti na prilici što ću i sam moći graditi obitelj. Hvala ti što mogu završiti fakultet, još samo dva mjeseca mama i drugi će me liječnikom zvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>FOTO, VIDEO Sedam godina Hoda za život: Prisjetite se kako je to izgledalo od 2016. do danas

Znaj mama da svi životi koje ikada spasim zasluga su tvoje ljubavi i hrabrosti. I na kraju, hvala ti što mi svojim primjerom pokazuješ na vojsku drugih majki koje strpljivo i u tišini, pod svojim srcem nose nove živote. Koje cijene taj život, koje ga čuvaju i koje se s ljubavlju raduju njemu. Zbog tvog primjera mama ja danas stojim ovdje i zagovaram za živote drugih.

Baš zbog ove svoje priče, danas se posebno povezujem sa situacijom malenog Grge.

Grga, ti i ja, moji i tvoji životi obilježeni su sličnom pričom. I ja sam kao ti svojoj majci donio bol od koje svako srce puca, ali sam joj donio radost kakvu nije mogla ni zamisliti. Grga, tvoja je borba učinila da preko noći postaneš najviše željeno dijete u cijeloj Hrvatskoj! Tisuće hodaju za tvoj život, stotine se nadaju tvojem zdravlju.

Ako ti netko kaže drugačije, pokaži mu slike nas ovdje danas prisutnih. Cijela Hrvatska Grga eksplodirala bi od radosti kada bi nam se ti pridružio. Jer ovdje nikada nije bilo riječ ni o tvojoj ni o mojoj bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti i ja, Grga, mi smo dar, moj i tvoj život dar su ovom svijetu! I nije bitno je li omotan omotom zdravlja ili bolesti, život će uvijek biti dar. Zato te molim, šapni svojoj mami, tu ispod njenog srca, onako kako samo ti možeš, da želiš živjeti.

Kako si spreman na borbu, kako si hrabar i odlučan, da baš kao i ja jednog dana s nama kročiš ovim svijetom. Jer i ti imaš pravo roditi se, osvojiti svoje roditelje širokim osmjehom, ići u školu, veseliti se s prijateljima i zaljubiti se. Tko zna kakva su velika djela utkana u tvoj životni put i koliko bi svi izgubili ako te ne bude. Čekamo te Grga, i nadamo se do posljednjeg trenutka.

A tebi, Mirela, ponosna majko malenog heroja, ne želim govoriti ništa više. Previše je toga rečeno. Previše je riječi prosuto koje u ovim situacijama padaju bez mnogo učinka. Tvoju bol kao muškarac mogu samo nazirati. Želim samo da moja priča bude primjer nade za tebe koju si odavno možda zatrpala. Želim da u mojoj životnoj borbi pronađeš hrabrosti za svoju i Grginu. I tko zna, možda ishod bude onaj kojemu si se najmanje nadala”, poručio je Vuković.

2022. – “Život je zakon!”

Podsjetimo, Hrvatska već sedmu godinu za redom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima. Geslo ovogodišnjeg Hoda je: Život je zakon!

Varaždinu je 7. svibnja ove godine prvi put održana povorka Hod za život koja je krenula sa Starog grada. Hod za život istovremeno je održan i u Vinkovcima i Slavonskom Brodu.

Veličanstveni Hod za život u Zagrebu održao se u subotu 15. svibnja. 21. svibnja Hod za život održan je u Splitu i Imotskom.

Hrvatska u svibnju hoda za život, obitelj i Hrvatsku

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana koji u radosti i veselju hodaju za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Od tada raste i broj gradova i broj građana koji hodaju za zakonsku, društvenu, ekonomsku i svaku drugu zaštitu života od začeća.

> Dr. Markić: Zakon štiti život – on je razlika između toga hoće li netko imati priliku živjeti jedan predivan život ili neće

> Gradonačelnik Tomašević zabranio dizanje zastava Hoda za život iako je za to Grad Zagreb 14. 4. izdao rješenje

Zadar

Datum: subota, 28. 5. 2022.
Okupljanje: Perivoj hrvatskih redarstvenika, 10 sati
Ruta: Perivoj hrvatskih redarstvenika – Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – Forum

Ploče

Datum: subota, 28. 5. 2022.
Okupljanje: crkva Kraljice Neba i Zemlje, 10.30 sati
Ruta: crkva Kraljice Neba i Zemlje – Riva sve do trajektnog pristaništa – Obala neretljanskih gusara – Ulica Vladimira Nazora – Obala dr. Franje Tuđmana – crkva Kraljice Neba i Zemlje

Sisak

Datum: subota, 11. 6. 2022.
Okupljanje: Sisački robni centar (SRCE), 10.30 sati
Ruta: Sisački robni centar (kod SRCA) – Šetnica Slave Striegla – Trg bana Josipa Jelačića – Veliki Kaptol

Osijek

Datum: subota, 11. 6. 2022.
Okupljanje: Park kralja Držislava, 11 sati
Ruta: Park kralja Držislava – Europske avenije – Kapucinska ulica – Trg Ante Starčevića

Rijeka

Datum: subota, 25. 6. 2022.
Okupljanje: Korzo (kod sata), 10.30

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.