Predstavljena kampanja: ‘Svako dijete treba obitelj’: U 1202 udomiteljske obitelji smješteno 2259 djece

Foto: fah

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF, u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo najavili su u utorak početak nacionalne kampanje “Svako dijete treba obitelj”, čiji je cilj povećanje broja udomitelja i osiguravanje brižnih udomiteljskih obitelji za najmlađu djecu koja trenutačno odrastaju u ustanovama.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić navela je da je prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno smješteno 2259 djece.

U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 814 djece, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine.

“Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi”, poručila je ministrica.

Predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić naglasila je da je brižna obitelj najbolje okruženje za odrastanje djece.

Istaknula je da su brojna istraživanja posljednjih desetljeća dokazala da je odrastanje u ustanovama osobito štetno za najmlađu djecu, stoga je pozvala brižne obitelji koje žele i mogu pružiti toplo obiteljsko okruženje djeci koja to pravo ne mogu ostvariti u biološkoj obitelji, da im “otvore svoja srca i vrata”.

“Zdravstvene i kognitivne teškoće, zaostajanje u razvoju jezika i govora, poteškoće u ponašanju samo su neke od posljedica odrastanja u ustanovama”, kazala je Otmačić. Stoga je pozvala brižne obitelji koje žele i mogu pružiti toplo obiteljsko okruženje djeci koja to pravo ne mogu ostvariti u biološkoj obitelji, da im “otvore svoja srca i vrata”.

Kazala je da ovom kampanjom žele potaknuti da se proširi mreža udomiteljstva pogotovo u onim dijelovima Hrvatske gdje je nizak broj udomitelja, poput južne Dalmacije i Istre.

“Kvalitetno udomiteljstvo je tek onda kada se uspostavi dobra komunikacija između udomiteljske obitelji, djece, socijalnog radnika i po mogućnosti biološke obitelji”, istaknula je predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Marina Hoblaj, naglasivši da je udomiteljima važna stalna potpora i pomoć u vidu edukacija i supervizija.

U sklopu kampanje “Svako dijete treba obitelj” pokrenuta je besplatna telefonska linija 0800 8282 na kojoj građani zainteresirani za udomiteljstvo mogu dobiti sve potrebne informacije.

Početak nacionalne kampanje “Svako dijete treba obitelj” najavit će UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, koja će se održati u nedjelju, 9. rujna pod pokroviteljstvom Vlade i Grada Zagreba.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb