Roditelji oprez: Evo zašto nikada ne biste smjeli ostavljati djecu same u autu!

Foto: GettyImages

Iako svi kažemo da nam se tako nešto ne bi moglo nikad dogoditi ipak u svijetu, uz one roditelje koji misle da nema opasnosti od ostavljanja djece u autu na “minuticu” dok plate račun na benzinskoj postaji ili kupe samo jednu stvar u dućanu, postoje i slučajevi inače savjesnih ali prezaposlenih ili iscrpljenih roditelja koji su jednostavno zaboravili na dijete  u autu.

Dugi periodi neispavanosti, bolesti ili velikog stresa itekako su velik faktor rizika kada skrbimo za najnježnije i najslabije. Niti jedan roditelj ne bi smio biti prepušten sam sebi u takvim situacijama pa je stoga u takvim slučajevima itekako velika odgovornost najbliže okoline koja mora pružiti podršku roditeljima male djece u intenzivnom periodu brige za nove članove društva. Ne ignorirajte znakove preopterećenosti kod sebe, supružnika ili osoba koje čuvaju vaše dijete.

Što mogu učiniti da spriječim pojavu ovakvih nezgoda?

Podsjetite roditelje male djece, ali i sve one koji skrbe za dijete na opasnost od ostavljanja djeteta u autu, a posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Nazovite roditelje male djece i ponudite uho za slušanje, pomoć u kućanstvu ili povremeno čuvanje djece ovisno o vašim mogućnostima.

Ako vidite dijete samo u autu odmah potražite pomoć!

Ako ste ostavili dijete samo u autu ili je to učinio netko od vaših bližnjih obavezno promotrite stanje djeteta i obratite pažnju na znakove toplotnog udara: povišenu temperaturu, kratak dah, pospanost, ubrzan puls, klonulost, glavobolja – nazovite liječnika odmah, ako niste sigurni da je dijete dobro.

Od dužeg boravka u autu, bez obzira na odškrinut prozor ili trenutni hlad, mogu stradati i starija djeca, ali posebnom riziku izložena su novorođenčad, bebe i djeca do 3. godine.

U parkiranim automobilima tijekom ljetnih mjeseci mogu se izmjeriti temperature i preko 50 stupnjeva C za samo pola sata stajanja na suncu!

Članak preuzet s Frendica.hr!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr