Iako više ne ulazimo u one velike temperaturne minuse i u prirodi već nailazimo na prve visibabe, veljača još nije mjesec u kojem bi se naveliko moglo raditi u povrtnjaku. Izuzetak je sadnja ranoga graška, češnjaka i boba, jer ranije posijani vani, postaju otporniji na bolesti.
Zato u zatvorenom prostoru možemo vec sada saditi puno toga. Iako samo oni veliki proizvođači povrća imaju plastenike i staklenike koji pružaju najidealnije uvjete za klijanje i nicanje biljaka, svi mi ostali možemo sa sadnjom prvog ovogodišnjeg povrća i cvijeća početi unutra, u teglama koje potom držimo na prozorima. No ne sve povrće, već samo neke vrste.
Veljača je, kažu stručnjaci, idealna za sjetvu celera, jer će ranije posađeni prije dobiti zadebljani korijen, a u teglama možemo već sada posijati i papriku, patlidžan ili, primjerice, peruanske jagode. Najbolje je koristiti kupovnu zemlju, jer sadrži najoptimalnije omjere tvari koje biljke koriste za brži rast. Nakon što svoje prvo ovogodišnje povrće posijete u tegle, stavite preko njih prozirni najlon i pričvrstite ga gumicom, jer će biljke tako brže napredovati. Redovno ih zalijevajte i držite na prozoru da imaju dovoljno svjetla. Nakon što biljke niknu i počnu rastu, najlon maknite. Od cvijeća, za sadnju i nicanje u tegli na prozorskoj dasci predlažemo afričku ivančicu (Osteospermum).
I za kraj nešto jako važno. Na tegle s povrćem i cvijećem, obavezno stavite naljepnicu na kojoj će pisati što je u kojoj posijano, jer koliko god vam se činilo da ćete pamtiti što je u kojoj, vjerujte, vrlo brzo ćete zaboraviti.
A kad dođe ožujak i vrijeme postane još toplije, radovi i na otvorenom mogu itekako početi.
Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr