Savarin – ruski recept Rum baba

savarin
Foto: slatkisvijet.com

Savarin je zapravo tradicionalni ruski recept Rum baba, sočan kuglof preliven šećernim sirupom s dodatkom alkohola, najčešće rumom. Rum baba je neizostavan ruski, uskršnji desert, a svoju slavu doživio je u francuskoj kuhinji zahvaljujući francuskom piscu Anthelmeu Brillat-Savarinu koji je bio veliki ljubitelj ovog deserta. Savarin možete pripremiti u manjem kalupu za kuglof ili u pojedinačnim košaricama za tijesto, a recept donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci
Sastojci za tijesto
250 g glatkog brašna
2 žlice šećera
½ paketića suhog kvasca (3,5 g)
prstohvat soli
½ žličica naribane korice naranče
½ žličica naribane korice limuna
130 ml mlijeka
50 g maslaca
3 jaja
Sastoji za sirup
200 ml soka od narače
50 ml likera od višanja
120 g šećera

Priprema

U mlako mlijeko dodajte suhi kvasac, 1 žlicu šećera te 1 žličicu brašna (šećer i brašno oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac na toplom mjestu da se aktivira (zapjeni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veću zdjelu stavite glatko brašno, 1 žlicu šećera i malo soli. Zatim dodajte pripremljeni kvasac, jaja, otopljeni maslac te naribanu koricu naranče i limuna. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite otprilike 45 minuta da odstoji i dobije na volumenu.

Kalup za kuglof promjera 18 cm namastite i lagano pobrašnite. Tijesto premjestite u kalup i ostavite ga da odstoji još 15 minuta. Nakon 15 minuta kalup s tijestom stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C. Kolač pecite otprilike 30 minuta. Prije nego ga izvadite iz pećnice testerom za biskvit ili štapićem za ražnjić provjerite je li pečen. Pečeni kolač izvadite iz kalupa za kuglof i ostavite da se ohladi.

Dok se kolač hladi prokuhajte svježe cijeđeni sok od naranče, liker od višnje i šećer. Sirup kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri tako da se šećer otopi. Kuhani sirup malo prohladite pa njime postupno zalijevajte kolač, u više navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan dobar način za zalijevanje kolača je da ga vratite natrag u kalup za kuglof ili u neku dublju posudu, zalijete s cijelom količinom sirupa i ostavite da odstoji dok ne upije svu tekućinu.

Kolač poslužite s voćem, a po želji i tučenim slatkim vrhnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.