Argentinski “dulce de leche” ili poljski “pierogi” specijaliteti su koje je mladi kuhar, član papinske Švicarske garde, predstavio u knjizi recepata što preko omiljenih jela stanovnika Vatikana, posebice trojice posljednjih papa, približava život u sjedištu Svete Stolice.
“Dulce de leche”, neka vrsta džema od mlijeka, argentinski je recept star stotinu godina, a na jelovniku Vatikana našao se u ožujku 2013. kada i argentinski Papa Jorge Bergoglio.
David Geisser (24) mjesec je dana ranije stigao među švicarske gardiste, nakon profesionalnog obrazovanja u nekoliko uglednih restorana.
Knjigom “U slast, Švicarska gardo” on je u utorak dočarao život u Vatikanu preko jela švicarskih gardista, njihovih svetaca zaštitnika i nekih visokih crkvenih dostojanstvenika, među kojima trojice papa.
Tu je poljski jelovnik s nekom vrstom raviola “pierogi” za Ivana Pavla II., bavarski jelovnik za Benedikta XVI., a za papu Franju “empenadas” i “colita de cuadril” (meso na žaru) i “dulce de leche”.
Zapovjednik švicarskih gardista Daniel Anrig komentirao je izdavanje kunarice riječima da se “vojnik može boriti i ratovati tek nakon što je dobro i dovoljno jeo”.
Izvor: Narod.hr/h
Photo: Robert Young