Saša Mikulčić: Vijeće roditelja je važno zbog mogućnosti da se razne ideje uz pomoć škole pretvore u velika djela

Udruga U ime obitelji na početku nove školske godine pokrenula je kampanju kojom informira roditelje o važnosti njihovog uključivanja u vijeća roditelja u školama koje pohađaju njihova djeca. Kampanja se sastoji i od razgovora s roditeljima koji već imaju iskustva u radu vijeća roditelja, kojima bi htjeli potaknuli i ostale roditelje da se uključe. Ovim razgovorom predstavljamo Sašu Mikulčića, roditelja dvoje osnovnoškolaca i predsjednika Vijeća roditelja jedne osnovne škole u Velikoj Gorici i pokretača velike akcije kojom je predloženo da jedinstvena obuća za djecu škole budu tenisice Startas tvrtke Borovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola pokrenula akciju kupovine Startas tenisica za svu djecu, kako bi podržali Vukovar

Možete li se molim vas kratko predstaviti?

Moje ime je Saša Mikulčić, roditelj sam dvoje školaraca (8. i 3. razred). Po zanimanju sam strojarski tehničar, zaposlen kao servisni savjetnik u jednoj auto kući u Zagrebu. Živim u Velikoj Gorici. Suprug sam jedne divne žene bez čije pomoći ne bih uspio obavljati „stotinu“ poslova dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko dugo ste član vijeća roditelja vaše škole? Što vas je potaknulo na uključivanje u rad vijeća roditelja?

Član Vijeća roditelja sam punih sedam godina. U našoj školi se na prvom roditeljskom sastanku svake godine izabire predstavnik razreda za Vijeće roditelja. Obzirom da kolegica koja je bila izabrana na tom prvom sastanku nije mogla zbog privatnih obveza redovito sudjelovati, zamolila me za pomoć da ju zamijenim. I tako iz godine u godinu, još uvijek predstavljam razred svoje kćeri u Vijeću.

Jeste li zadovoljni suradnjom vijeća roditelja i ostalih tijela škole(učiteljsko vijeće, školski odbor), te vijeća roditelja i roditelja koji nisu članovi vijeća? Što bi se moglo poboljšati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobno sam zadovoljan. Naime, bilo koja informacija koju zatražim od škole bez ikakvog problema mi se ustupi.

Obvezan sam spomenuti da mnogi pogrešno shvaćaju ulogu Vijeća roditelja te misle da je Vijeće jedna fronta koja će ratovati sa školom u ime jednog ili više nezadovoljnih roditelja. Mislim da bi trebalo provesti jedan proces izrade poslovnika u svakoj školi za što mi je ideju dala jedna članica Vijeća roditelja iz škole Sesvetska Sela. Time bi se točno postavile granice djelovanja, optimiziralo trajanje sjednica, te podjednako raspodijelili radni zadaci.

Predstavnici u Vijeću roditelja sa drugim roditeljima po razredima koje predstavljaju komuniciraju najčešće mailom ili putem raznih grupa na aplikacijama dostupnim za mobilne telefone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su vaša pozitivna iskustva u radu vijeća roditelja vaše škole? Možete molim vas navesti neki primjer djelovanja, aktivnosti vijeća roditelja vaše škole?

Osim trenutno aktualne akcije STARTAS na koju smo izuzetno ponosni, tijekom proteklih godina organizirali smo manje praćene aktivnosti poput školskih sajmova pred Božić, EKO dana tijekom kojega se roditelji okupe i svojim radom urede učionice i sami interijer škole i slično.

Kako ste došli na ideju da vijeću roditelja vaše škole predložite da jedinstvena obuća za djecu vaše škole budu tenisice Startas tvrtke Borovo?

Ravnateljica, gđa Pavić poslala mi je informativnu ponudu koju je osobno zatražila direktno u tvornici te prijepis izvorne inicijative učiteljica iz Vukovara. Ideja mi se činila više nego odličnom obzirom da sam u istoj prepoznao mogućnost da djelujemo na humanitarno patriotski način te da uz povoljniju kupovinu školskih papuča pozitivno doprinesemo poslovanju tvornice Borovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su roditelji reagirali na tu ideju? Mislite li da bi i drugi mogli slijediti Vaš primjer?

Isprva, razmišljanja su uobičajeno različita. Pritom me osobito smetala izjava jedne članice kako će ona zatražiti novu ponudu jer je uvjerena da to može i jeftinije. Kao što sam ranije naveo, cilj ove akcije nije proći jeftinije nego igdje, već uz povoljniju kupnju pomoći tvornici. Dakle, moj stav je da bi i puna cijena bila u redu jer u pitanju je dati primjer kako se masovnom kupovinom domaćeg proizvoda može potaknuti razvoj privrede. U tom trenu nismo razmišljali da će sve poprimiti ovako velike razmjere, no zahvaljujući društvenim mrežama i medijima trenutno je više od 15ak škola uključeno u akciju.

Zašto smatrate važnim uključivanje roditelja u rad vijeća roditelja?

Uključivanje u Vijeće roditelja važno je zbog prenošenja informacija između škole i razrednih odjeljenja. Vijeće je neophodno i zbog izbora povjerenstava kod raznih natječaja za višednevne izlete i slične aktivnosti.

Također, Vijeće roditelja je važno i zbog mogućnosti da se razne ideje uz pomoć škole pretvore u velika djela.

Sa svim svojim iskustvima, prijedlozima, mišljenjima, pitanjima roditelji se mogu javljati na e-mail adresu: roditeljiodlucuju@uimeobitelji.net.

Iz udruge mole sve zainteresirane da ispune prijavnicu na sljedećoj poveznici OVDJE kako bi bili obaviješteni o svim novostima u projektu.

Predstavljanje projekta “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece” sutra u 14 sati na HKR-u

Ivana Penavić: Roditelji, važno je da se uključite u vijeće roditelja u školama koje pohađaju vaša djeca!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.