Mekani biskvit, krema od naranče i vanilije, keksi, čokolada… Kremasti kolač sastavljen od nekoliko ukusnih slojeva!
Recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
Biskvit
6 jaja
150 g šećera
150 g glatkog brašna + 10 g kakaa u prahu
Žele od naranče
800 ml soka od naranče
2 praška za puding s okusom vanilije
80 g šećera
Krema
600 ml mlijeka
60 g gustina
60 g šećera
1 vanilin šećer
200 g margarina/maslaca sobne temperature
Čokoladna glazura
150 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
3 žlice ulja
Ostalo
Petit Beurre keksi
Priprema
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiskajte ih u čvrsti snijeg.
Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Po želji, u ovom trenutku možete dodati i naribanu koricu jedne naranče. Kolač će biti još ukusniji! 🙂 Izmiksanim žutanjcima dodajte pola količine snijega od bjelanjaka pa sve lagano pomiješajte. Naizmjenično dodajte ostatak snijega te prosijano brašno i kakao. Lambada se uobičajeno radi sa svjetlim biskvitom pa ako želite klasični kolač izbacite kakao. Ja sam ga dodala radi boljeg kontrasta u odnosu na žele od naranče i bijelu kremu.
Sve sastojke dobro sjedinite. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za pečenje (cca 25×30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 10-12 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Prašak za puding razmutite s malo soka od naranče, a ostatak soka zajedno sa šećerom zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni puding i kuhajte ga na laganoj vatri dok se ne zgusne. Za žele možete korisiti Fantu ili bilo koji negazirani sok od naranče, ali ja ipak najviše volim svježe cijeđeni sok od naranče. Samo ga procijedite kroz sitno cjedilo da ostranite pulpu.
Vrući žele od naranče odmah premažite preko ohlađenog biskvita i prekrijte petit beurre keksima. Ne morate ih namakati u mlijeku jer će omekšati od vrućeg želea. Gustin razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte do vrenja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte razmućeni gustin pa kuhajte kremu na laganoj vatri 2-3 minute, dok se ne zgusne. U ohlađenu (može i mlaku) kremu dodajte margarin ili maslaca sobne temperature i sve dobro izmiksajte.
Kremu premažite preko keksa. Kolač prelijte čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu zajedno s maslacem i uljem rastopite na pari. Kolač spremite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi. Kako čokoladna glazura prilikom rezanja nebi jako pucala, kolač prije posluživanja ostavite 10 min na sobnoj temperaturi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa