Četvrtak, 30 siječnja, 2025
13.3 C
Zagreb
Pratite nas:
ZA SPAS PLANETA

EU uvodi regulativu koja dopušta kukce u hrani: ‘Građani jedu previše mesa’

Podijeli

Sadržaj članka

Podijeli

Europska unija (EU) službeno je uvela uredbu kojom se legalizira upotreba insekata kao sastojaka u kruhu i kolačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbu 2025/89 usvojila je Europska komisija, a osobno ju je potpisala predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u siječnju. Time je odobreno stavljanje na tržište UV-tretiranog praha od cijelih ličinki Tenebrio molitor (žuti brašnari) kao nove hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

EU
Foto: iStock by Getty Images – žuti brašnasti crv (Tenebrio molitor)

EU već godinama traži alternative za meso te tvrdi da građani EU-a trenutno konzumiraju previše mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hrvatska poljoprivreda u 2024: Ne proizvodimo dovoljno hrane, pada proizvodnja, raste uvoz

Diljem svijeta godišnje se konzumira oko 350 milijuna tona mesa, a prosječan Poljak godišnje pojede oko 75 kg mesa i mesnih proizvoda. To je značajno više od prosjeka EU-a, izvijestila je poljska web stranica Salon24. Vijest prenosi TPV World.

Klimatski ciljevi EU-a

Klimatska politika Europske komisije uključuje smanjenje emisija stakleničkih plinova za 90% do 2040. godine u usporedbi s razinom iz 1990. godine. Poljoprivreda generira više od 10% godišnjih emisija plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je došlo do poticanja proizvodnje laboratorijskog mesa i naglašavanja uvođenja insekata u prehranu građana EU-a.

> Prof. dr. sc. Vrček: Kukci na tanjuru možda nisu poslastica, ali jesu ideološka ponuda

„Insekti mogu igrati značajniju ulogu u povećanju dostupnosti i dobivanja alternativnih izvora proteina“, izjavio je Rafael Perez Berbejal, voditelj tima za novu hranu pri DG SANTE-u, odjelu Komisije odgovornom za politiku sigurnosti hrane i zdravlja, u intervjuu objavljenom na web stranici Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Insekti su bogati proteinima i u suhom obliku sadrže proporcionalno veću količinu proteina nego stoka. Međutim, njihov egzoskelet je napravljen od hitina, kojeg ljudi teško probavljaju. To može ograničiti dostupnost hranjivih tvari poput proteina i aminokiselina.

Prema novoj uredbi o kruhu i pecivima koja se prodaju unutar EU-a, u njih će biti legalno dodati 4 grama brašnara na 100 g kruha, te 3,5 g ličinki na 100 g kolača.

> Vrček: Italija protiv sintetske hrane – ‘Ne’ kukcima u brašnu i mesu iz epruvete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/TVP World

Pročitaj više

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.

Sadržaj članka

Pročitaj više

Frendica.hr

Glas naroda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povezani članci