Zamjenik bolivijskog ministra za prava potrošača Guillermo Mendoza predložio je izbacivanje soljenki iz restorana kao mjeru borbe protiv povišenog krvnog tlaka od čega pati trećina stanovnika Bolivije.
“Treba izbaciti soljenke sa stolova”, rekao je Mendoza u utorak kada je preuzeo dužnost.
Najavio je da će pozvati restorane da u jelovnicima navedu količinu soli u jelima, zatim šećera te mogu li ta jela povisiti kolesterol i koliko.
Prema zadnjem izvješću Međuameričke zaklade za srce (privatne ustanove), svaki Bolivijac unosi na dan sedam grama soli, što je znatno više od pet grama koliko maksimalno propisuje Panamerička organizacija za zdravlje.
Bolivija nije usamljena u takvoj inicijativi jer se slične provode i drugdje u Latinskoj Americi, primjerice u Urugvaju i Meksiku.
Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/h
Photo: Dubravko Sorić, Flickr
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.