Tko je Andrija Mikulić, šef Državnog inspektorata u čijoj su se nemilosti našli vlasnici restorana?

Zagreb, 160420. Nehajska 5. Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. Na fotografiji: Andrija Mikulic. Foto: Pongracic / CROPIX

Inspektori Državnog inspektorata u utorak će obići sve restorane kojima je zabranjen rad zbog dostave, i ako ispune sve epidemiološke mjere moći će ponovno raditi dostave, izjavio je u ponedjeljak državni inspektor Andrija Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samo dva dana državni inspektori zatvorili su niz restorana u Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima jer su naručenu hranu dostavljali ispred lokala. Poduzetnici su u šoku, kažu da su radili prema propisima i da je ovo udar na egzistenciju radnika dok se vodi bitka za svako radno mjesto. Državni inspektor, HDZ-ov Andrija Mikulić, poručio je tada da su kršili propise, no na koji točno način, baš i nije uspio objasniti.

Mikulić je dodao da su od ukupno 35.000 ugostiteljskih objekata utvrđene nepravilnosti u 31 objektu.

Udruga Glas poduzetnika: Državni inspektorat neopravdano zatvorio nekoliko restorana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Glas poduzetnika na brojna zatvaranja reagirala je priopćenjem u kojem navode da je Državni inspektorat neopravdano zatvorio nekoliko restorana diljem zemlje i tako se izravno oglušio na preporuke Ministarstva turizma.

Iz Glasa poduzetnika pišu da su inspektori postupali suprotno odlukama Stožera civilne zaštite.

“Jučer su državni inspektori na 30 dana zabranili rad i zapečatili preko 20 restorana u Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima zbog izdavanja hrane ispred restorana. Ovakav postupak će uzrokovati još nekoliko stotina nepotrebno izgubljenih radnih mjesta”, istaknuo je Vedran Jakominić, član Upravnog odbora Udruge Glas poduzetnika i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikulić: Obustavit ćemo postupke protiv ugostitelja koji ispunjavaju mjere

”Obustavit ćemo postupke protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju mjere epidemiologa i koriste rukavice, maske te brane od pleksiglasa. Ti ljudi će moći raditi”, kazao je Mikulić u nedjelju na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Komentirajući zatvaranje zagrebačkog restorana koji se prema mišljenju inspektora nije pridržavao epidemioloških mjera, Mikulić je kazao da je restoran zatvoren zbog iznijetog stola na javnu prometnu površinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Minimalni tehnički uvjeti su uvjeti kako i što možete raditi. Osnovni primjer, kad riješimo epidemiju ići ćemo na terase na kavu. Za svaku terasu je propisano koliko može imati stolova i stolica. I ovaj stol mora biti propisan”, kazao je.

Tko je HDZ-ov Andrija Mikulić?

Andrija Mikulić imenovan je za glavnog državnog inspektora u ožujku 2019. godine. Rođen je 1969. u Zagrebu, gdje je završio Kemijsko-tehnološku srednju školu te diplomirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Na istom fakultetu upisao je i doktorski studij. Profesionalnu karijeru započeo je kao mlađi asistent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, a zatim je radio u Gradskom zavodu za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. Od 2004. do 2012. bio je pomoćnik glavnog državnog inspektora Državnog inspektorata RH.

>Isusovac, nekadašnji vlasnik restorana, bez dlake na jeziku o inspekcijama u ugostiteljstvu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Glavni državni inspektor Mikulić krši zakon? – 10 puta netočno ispunio imovinsku karticu

> Tko je HDZ-ov Andrija Mikulić, novi glavni državni inspektor: Od suzdržanosti prema spomeniku Ivi Loli Ribaru do glasovanja za IK

Obnašao je dužnosti zamjenika predsjednika te predsjednika Nadzornog odbora HŽ Cargo, zamjenika predsjednika Nadzornog odbora hotela “Palace”, predsjednika nadzornog odbora HŽ infrastrukture te je bio član više različitih povjerenstava RH za područja rudarstva i geologije.

Demantirao da se izjašnjavao kao Jugoslaven i bio član omladine KPJ-a

O Mikuliću su se pojavljivali medijski napisi da se za vrijeme bivše države izjašnjavao kao Jugoslaven te da je navodno bio član omladine KPJ-a. U lipnju 2016., već kao predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba te je optužbe komentirao gostujući u emisiji “Pressing” N1 televizije.

Na pitanje je li bio član Komunističke partije, kazao je:

“Ja ću Vam na to vrlo rado odgovoriti: protiv tjednika koji je to objavio sam podigao tri tužbe. Imam tri sudska spora. Ovog trena ne mogu govoriti o tome kakve će biti odluke suda. Ne, nikada nisam bio član ni jedne druge političke stranke osim HDZ-a, pa ni Komunističke partije.”

“Nikada se nisam izjašnjavao kao Jugoslaven, ja sam Hrvat i uvijek sam bio Hrvat.” – rekao je tada Mikulić.

Odbijanje prijedloga o micanju biste Ivi Loli Ribaru: “Ne želimo se uvlačiti u ideološke rasprave”

U prosincu 2017., kada je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini klub zastupnika Neovisnih za Hrvatsku iznio inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara, klub zastupnika HDZ-a, na čelu s Andrijom Mikulićem bio je suzdržan te su time njihovi glasovi spriječili uklanjanje spomenika.

Za taj prijedlog glasovalo je 16 gradskih zastupnika, 15 je bilo protiv, a 10 suzdržanih. Zastupnici HDZ-a bili su suzdržani, a Andrija Mikulić je tada poručio: „Ne želimo se uvlačiti u ideološke rasprave, od toga se bolje i kvalitetnije u gradu Zagrebu ne živi i nema potrebe da se ovdje bavimo ideologijom“.

„Ne bi se trebalo ničemu čuditi. HDZ je već i po nekim drugim pitanjima, poput onog o Istanbulskoj konvenciji, odnosno rodnoj ideologiji o kojima smo također imali rasprave u Skupštini, pokazao da im nije stalo da se neke stvari mijenjaju u smjeru na koji se i sami programski i deklarativno pozivaju.“, poručila je tom prilikom Bruna Esih.

> Zbog HDZ-a spomenik Loli Ribaru nije maknut; Esih: Odriču se politike i stavova dr. Franje Tuđmana

Glasovanje za IK u Saboru, luksuzni automobil i gliser na imovinskoj kartici

Kao Saborski zastupnik Andrija Mikulić svojim je glasom podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i 35 drugih članova HDZ-a.

Imovinska kartica predsjednika zagrebačke Gradske skupštine koju je u svibnju 2016. analizirao Zagreb.info pokazuje da je Mikulić, osim luksuznih automobila, ljubitelj i motocikla, ali i glisera.

Tako se u njegovoj imovinskoj kartici navodi da posjeduje AUDI A6 u vrijednosti od 200.000 kuna, ali i Volkswagen Golf čija je pak vrijednost 60 tisuća kuna, a u vlasništvu je njegove supruge.

No, osim luksuznog Audija, Mikulić posjeduje i motocikl Piaggio Beverly u vrijednosti od 36700 kuna, a s obzirom kako, između ostalog, ima i kuću u Malinskoj na Krku od 180 metara kvadratnih čija je vrijednost preko dva milijuna kuna, šef zagrebačkog parlamenta može se pohvaliti i gliserom marke Cruiser Yacht 3075. No, zanimljivo je kako se u imovinskoj kartici navodi kako je vrijednost glisera 75 tisuća kuna, međutim prema stranici yachtworld.com isti se model procjenjuje na preko 40 tisuća dolara. 

Njegova imovinska kartica, bila je tema i zbog kvadrata. Zanimljiva je kuća Andrije Mikulića jer ako njega pitate, s okućnicom ima 180 četvornih metara. Naime, tako je upisao u svoju imovinsku karticu. No, kad pogledamo u zemljišne knjige, ta ista kuća s okućnicom zauzima površinu od čak 867 četvornih metara! Glavni državni inspektor u imovinsku karticu upisao je pogrešan podatak. Zatajio je 687 četvornih metara površine svoje nekretnine.

“Prije svega ja vam želim zahvaliti na vašem upozorenju pri mojem ispunjavanju imovinske kartice. Obzirom da ste me danas upozorili na moj nenamjerni propust, pokrenuo sam već sad postupak promjene upisa kvadrature za nekretnine kao i ostale promjene koje sam dužan unijeti do kraja tekuće godine”, rekao je za RTL krajem listopada 2019. glavni državni inspektor, HDZ-ovac Andrija Mikulić.

No, čak niti 180 kvadrata koliko je upisao u imovinsku karticu nije točna površina njegove kuće u Malinskoj. Prema zemljišnom izvatku, jedan je objekt 154 te još jedan od 47 četvornih metara. Dakle, ni u jednom trenutku podatak od 180 četvornih metara, kako je Mikulić upisao u imovinskoj kartici – nema smisla.

“Potpuno je jasno da se mora navesti cjelokupna površina čestice na kojoj je kuća i da se daje vrijednost dvorišta i kuće zajedno. Dakle, cjelokupna površina i cjelokupna vrijednost nekretnine. To je bitno zato što imovinske kartice moraju biti točne”, ističe Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Andrija Mikulić od 2004. do danas radio je kao pomoćnik glavnog inspektora Državnog inspektorata, predsjedavao zagrebačkom Gradskom skupštinom i naposljetku prije šest mjeseci postao glavni državni inspektor. Sve nabrojene funkcije podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i javnost ima pravo znati što točno Mikulić posjeduje, navodi RTL.

“Sumnjiva rudarska ekipa”

U prosincu 2016. Jutarnji je objavio članak: “Andrija Mikulić: Od sumnjive rudarske ekipe do prvog zagrebačkog HDZ-ovca” u kojemu autor Denis Kuljiš istaknuo povezanost Dragana Krasića, načelnika Sektora za rudarstvo u Upravi za energetiku i rudarstvo i Andrije Mikulića kao Krasićevog kuma. Mikulić je za vrijeme dok je Krasić obnašao dužnost načelnika Sektora za rudarstvo postao glavni državni inspektor za rudarstvo.

Kuljiš, je među ostalim napisao:

“Da bi baš sve baze bile pokrivene, Krasićev kum, Andrija Mikulić, postao je, štoviše, glavni državni inspektor za rudarstvo! A zatim je postao poslovni partner Krasićeve žene Ozane, geologinje. S kapitalom od 18 tisuća kuna njih su dvoje 1998. popola osnovali firmu Adriakamen i od Krasićeva Sektora za rudarstvo 1999. zatražili otvaranje istražnog polja Plano, pet kilometara sjeveroistočno od Trogira. Riječ je o rimskom kamenolomu na brdu poviše mjesta gdje se kamen, na ležištu Seget, vadio od pamtivijeka – od njega su načinjeni Radovanov portal trogirske katedrale, zvonik splitske prvostolnice, mnoge palače u Veneciji i Carigradu, a Fischer von Erlach upotrijebio ga je za dogradnju bečkog carskog dvorca Hofburg.

(…)

Koncesija na kamenolom pet kilometara udaljen od centra Trogira, malog mjesta u kojem se sve zna, izazvala je odgovor, pa Mikulić i gospođa Krasić prodaju svoju firmu nekim ljudima za – 70 tisuća eura. (…)

Kad je članak izašao u Globusu, gdje je sve to bilo nadugo i naširoko elaborirano i ilustrirano fotografijom džipa Mercedes ML koji voze samozatajni supružnici, Sanaderova je Vlada smjesta smijenila Krasića i Mikulića. Zatim je pala, a premijer i ministar poduzetništva završili su u zatvoru. A što se dogodilo s protagonistima priče o “dragom kamenu”? Za vladavine Jadranke Kosor i Đure Popijača Krasić je odmah vraćen u Ministarstvo. Opet je dobio svoj stari posao načelnika Sektora rudarstva. Andrija Mikulić otišao je iz Državnog inspektorata (Sektor rudarstva), ali je došao u Ministarstvo da pomaže kumu”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.