(VIDEO) Glavni državni inspektor Mikulić krši zakon? – 10 puta netočno ispunio imovinsku karticu

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Namjerno ili iz neznanja Andrija Mikulić imovinsku karticu dosad je netočno ispunio točno deset puta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je kuća Andrije Mikulića jer ako njega pitate, s okućnicom ima 180 četvornih metara. Naime, tako je upisao u svoju imovinsku karticu. No, kad pogledamo u zemljišne knjige, ta ista kuća s okućnicom zauzima površinu od čak 867 četvornih metara! Glavni državni inspektor u imovinsku karticu upisao je pogrešan podatak. Zatajio je 687 četvornih metara površine svoje nekretnine.

> HDZ-ov Mikulić uz Plenkovićev blagoslov u Državni inspektorat zapošljava još 500 ljudi na državnu plaću?

> (VIDEO) Bivši državni inspektor Branko Jordanić o novoj Mikulićevoj funkciji: ‘Ovo je stranačko uhljebljivanje’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije svega ja vam želim zahvaliti na vašem upozorenju pri mojem ispunjavanju imovinske kartice. Obzirom da ste me danas upozorili na moj nenamjerni propust, pokrenuo sam već sad postupak promjene upisa kvadrature za nekretnine kao i ostale promjene koje sam dužan unijeti do kraja tekuće godine”, rekao je za RTL glavni državni inspektor, HDZ-ovac Andrija Mikulić.

U prvom telefonskom razgovoru Mikulić je bio vidno zatečen pitanjem o kvadraturi svojih nekretnina, no nije dao dozvolu da RTL taj razgovor prenese. Donosimo izjave snimljene u drugom telefonskom razgovoru koje je RTL-u ponudio kao jedinu opciju za izjavu.

“Želim reći kako sam i prvi put kad sam ispunjavao imovinsku karticu jednostavno vodio se mišlju kako se pod prijavom nekretnine podrazumijeva isključivo nekretnina u smislu čvrstog objekta, njezina površina i vrijednost.”, kazao je Mikulić za RTL:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čak niti 180 kvadrata koliko je upisao u imovinsku karticu nije točna površina njegove kuće u Malinskoj. Prema zemljišnom izvatku, jedan je objekt 154 te još jedan od 47 četvornih metara. Dakle, ni u jednom trenutku podatak od 180 četvornih metara, kako je Mikulić upisao u imovinskoj kartici – nema smisla.

“Potpuno je jasno da se mora navesti cjelokupna površina čestice na kojoj je kuća i da se daje vrijednost dvorišta i kuće zajedno. Dakle, cjelokupna površina i cjelokupna vrijednost nekretnine. To je bitno zato što imovinske kartice moraju biti točne”, ističe Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Andrija Mikulić od 2004. do danas radio je kao pomoćnik glavnog inspektora Državnog inspektorata, predsjedavao zagrebačkom Gradskom skupštinom i naposljetku prije šest mjeseci postao glavni državni inspektor. Sve nabrojene funkcije podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i javnost ima pravo znati što točno Mikulić posjeduje, navodi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dat ću sve od sebe, kao i u dosadašnjoj, dugogodišnjoj stručnoj karijeri, da što kvalitetnije obnašam ovu odgovornu dužnost i vodim Državni inspektorat”, izjavio je u ožujku ove godine Mikulić.

Obećavši kvalitetu i odgovornost u trenutku prihvaćanja funkcije glavnog državnog inspektora, Mikulić je po deseti put ispunio imovinsku karticu – netočno. Prvi put u siječnju 2016. u kartici je pobrojio sve nekretnine. Suvlasništvo nad dvjema kućama u Zagrebu i vlasništvo nad jednom u Malinskoj.

– Znači li to, budući da ste prijavili i dvije nekretnine u Zagrebu kojima ste u suvlasništvu, da ste samo upisali kuće, a ne i okućnicu?

“Da, to znači to. To trebam provjeriti i vidjeti o čemu se radi”, odgovorio je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno, ali ponovno netočno. Nekretnine u Zagrebu koje je Mikulić upisao površinom od 85 i 180 četvornih metara, također je upisao bez pripadajućeg zemljišta. RTL je istražio povijest kuće u Malinskoj kako bi doznali: kako se dogodilo da glavni inspektor u državi zaboravi gotovo 700 četvornih metara svoje imovine? Tamo su ih uputili na Općinski sud u Krku.

Naime, u Malinskoj se 2005. godine krenulo u obnovu zemljišnih knjiga i samim tim u izmjene katastarske općine te u promjene brojeva katastarskih čestica.

Uz pomoć Roberta Antona Kraljićam načelnika Općine Malinska-Dubašnica, razjasnili su da je čestica na kojoj se danas nalazi kuća Andrije Mikulića nekada bila tri čestice, s čijim brojevima su se još jednom uputili u katastar u Krku kako bi dobili uvid je li ijedna od postojećih građevina na toj površini imala površinu od 180 četvornih metara.

Pretragom starih zemljišnih knjiga u Katastru Općinskog suda u Krku ljubazna gospođa pomogla im je locirati kupoprodajni ugovor iz 1982., kada je Ana Mikulić, Andrijina majka, kupila dvije čestice, jednu od 788 četvornih metara i jednu od 20.

Kada je iza Ane bila ostavina, Drago Mikulić naslijedio je u polovici i Andrija Mikulić u polovici, nakon toga je bio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s Dragom, i ta polovica je ponovno išla na Mikulić Andriju, znači Andrija je naslijedio polovicu iza Ane i polovicu s dosmrtnim uzdržavanjem iza Drage. A treća? Evo i nje…

Imala je 58 četvornih metara. Znači, u trenutku poništavanja parcele i prelaska u novu, bio je upisan Drago Mikulić iz Malinske.

Bilo je to 2005., upravo u trenutku kada počinje nova katastarska izmjena Mikulići kupuju treću parcelu od 58 četvornih metara. Sve tri čestice zajedno tvore 867 četvornih metara, čiju polovicu Andrija 2007. nasljeđuje od majke Ane, a s ocem sklapa ugovor o doživotnom uživanju kuće.

“Ja sam vam rekao da s obzirom na ono što ste me vi upozorili, ja sam apsolutno pokrenuo postupak upisa kvadrature zemljišta za sve nekretnine i ostale promjene koje sam dužan unijeti do kraja 2019., a kada gledate kada sam stavio vrijednost za nekretninu, procijenjenu vrijednost, onda vidite da je tu bila i vrijednost zemljišta u toj vrijednosti”, odgovorio je za Potragu Mikulić i pojasnio zašto je stavio kompletnu procjenu vrijednosti zemljišta s kućom, ali je pod kvadraturu stavio samo kuće:

“To je napravljen nenamjerni propust, taj propust će se ispraviti.”

Kazne za imovinske kartice jesu od dvije tisuće do 40 tisuća kuna. Imovinska kartica i ne može imati blažu kaznu, zato što se doista radi o jednom bitnom alatu Povjerenstva“, naglasila je Novaković.

Netočna ispunjavanja imovinskih kartica

Andrija Mikulić nije jedini javni dužnosnik koji je netočno ispunio imovinsku karticu. Na isti način je i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pogriješio pri upisivanju površine i namjene nekretnine te je unio, kako je on napisao – garažu – za koju se ispostavilo da je klimatizirani prostor veličine ozbiljne kuće.

> (FOTO, VIDEO) Pogledajte najbolje šale na račun Kuščevićevih ‘sitnih propusta’

> Kuščević za svoj pad prozvao Željku Markić

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje traži smjenu premijera Plenkovića i ministra Kuščevića

> (FOTO) Zahvaljujući i kampanji Narod odlučuje Plenkovićev HDZ doživio loše rezultate na izborima: ‘Podsjetili smo ljude tko nas je doveo u ovo stanje’

> Dr. sc. Hrvoje Pende: S Kuščevićem ili bez njega, HDZ na vlasti ostaje jednako opasan za Hrvatsku

Iza netočnosti u imovinskoj kartici Lovre Kuščevića krio se cijeli niz malverzacija sa zemljištem koje su ga u konačnici stajale ministarske fotelje.

“To sam pročitao u medijima, evo već sam dao zahtjev da se isto upiše u katastar. Tko će voditi računa… Bogu hvala, imam puno nekretnina i nije moguće sve to pratiti“, rekao je sad bivši ministar uprave.

“Što se tiče ministra Kuščevića, redovna provjera je pri kraju. Ne mogu dublje ulaziti s obzirom da predmet još nije bio na sjednici Povjerenstva. To su sve predmeti koji se svode na to da su imovinske kartice točne ili nisu. Imamo tako i Gorana Marića, dosta veliki broj dužnosnika je ove godine ušao u provjeru kartica”, pojašnjava dodatno Novaković.

Nekretnina u Malinskoj koju je Mikulić smanjio za potrebe imovinske kartice, u prizemlju ima jedan stan, a na katu dva apartmana. Internetskom pretragom adrese RTL je našao ponudu za iznajmljivanje apartmana upravo na adresi kuće Andrije Mikulića. Uz oglas je naveden broj lokalne turističke agencije u Malinskoj.

Na internetu se mogu naći apartmani Renata koji se iznajmljuju preko te agencije. To je potvrdio Mikulić, a na pitanje iznajmljuju li se još uvijek, rekao je da nisu do lanjske sezone.

“To je iznajmljivao moj otac i ima godinu dana da je to sve otkazano. Dakle, mi smo išli preko turističke agencije Kralj, i mislim da je to otkazano, sigurno. A apartmani su se iz komercijalnog razloga nazvali po imenu. Sve što je išlo preko agencije sredstva su išla na račun mog oca. Iznajmljivali su se za 80 eura u špici sezone, i to apartman za četiri osobe.”

Ipak, od siječnja ove godine prijavio je dodatni prihod od 26.000 kuna, no pitanje je otkud.

” Od…od…. ja mislim prihod koji je sjeo na račun oca od tog iznajmljivanja, čini mi se, od prošle ili pretprošle godine. Ove sezone, dakle, mi smo odjavili apartmane i nitko ih nije u komercijalne svrhe koristio. To što je išlo je isključivo išlo na račun mog oca i on se time bavio, a ne ja. Isto tako imamo prijavu na 60.000 kuna koje je moj otac izvadio i dao meni, i ja sam to normalno prijavio u svoju imovinsku karticu”, govori za RTL Mikulić.

Apartmani Renata su, čini se, ipak donijeli novac sinu Andriji i snahi Renati.

“Ovo je otac podigao sa svog računa i dao meni kao sinu, ja sam to uredno prijavio u karticu.”

Dakle, taj novac koji je uštedio od iznajmljivanja apartmana, on je podigao sa svog računa i darovao sinu?

“Ja pretpostavljam da da, nisam čovjek koji će svom ocu govoriti što da radi s novcem.”

Brzom računicom RTL zaključuje kako su Andrija i Renata Mikulić stekli imovinu vrijednu pet milijuna kuna. Oboje imaju plaće od gotovo 16 tisuća kuna. Dvije kuće u Zagrebu, kako piše u imovinskoj kartici, vrijedne dva milijuna kuna i kuću u Malinskoj od 2,2 milijuna kuna. Zatim su tu motor, jahta i automobil Mercedes Benz GLS Coupe koji je Mikulić kupio leasingom na samo dvije rate od po 32.500 eura. Što je zaboravio spomenuti u imovinskoj kartici pa ga je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa već jednom kaznilo s dvije tisuće kuna kazne.

“Predmet sad ide u redovnu provjeru, što znači da će se cijela imovinska kartica pregledavati, ne samo ova već i ostale i vezano uz to prihodi koji se navode u imovinskoj kartici”, navela je Novaković.

Slučajno, namjerno ili iz neznanja, Andrija Mikulić imovinsku karticu dosad je netočno ispunio točno deset puta.

“Nisam ja imenovan za Glavni stožer za Grad Zagreb temeljem toga što sam glavni državni inspektor, nego sam izabran temeljem toga što su neki ljudi prepoznali moje kompetencije i organizacijske sposobnosti”, izjavio je 10. listopada ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.