Božićni sajmovi diljem Njemačke uz pojačano osiguranje

Na tradicionalnim božićnim sajmovima koji se ovog vikenda otvaraju diljem Njemačke povećane su mjere sigurnosti no kako pokazuju ankete, građani usprkos povećanoj opasnosti od terorističkih napada neće mijenjati svoje predblagdanske navike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ne dozvoljavamo da nam netko uzme naše slobode i običaje. To uostalom priželjkuje i većina građana”, kaže Verena Winkelman iz Udruge vlasnika štandova na božićnim sajmovima iz Dortmunda gdje se održava jedan od najvećih božićnih sajmova u Njemačkoj .

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja potvrđuju ovakav stav. Kako piše dnevnik Bild am Sonntag, pozivajući se na demoskopski institut Emnid, 89 posto građana Njemačke, neće mijenjati svoje navike tijekom Došašća. Samo devet posto ispitanih će smanjiti posjete manifestacijama poput božićnih sajmova ili sportskih natjecanja.

Iako zasada ne postoje konkretne naznake za planirane napade, ministar unutarnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere je još sredinom tjedna, nakon otkazivanja utakmice nogometnih reprezentacija Njemačke i Nizozemske zbog terorističke prijetnje, upozorio na “stalnu opasnost” od napada na osjetljive ciljeve u koje spadaju i božićni sajmovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema konkretnih naznaka ali vrijedi viši stupanj pripravnosti. Policija će biti vidljivija, na ulicama će biti više uniformi”, kaže Ulrich Maeurer, političar vladine Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) zadužen za unutarnju sigurnost.

Božićni sajam u Nuernebergu, kojeg svake godine posjeti preko dva milijuna posjetitelja, neće mijenjati svoj sigurnosni koncept ali će ga “prilagoditi novonastaloj situaciji”.

Ulazak dostave na sam sajam je znatno ograničen a i pristup objektima poput javnih garaža u blizini sajma je posebno reguliran. Uveden je novi sustav alarmiranja među vlasnicima štandova”, kaže Elke Schoenwald iz nuernberške policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omiljeno odredište Nijemaca je i veliki božićni sajam u francuskom Strasbourgu gdje je 2000. u posljednji trenutak spriječen teroristički napad s islamističkom pozadinom.

Ove godine je zbog napada u Parizu održavanje ovog sajma stajalo pod znakom pitanja ali je gradonačelnik Strasbourga Roland Ries najavio da će ovaj tradicionalni sajam biti otvoren, kako je i planirano, 27. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.