Austrija, Hrvatska i još nekoliko država traže korekciju raspodjele cjepiva u EU

Sebastian Kurz
epa09077915 Austrian Chancellor Sebastian Kurz during a press conference followinga working meeting on vaccine distribution in the EU at the Austrian Chancellery, in Vienna, Austria, 16 March 2021. Latvian Prime Minister Arturs Krisjanis Karins and Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic participate in this working meeting via video conference. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u utorak da on i još nekoliko država EU-a pozivaju Europsku uniju da prilagodi način na koji se distribuira cjepiva protiv COVID-19 nakon prigovora da je raspodjela neravnomjerna.

Kurz i čelnici Bugarske, Češke, Slovenije, Latvije i Hrvatske prošlog su tjedna pisali čelnicima Europske komisije i Vijeća, upozorivši da se raspodjela ne odvija prema dogovorenome. Danas su razgovarali o uspostavljanju korektivnog mehanizma zbog kašnjenja isporuke cjepiva, kako bi se situacija poboljšala.

“Važno je da se pobrinemo za uspostavu korektivnog mehanizma, zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i šefom Vijeća EU-a Charlesom Michelom”, kazao je Kurz na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Bugarske, Slovenije i Češke.

Kurz se danas dijelom sastao uživo – s premijerima Bugarske Bojkom Borisovom, Češke Republike Andrejom Babišom i Slovenije Janezom Janšom, a dijelom putem video-veze s latvijskim premijerom Artursom Krišjānisom Karinšem i hrvatskim Andrejem Plenkovićem.

“Mora se uspostaviti korektivni mehanizam. Dogovorili smo se da zajednički apeliramo na stvaranje korektivnog mehanizma u vezi s distribucijom cjepiva”, rekao je Plenković. Dodao je da time žele “kompenzirati zastoj koje su pojedine zemlje doživjele zbog sporije distribucije cjepiva AstraZenece”.

“Hrvatska je naručila dodatna cjepiva od Pfizera, a imat ćemo s Komisijom i dodatne razgovore kako bi jednim korektivnim mehanizmom popravili situaciju”, rekao je Plenković nakon sastanka.

“Ova nejednaka raspodjela dovodi do napetosti u EU”, upozorio je austrijski kancelar Kurz, te još jednom naveo da je za to odgovoran Upravni odbor, tijelo Unije koje vodi pregovore o cjepivu.

Slovenski premijer Janez Janša također se založio za objavljivanje ugovora s proizvođačima. Smatra da ne bi trebalo biti tajni. “Želimo izbjeći novu političku krizu” – a do toga će doći ako se države EU opskrbe cjepivima na tako neravnopravan način”, istaknuo je Janša dodavši da njihovo upozorenje dolazi pravovremeno.

“Ispravno je da je EU tražila zajednička rješenja, ali dogodile su se pogrješke i to je također izazvalo napetosti. EU je već naručila dodatnih 24 milijuna doza cjepiva. Ovo je način rješavanja nejednakosti, umjesto da se samo oslanjamo na preraspodjelu unutar zemalja EU. Tek kad pandemija završi, znat ćemo tko je bio uspješan”, rekao je Janša.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Bruxelles je u međuvremenu priopćio da je na snazi tzv. mehanizam redistribucije doza koje neke zemlje nisu iskoristile po sustavu “pro rata” te da je na zemljama članicama da odluče žele li se vratiti na distribuciju cjepiva strogo poštujući metodu raspodjele razmjerno broju stanovnika.

Bugarska i Latvija procijepile su najmanji postotak svog odraslog stanovništva u EU, 4,1 posto. Hrvatska je cijepila 5 posto odraslog stanovništva, Austrija 7,8 posto, a Malta 14,9 posto.

Ključni zadatak cijepljenja jest spriječiti punjenje jedinica intenzivne skrbi i smrtne slučajeve. Iako se Hrvatska uopće ne može uspoređivati s Izraelom tj. zemljom koja je najuspješnija u svijetu po brzini cijepljenja, zanimljivo je da je gledajući ključni epidemiološki kriterij situacija u Hrvatskoj i Izraelu praktično identična, navodi Jutarnji.hr.

Ako, naime, pogledamo sedmodnevni pomični prosjek potvrđenih smrti, i Izrael i Hrvatska imaju potpuno isto kretanje krivulje, tj. pad s više od 7 smrti na milijun stanovnika krajem siječnja, na sadašnji 2,59 smrti u Izraelu i 2,51 smrt u Hrvatskoj. Što se pak tiče novih potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika, Izrael je tu čak puno lošiji nego Hrvatska još od kraja 2020. godine.

Prema zadnjem podatku, Izrael ima 415 slučajeva na milijun, Hrvatska samo 123 slučaja. Drugim riječima, možemo pretpostaviti kako bi u Hrvatskoj da su vlasti osigurale cijepljenje izraelskom brzinom pandemija već u potpunosti stala, zaključuje Jutarnji.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr