Austrija u ime EU traži promjenu izbornog zakona u BiH!

Foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres / wikimedia commons

Nova vlast u Bosni i Hercegovini treba biti što prije uspostavljena na temelju rezultata izbora provedenih 7. listopada, no mora se provesti i presuda Ustavnog suda BiH o izmjeni Izbornog zakona, stajalište je što ga je u četvrtak u Sarajevu iznio glavni tajnik austrijskog saveznog ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove Johannes Peterlik, čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem Europske unije.

Peterlik je u Sarajevu boravio radi bilateralnih konzultacija na razini visokih dužnosnika ministarstava vanjskih poslova a bosanskohercegovačko izaslanstvo predvodio je zamjenik ministra Josip Brkić.

Peterlik je novinarima nakon sastanka kazao kako mu je bilo važno doći u BiH neposredno nakon izbora i ukazati na značaj provedbe izbornih rezultata.

Tko je Wolfgang Petritsch – međunarodni predstavnik, zaslužan za izborni zakon BiH, kojemu je Komšić sjajan izbor

Češki mediji o izborima u BiH: Ili će BiH postati stvarna federacija što je malo vjerojatno, ili će se

Hrvatska republikanska stranka poslala poruku HDZ-u BiH: ‘Neka zahvale Željku Komšiću’

(VIDEO) Željko Komšić: ‘Točno je, moj je otac bio ljuti komunist, ali ja sam Hrvat, odgajan sam u tom duhu’

“Rezultate je važno što prije implementirati i mi na taj način pokazujemo i potporu Visokom predstavniku (Valentinu Inzku) i njegov naporima”, kazao je austrijski diplomat istaknuvši kako je velika odgovornost na svim političkim akterima u BiH da djeluju u tom pravcu uzimajući pritom u obzir presudu Ustavnog suda.

Na izravno pitanje znači li to, sa stajališta države koja predsjedava EU-om, da proces uspostave nove vlasti treba biti uvjetovan provedbom presude Ustavnog suda BiH u ” slučaju Ljubić”, po kojoj su odredbe Izbornog zakona o načinu biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH stavljene izvan snage, kako to zahtijevaju iz HDZ BiH, Petrelik je poručio:

“Naše je mišljenje da odluka Ustavnog suda BiH treba biti uzeta u obzir i polazimo od toga da su svi akteri toga svjesni.”

Na dnevnom redu bilateralnih diplomatskih konzultacija BiH i Austrije našla se i migrantska kriza. Peterlik je kazao kako su Beču svjesni problema s kojima je suočena BiH, u koju je od početka godine ušlo gotovo dvadeset tisuća ilegalnih migranata te su spremni pomoći, no čvrsto stoje na stajalištu kako ilegalni ulasci migranata u EU ne smiju biti dopušteni.

Ilegalnim migrantima koji borave u BiH mora se jasno kazati da su na pogrešnom putu. Austrija će se potruditi da se učini jasnim kako ilegalna migracija nije put koji valja slijediti, jer postoje legalni načini migracije i podnošenja zahtjeva za azil. To mora biti jasno”, kazao je Peterlik.

Podsjetio je kako se sadašnja austrijska vlada snažno zalaže za jačanje sigurnosti vanjskih granica Unije uključujući tu i veću ulogu FRONTEX-a.

Komentirajući eskalaciju izbjegličke krize u BiH, doministar Brkić kazao je kako se, na žalost, dogodilo upravo ono na što su iz Sarajeva ranije upozoravali, no na to nitko u EU nije reagirao.

“Učinit ćemo što je u našoj moći na svim razinama vlasti kako bi pomogli tim ljudima u smještaju i prehrani, no BiH ne smije ostati sama u rješavanju tog problema jer je to širi europski problem”, kazao je Brkić.

Iako se stječe dojam kako je proces europskih integracija BiH u drugom planu zbog proteklih izbora i neizvjesnosti oko uspostave nove vlasti, doministar Brkić tvrdi kako nema zastoja u procesu odgovaranja na dodatna pitanja Europske komisije, o čemu ovisi eventualna odluka o kandidatskom statusu za BiH.

Kazao je kako je uvjeren da će odgovori vrlo brzo biti dovršeni i prevedeni te poslani Komisiji.

“Nadamo se da će u prvom kvartalu 2019. godine, a svakako prije europskih izbora, BiH dobiti preporuku Europske komisije i status kandidata za članstvo u EU”, kazao je Brkić, a Peterlik je potvrdio kako BiH može računati na punu potporu Austrije na tom putu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv