Tko je Wolfgang Petritsch – međunarodni predstavnik, zaslužan za izborni zakon BiH, kojemu je Komšić sjajan izbor

Foto: fah

“Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dobar jer je riječ o jednom od najkonstruktivnijih političara u toj zemlji, a kritike njegova izbora koje dolaze iz HDZ-a BiH, ali i iz Hrvatske, motivirane su isključivo stranačkim interesima”, ocijenio je bivši visoki predstavnik međunarodne zajendice u BiH Wolfgang Petritsch.

(VIDEO) Željko Komšić: ‘Točno je, moj je otac bio ljuti komunist, ali ja sam Hrvat, odgajan sam u tom duhu’

“Znam Komšića dugi niz godina i vidim ga kao jednog od najkonstruktivnijih bosanskohercegovačkih političara. Zbog toga sam veoma sretan što su birači njega izabrali u Predsjedništvo. S Komšićem Bosna i Hercegovina čini veliki korak ka Bruxellesu. Ja sam mu osobno čestitao telefonom i poželio sve najbolje u ovom teškom poslu. Kritika gubitnika i vlade u Zagrebu jednostavno je motivirana stranačkom politikom”, izjavio je Petritsch.

U njegovo vrijeme smijenjen predsjednik HDZ-a BiH – zbog pokušaja osnivanja hrvatske federalne jedinice

Wolfgang Petritsch, austrijski diplomat, po nacionalnosti Slovenac bivši je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH koji je tu dužnost obnašao od 1999. do 2002. godine.

Taj mandat uključuje i razdoblje velike krize u BiH, obilježeno pokušajem uspostave hrvatske federalne jedinice nakon izbora 2000. godine na kojima su povjerenje birača dobile lijeve političke snage predvođene SDP-om BiH.

Zanimljivo, njegov nasljednik na mjestu visokog predstavnika Paddy Ashdown rekao da je po političkom nalogu ravnao zaštitom i skrivanjem haaškog bjegunca, ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Naime, Petritsch u svom mandatu ozbiljno kršeći osnovna ljudska i narodna prava jednostrano mijenjajući Daytonski sporazum na štetu Hrvata jačajući bošnjačku sastavnicu u Federaciji BiH. Na taj način omogućio je preoblikovanje hrvatsko-bošnjačke federacije u entitet s bošnjačkom dominacijom i ustavnpravnom diskriminacijom Hrvata u FBiH i BiH.

Kriza u BiH je završila nakon trećeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora održanog 2001. kada se smjenjuje Ante Jelavić s dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH-a s obrazloženjem da je predvodio donošenje političkih odluka s ciljem osnivanja hrvatske federalne jedinice u BiH kojim je ugroženo ustavno uređenje FBiH i BiH.

Nakon smjene Ante Jelavića s mjesta predsjednika HDZ BiH, Petritsch je jednostrano nametnuo amandmane na Ustave entiteta uobličene na temelju tkz. Sarajevskog sporazuma o ustavnim promjenama kojeg je u ime Hrvata u BiH potpisao predstavnik protuhrvatske Alijanse za promjene Krešimir Zubak, a koji nisu dobili potporu u Parlamentu FBiH od strane hrvatskih političkih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Češki mediji o izborima u BiH: Ili će BiH postati stvarna federacija što je malo vjerojatno, ili će se podijeliti

Ukidajući mehanizme federalizma izvršio je radikalan udar na ustavnopravni položaj Hrvata i omogućio njihovu diskriminaciju u FBiH i BiH. Navedeni Petritschov radikalni ustavnopravni zahvat smatra se najvećom zaprekom ka ostvarenju ustavne i stvarne jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Wolfgang Petritsch je od 1977. do 1983. godine bio tajnik austrijskog kancelara Bruna Krajskog, a kao austrijski veleposlanik u Beogradu od 1997. do 1999. postavljen je za Posebnog izaslanika Europske unije za Kosovo. Nakon završetka mandata na mjestu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Petritsch prelazi na funkciju austrijskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina