Berlin želi kvotom odrediti da 35 posto zaposlenih u javnoj službi bude migrantskog porijekla

Merkel
epa04932480 German Federal Chancellor Angela Merkel speaks during a press conference at the Chancellory in Berlin, Germany, 15 September 2015, after the special meeting with the Prime Minister of Brandenburg Dietmar Woidke and Prime Minister of Saxony-Anhalt, Reiner Haseloff on asylum and refugee policy. EPA/Bernd von Jutrczenka

Zbog navodne nedovoljne zastupljenosti migranata u javnoj službi Berlin želi promovirati “raznolikost” u administraciji, tako što bi nametnuo kvotu kojom bi se odredilo da 35 posto službenika mora biti stranog porijekla.

Njihov trenutni udio u administraciji procjenjuje se na oko 12 posto, a suprotno tome, oko 35 posto stanovnika Berlina ima migrantsku pozadinu. Za ovaj prijedlog najviše lobira Katarina Niewiedzial, povjerenica berlinskog Senata za integraciju i migraciju, javlja Tagesspiegel.

U ime senatskog Odbora za rad, integraciju i socijalna pitanja, povjerenik za integraciju bio bi stoga odgovoran za rad na migrantskoj kvoti od 35 posto u cijeloj javnoj službi.

“Ovdje govorimo o ljudima koji su druga ili treća generacija u Njemačkoj i koji zbog svog porijekla više ne žele stalno nailaziti na prepreke”, tvrdi Niewiedzial.

Također, prema nacrtu zakona, ako se udio migranata u Berlinu poveća, povećava se i kvota. Očekuje se da bi zakon trebao biti prihvaćen najkasnije do rujna, budući da ima podršku SPD-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Tagesspiegel