Don Puljić: zabranom Thompsonovog koncerta narušava se hrvatski ugled

Da su u Hrvatskoj katoličkoj misiji (HKM) Siegen htjeli spriječiti trodnevnu duhovnu obnovu katolicima Hrvatima koji žive u Njemačkoj pokrajini NRW-u, a istoga dana, 26. travnja 2014., u Berlinu zabranjen ili pak odgođen koncert hrvatskoga pjevača Marka Perkovića Thompsona, upozorio je don Vinko Puljić iz HKM Siegen u pismu upućenom Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

„Tim nehumanim potezom nije se samo spriječio korektni i pošteni umjetnički rad najpopularnijem hrvatskom pjevaču, nego se kaznila cijela nacionalna zajednica u Njemačkoj. Nanijela se velika  moralna šteta hrvatskom narodu koji je poznat kao pošten i vrijedan  narod, a i njegovim potomcima i prijateljima koji žive i rade u Njemačkoj“, rekao je don Puljić u pismu hrvatskom veleposlanstvu.

„Narušen je ugled hrvatskom imenu“, istaknuo je don Puljić.

Umjetnički, pjesničko-glazbeni rad Thompsona jest isključivo inspiriran i sadržan svetim vrednotama po kojima je naš narod prepoznat u Domovini, Europi i svijetu, a to su: Bog, Dom, Domovina, obitelj, molitva, rad i ljubav, pojasnio je Puljić te dodao da baš od tih neprolaznih i svetih vrednota satkana je povijest hrvatskog naroda.

„Sveti otac Benedikt XVI., papa genijalnog uma, pri ulasku Hrvatske u Europu rekao je da smo mi narod koji može biti „svjetlo Europe“. Temelj i uzrok da je Papa Benedikt izrekao tu povijesnu rečenicu baš su te vrijednosti i vrednote o kojima piše, sklada i pjeva Marko Perković Thompson“, istaknuo je Puljić.

Don Puljić je upozorio da dok se „europskim glazbenim scenama i pistama podjeljuju nagrade perverznim ljudskim osobama i kulturološkim nakazama koje su „sinovi i/li kćeri mraka“ – ne znamo, dotle se zabranjuje ili pak odgađa koncert Marka Perkovića Thompsona, koji okuplja sve generacije ljudi, sve uzraste, sve članove obitelji što na njegovim koncertima pjevaju i mole i žele biti „sinovi i kćeri svjetla“ – znamo!“

Veleposlanika Hrvatske u Njemačkoj Ranka Vilovića i generalnog konzulata Zvonka Plećaša, don Puljić je upitao hoće li reagirati da mi „koji smo pozvani i poslani zastupati i predvoditi naš narod u Njemačkoj svojom šutnjom dopustiti i dopuštati da se to „svjetlo Europe“ zatamnjuje i gasi?“

Od veleposlanika Vilovića i konzula Plećaša, Puljić očekuje da snagom svoje službe i poslanja informiraju odgovorne njemačke vlasti o „pravoj i istinitoj slici“ te da poduzmu sve što je u njihovoj demokratskoj moći, kako se ovako nešto više nikad i nigdje ne bi ponovilo.

Također Puljić je u pismu Veleposlanstvu, koje je poslano prekjučer, zamolio da, učine sve da se planirani koncert Marka Perkovića Thompsona što prije održi u Berlinu, kako bi se, ako je moguće, sprala ta nepravedna mrlja s njega osobno i s čitavog hrvatskog naroda u Domovini i Republici Njemačkoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: narod.hr