Branitelji više neće dopustiti uhićenje heroja Vukovara, traže reviziju aboliranih zločina

Zagreb, 16.05.2014 - U organizaciji stradalničkih udruga iz Domovinskog rata te udruga branitelja iz Domovinskog rata kao suorganizatora održana je I. Konvencija hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u KD Vatroslav Lisinski. Na slici zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar branitelja Predrag Matić i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Na slici branitelji su pozdravili Josipa Šimunića. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Prva Konvencija hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji održala se danas u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Zagrebu, u organizaciji braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata na kojoj su govorili predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, književnik Ante Nadomir Tadić Šutra, sociolog Renato Matić, stopostotni invalid Domovinskog rata te predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur.

Na skupu je bilo nazočno nekoliko tisuća branitelja, predstavnika braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske, kao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te brojni javni i politički djelatnici koji su poduprli braniteljsku Konvenciju.

Skup je počeo burno jer su na sam spomen resornog ministra Matića okupljeni sudionici glasno fućkali i negodovali, dok su s velikim odobravanjem pozdravljeni hrvatski nogometni reprezentativac Joe Šimunić, pjevač Marko Perković Thompson te hrvatski general Mladen Markač.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm pozdravio je sve nazočne, branitelje i stradalnike te njihove obitelji, branitelje koji su još u Haagu, a poseban pozdrav je uputio Dariu Kordiću, branitelju koji je u Haagu optužen za ratni zločin u Ahmićima.

„Ponovno smo zajedno, ponovno smo nedjeljivi i svima pokazujemo da nas nitko ne može rastaviti“, rekao je Klemm.

Obratio se i izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, mons. Ivan Šaško koji je istaknuo kako se na ovom skupu može „čuti kako diše Hrvatska“ te poručio sudionicima, odnosno braniteljima kako su oni „prepoznali istinu dok su drugi sklapali savez s neistinama“ i kako bez njih „nema razvitka Hrvatske“.

„Ne smijemo zaboraviti da zlo nameće rat, a ljubav daruje obilato i zato vi niste poglavito ratnici, nego branitelji Hrvatske“, rekao je mons. Ivan Šaško.

Sociolog Renato Matić koji je također govorio na konvenciji, istaknuo je kako su zajedništvo, usprkos svim različitostima, i srce svih branitelja zajednička snaga s kojima dolazi do mogućnosti poboljšanja Hrvatske i položaja u društvu samih branitelja. Pozvao je branitelje da se ne odreknu antifašističkih vrednota kao što su sloboda i demokracija.

„Srce koje je dobilo Domovinski rat još je tu i spremno je dati sve da bi se ovo društvo izvuklo iz onoga gliba u koji je ušlo iz različitih razloga. Oslobodili smo Hrvatsku i predali vladi baš kako funkcionira u demokraciji, ali ljudima koji su nas doveli do ovoga sada. No, i dan danas se suočavamao s različitim vrstama neistine“, rekao je sociolog Renato Matić.

Napomenuo je kako hrvatski branitelji nisu problem ovog društva, iako im se to prispisuje te da je „najodvratnije što se može čuti od zlonamjernih ljudi je da branitelji  zveckaju oružjem“.

„Kojeg li licimjerja. Pa tko više mrzi oružje od onoga koji je vidio što se s oružjem može“, pitao se sociolog Matić.

Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih i vojnih invalida prve skupine sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjima Đuro Glogoški dočekan je na pozornici Lisinskog s velikim oduševljenjem i odobravanjem.

Osvrnuo se ponajviše na smanjivanje prava ratnim invalidima te istaknuo kako je pokrenuta „revizija vojinih invalida“.

„Ne vodi se računa o pojedincu radi propusta u zakonima i pravilnicima te različitim tumačenjima, a odredbe se ne primjenjuju. I dan danas neki branitelji nemaju sređeni status, nemaju osiguranu zdravstvenu skrb i liječenje, nezaposleni su, a nema odgovornosti onih koji su dužni u provedbi određenih zakona“, naveo je Glogoški te kritizirao vlast i medije koji govore kako su „branitelji opasnost za društvo te se žele prikazati kao teret državnom proračunu“.

Na samom je kraju skupa predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi  Ante Deur predstavio je zaključke konvencije. Uz usklike „Vukovar,Vukovar“ te na poziv Ante Deura, na pozornici se priključio ostalim predstavnicima udruga i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

„Mi smo stvarali Republiku Hrvatsku i ona je nastala na vrijednostima Domovinskog rata i na krvi hrvatskih branitelja, a sadašnjoj i budućoj vlasti poručujemo da su hrvatski branitelji put, isitina i život Domovine i hrvatskoga naroda“, rekao je Ante Deur.

Ante Deur je istaknuo kako postoji samo jedna kolona, kada su u pitanju nacionalni interesi i dobrobit Hrvatske, a čine je branitelji, članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih te poručio kako se ne dozvoljava dijeljenje hrvatskih branitelja na bilo koji način.

„Suborci iz BiH i dijaspore su rame uz rame s nama branili Hrvatsku i zato na isti način trebaju biti zastupljeni po zaslugama i pravima“, tvrdi Deur.

Poručio je nadležnima da je dosta dugogodišnjeg lošeg gospodarenja, rasprodaje nacionalnih dobara, osiromašenje hrvatskog naroda, ali i stigmatizacije hrvatskih branitelja i ukidanje stečenih prava.

„Takav odnos prema braniteljima nećemo više tolerirati, tražimo da se u školskom sustavu Domovinski rat i hrvatski branitelji prikazuju na istinit i dostojanstven način, zahtijevamo procesuiranje ratnih zločina i reviziju oproštenih zločina kao i konačno rješenje pitanja posmrtnih ostataka onih za čije se grobove ne zna – dosta je političke trgovine s nestalima“, poručio je Deur.

„Dosta je izjednačavanje žrtve i agresora, tražimo naplatu ratne štete od agresora, a Vukovar mora biti mjesto posebnog pijeteta jer je on simbol stradanja hrvatskoga naroda, branitelja i obrane od velikosrpske agresije – nikome više nećemo dopustiti uhićenje heroja Vukovara“, rekao je Deur.

Što se tiče prava branitelja i članova njihovih obitelji, Deur je rekao kako traže da ona stoje u okviru zakona o hrvatskim braniteljima te da inzistiraju da se svi zakoni donose u skladu s nacionalnim interesima hrvatskoga naroda i da se ne stavljaju u suprotnost s temeljnim načelima na kojima je stvorena Hrvatska.

Deur je u ime prisutnih tražio i pravo na odgoj i obrazovanje djece u skladu s tradicionalnim vrijednostima i svjetonazorima hrvatskoga naroda te pozdravio još jednom članicu udruge „U ime obitelji“ Željku Markić koja dijeli iste vrijednosti.

“Hrvatski branitelji nisu samo obranili Hrvatsku, već su i oslobodili okupirane dijelove i tako su osigurali da možemo u cjelovitoj Hrvatskoj slobodno živjeti. Oni su omogućili prijelaz iz totalitarnog komunističkog sustava u demokraciju. Da nije bilo njih i njihove hrabrosti i žrtve, mi sigurno ne bismo mogli organizirati referendum o braku na kojem su svi hrvatski građani mogli zatražiti da se brak kao temelj obitelji i zajednica žene i muškarca uđe u hrvatski Ustav”, izjavila je za narod.hr Željka Markić po završetku Konvencije .

“Bilo mi je jako drago vidjeti tolike brojne braniteljske i stradalničke udruge okupljene na jednom mjestu i da baš kao što su bili jedinstveni u obrani Hrvatske, žele danas pridonositi promjenama u Hrvatskoj”, istaknula je Markić.

Inače, pripadnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata u Lisinski su došli s mnoštvom zastava i obilježja svojih postrojba, te s hrvatskim zastavama, dok je književnik Ante Nadomir Tadić Šutra izrekao i dvije pjesme. Na skupu nije bilo generala Ante Gotovine. Organizatori su prisutnima samo prenijeli pozdrave.

Fotogalerija s prve Konvencije hrvatskih branitelja u Lisinskom

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: FaH/Narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.