Gradsko vijeće Bleiburga jednoglasno odbilo zahtjev vlasnika zemljišta za širenje spomen-područja

Foto: Fah

U Bleiburgu nijedan jedini četvorni metar više neće i ne smije biti posvećen obilježavanju stradanja. Gradsko vijeće Bleiburga jednoglasno je odbilo zahtjev da se dodatni 1371 četvorni metar zemljišta pretvori u neku vrstu spomen-parka, javlja Večernji list.

Zahtjev je podnio Ilija Abramović, jedan od preživjelih s Križnog puta, koji je imenovan prvim zapovjednikom 1. roja PBV-a u Klagenfurtu. Niz godina bio je rizničar i tajnik Počasnog bleiburškog voda, a od 2007. godine i njegov predsjednik. U Abramovićevu zahtjevu pisalo je da od grada traži da se odobri gradnja infrastrukturnih objekata, kao što su sanitarni čvorovi, informativni i liječnički punktovi. Iako je Abramović vlasnik tog zemljišta, iz grada je dobio jednoglasnu odbijenicu.

“Postojeće spomen-područje je dovoljno”, kazao je gradonačelnik Stefan Visotschnig (SPÖ) te dodao: “Za daljnje projekte na tom mjestu više nismo otvoreni”.

>Ivica Šola: O Bleiburgu i Titu očito može i bez fusnota

>(VIDEO) Vladimir Fuček, preživjeli sudionik Bleiburga: ‘Obilježavanje žele zabraniti potomci onih koji su nas progonili’

I ova odluka potvrđuje da se politička klima u Koruškoj promijenila. Prve naznake došle su prije nekoliko godina kad su lokalni i pokrajinski lideri počeli iznositi kritike na način obilježavanja stradanja u Bleiburgu tvrdeći da se komemoracija zloupotrebljava za promoviranje ustaštva.

No ove godine, nakon što je upravitelj biskupije Gurk-Klagenfurt, Engelbert Guggenberger uskratio dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj komisiji da misu vodi biskup, političari pozivaju da se komemoracija ograniči ili zabrani. Prije nekoliko dana koruški župan Peter Kaiser, također iz socijalističkog SPÖ-a pozvao je Ministarstvo unutarnjih poslova da slijedi primjer Katoličke crkve. O tome kako će se i pod kojim uvjetima komemoracija održati, odlučit će okrug Völkermarkt.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list