Je li Janez Janša u pravu? ‘Masakri u Srebrenici i drugdje ne bi se dogodili da je teritorij bivše Jugoslavije bio očišćen od komunizma’

Foto: Fah

“Genocid u Srebrenici koncipiralo je isto zlo nastalo na akademiji JNA u Beogradu. To je doktrina u kojoj piše da protivnika, agresora ili klasnog neprijatelja, treba fizički uništiti, ubiti, da je to konačni cilj oružane borbe. To je doktrina u kojoj je odgojen Ratko Mladić.”, tvrdi slovenski premijer Janša, osvjedočeni prijatelj Hrvatske i BiH, te političar koji se zalaže za otkrivanje svih komunističkih zločina počinjenih u Jugoslaviji i ratovima nakon raspada te države u agresiji Srbije i JNA.

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na svom službenom Twitter profilu ustvrdio da se “masakr u Srebrenici ne bi dogodio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije i da su osuđeni poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje”, piše Jutarnji list

Delo navodi da je spomenuti tweet zapravo preinaka te da je originalna objava glasila ovako: “Do masakra u Srebrenici ne bi došlo da su Ujedinjeni narodi osudili komunistički genocid na isti način na koji su osudili Holokaust. Budući da se to nije dogodilo, doktrina Jugoslavenske narodne armije, da se neprijatelj mora fizički uništiti ponovno je oživljena u trenutku raspada Jugoslavije.”

Zapad je odgovoran za neprocesuiranje zločina i genocida u Jugoslaviji 1945. godine

Zanimljiva opservacija premijera Janše išla je u smjeru da Zapad, kao i sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, nisu osudile genocid koji su na kraju i nakon završetka II. svjetskog rata izvršili boljševički Titovi partizani. Jame s ubijenim zarobljenicima otkrivaju se i danas, tako je prije neki dan otkrivena nova jama s ubijenima na Kočevskom Rogu, a prije nekog vremena i u Hrvatskoj u mjestu Brdovec kod Zaprešića.

Zločini koje je izvršila vojska pod imenom Jugoslavenska Armija (JA) s dominantnim znakom petokrake na vojničkim odorama, bili su takvi da je u njima bez milosti ubijeno stotine tisuća ljudi. A Hrvatska i Slovenija su doslovno ostale premrežene stotinama jama u kojima i danas leže stotine tisuća pobijenih ljudi.

Pošto Europa i svijet nije reagirala na te zločine niti za vrijeme Jugoslavije, a niti u vrijeme njenog raspada, ta ista armija pod imenom Jugoslavenska narodna Armija (JNA) s dominantnim znakom petokrake na vojničkim odorama i tenkovima, krenula je 1991. godine u novi zločinački poduhvat. Izvršila je opći napad na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, čija je posljedica bilo ponovno ubijanje desetina tisuća ljudi. Brojni zločini koji su se dogodili u Hrvatskoj i BiH djelo su komunističke armije pod imenom JNA, koja je bila službena vojska Jugoslavije i direktna sljednica partizanske vojske i partizanske borbe. To se mora stalno ponavljati.

Nitko na Zapadu i UN-u nije se nakon demokratskih izbora 1990. godine potrudio osuditi komunističku ideologiju i zločine počinjene u Jugoslaviji nakon II. svjetskog rata, što je bio vjetar u leđa JNA da napadne Sloveniju. Nakon toga su u Hrvatskoj i BiH izvršili opsadu gotovo svih velikih gradova, sravnili sa zemljom stotine hrvatskih i bošnjačkih sela, srušili brojne crkve i džamije, otvorili koncentracijske logore i ubili desetine tisuća Hrvata i Bošnjaka. Tijekom tih ratova JNA se polako transformirala u srpsku vojsku, u procesu koji je trajao godinama, s obzirom da je država pod imenom Jugoslavija postojala u UN-u službeno do 2003 godine, čak 12 godina nakon početka rata u Hrvatskoj.

Zašto medije u BiH smeta istina da je JNA glavni krivac za zločine?

Genocid u Srebrenici bio je strašni završetak divljanja srpskog nacionalizma, ali mora se jasno istaknuti da je to učinjeno na krilima JNA koja se početkom rata 1991. potpuno stavila na stranu imperijalnog Beograda. Vodeći oficirski kadar u agresiji činili su upravo generali i oficiri JNA poput krvnika iz Srebrenice Ratka Mladića i Radislava Krstića, vukovarskih krvnika Veselina Šljivančanina i Mile Mrkšića, te zločinaca i generala iz redova JNA kao Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića i dr. Oružje koje su Srbi imali u ratu bilo je oružje JNA, vojske koja je 1945. godine počinila najveće zločine u Europi nakon završetka II. svjetskog rata.

Zanimljivo je da brojni mediji u BiH su oštro reagirali na Janšinu izjavu, smatrajući da nema nikakve poveznice između zločina koji su se dogodili nakon završetka rata 1945. godine i zločina u ratovima u Hrvatskoj i BiH od 1991-1995. Premda je posve jasno da je vojska koja je napala Hrvatsku i BiH u Domovinskom ratu ista ona koja se tako surovo obračunala s zarobljenim vojnicima i civilima 1945. godine, te postoji jasan ideološki, vojni i povijesni kontinuitet između JA 1945. godine i JNA 1990. godine. Čudi ta bešćutnost bošnjačkih medija jer je među stotinama tisuća ubijenih ljudi najviše bilo Hrvata, ali i veliki broj Slovenaca i Bošnjaka, kao i manji broj pripadnika drugih naroda.

Pojedini mediji u BiH idu toliko daleko da pokušavaju Janši čak imputirati fašizam, što zvuči nevjerojatno s obzirom da je slovenski premijer jedan od rijetkih koji ukazuje na kontinuitet zločina i potrebu njihovog kažnjavanja i dostojnog komemoriranja žrtava, te osude totalitarne ideologije u čije ime su zločini počinjeni

“Dok cijeli svijet govori o genocidu u Srebrenici, ovaj političar skreće pažnju javnosti na nešto drugo, iskazujući poruke koje se mogu protumačiti kao fašističke. Pokušava li Janša na ovaj način amnestirati zločince koji su počinili jedan od najvećih genocida na ovim prostorima?”, stoji u tekstu Oslobođenja.

Sve je dodatno pojasnio sam Janša u ponedjeljak.

Janša: Genocid u Srebrenici koncipiran u Beogradu na akademiji JNA

Janša tvrdi da se radi o manipulaciji, odnosno da je spomenuti tekst napisao 2009. godine na zamolbu jedne međunarodne organizacije. Od tada ga – kaže Janša – svake godine ponovno objavljuje na društvenim mrežama na dan komemoracije srebreničkim žrtvama, ukazujući na to zločine treba osuđivati bez obzira na ideologiju koja ih je izazvala, što nije slučaj.

“Ne bi bilo Srebrenice, niti Ruande niti brojnih sličnih genocidnih akata u svijetu kad bi svijet bio sposoban na jednak način osuditi sve zločine bez obzira na to koja ih je ideologija izazvala”, naveo je u nastupu u parlamentu u ponedjeljak slovenski premijer, dodavši kako i zločini nad ratnim zarobljenicima iz 1945. i oni nad srebreničkim žrtvama dolaze iz iste komunističke ideologije.

Genocid u Srebrenici koncipiralo je isto zlo nastalo na akademiji JNA u Beogradu. To je doktrina u kojoj piše da protivnika, agresora ili klasnog neprijatelja, treba fizički uništiti, ubiti, da je to konačni cilj oružane borbe. To je doktrina u kojoj je odgojen Ratko Mladić, doktrina temeljem koje je izveden genocid u Srebrenici i na drugim mjestima”, kazao je Janša.

Janša je istaknuo da je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, i da bi pokolji bili puno veći da on kao tadašnji ministar obrane i Republika Slovenija nisu pomogli naoružavati i obučavati vojnike iz BiH koji su stali u obranu te države od JNA i agresije Srbije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr