Kako je diverzija LGBT aktivista u Poljskoj ušla u političku retoriku EU-a?

Foto: fah, Bart Staszewski / Twitter Fotomontaža: narod.hr

Kako smo već pisali, u srpnju je Europska komisija odlučila kazniti šest poljskih općina čije su vlasti usvojile deklaracije koje promiču tradicionalnu obitelj i suprotstavljaju se LGBT ideologiji. Te deklaracije su pozivale na važnost obitelji te apelirale da se u obrazovnom sustavu ne provodi indoktrinacija.

One su bile simbolične prirode te nisu imale pravnu težinu, a Europska komisija je ipak kaznila šest poljskih općina uz tvrdnju da u Poljskoj postoje takozvane “LGBT-free zone” odnosno zone slobodne od LGBT skupina. Iz toga bi se dalo zaključiti kako u Poljskoj postoji zabrana pristupa homoseksualcima šest poljskih općina što nije točno.

Kako je onda Europska komisija mogla ustvrditi da postoje LGBT-free zone? Sve je počelo u lipnju 2019. godine kada je je poljski dnevni list Gazeta Polska uz izdanje svojih novina dijelio naljepnice na kojima je pisalo “zone slobodne od LGBT ideologije”.

To je iskoristio Bartosz Staszewski (30), homoseksualni aktivist koji je pokrenuo “fotografski projekt koji se sastojao od postavljanja tabli s natpisom “Zona slobodna od LGBT-a” ispod tabli gradova/općina u kojim a su donesene deklaracije suprotstavljene LGBT ideologiji.

Dakle, LGBT aktivist su prvi i jedini koji spominju termin “Zone slobodne od LGBT-a”, a kojega će u narednih godina preuzeti lijeve političke opcije u Europskom parlamentu, zatim i Europska komisija, pa čak i američki predsjednički kandidat Joe Biden.

>(VIDEO) Goran Andrijanić: ‘LGBT pritisci na Poljsku dobili su dodatan publicitet iz 2 razloga…’

>Plenković proveo SDP-ovu politiku: Ministar Aladrović dvoje djece dao na udomljavanje/posvajanje homoseksualnom paru

Staszewskog je inače prije mjesec dana Zaklada Obama odabrala za sudjelovanje u programu Lideri: Europa 2020 kao jednog od 35 “novih lidera koji rade u vladi, civilnom društvu i privatnom sektoru koji su pokazali predanost unapređenju općeg dobra”.

Vrhunac sukoba između Poljske i Europske komisije dogodio se u srpnju kada kada je EU uskratila Poljskoj financiranje iz Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda već navedenim općinama jer navodno krše Povelju EU o temeljnim pravima. Pri tome vrijedi istaknuti da se Poljska 2004. godine prilikom ulaska u EU izborila za djelomično izuzeće od Povelje ograničavajući opseg u kojem bi europski sudovi mogli donositi odluke o pitanjima vezanim uz Povelju, ukoliko bi se ta pitanja našla pred poljskim sudovima.

Nadalje, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je sredinom rujna govorom o stanju u EU, najavila da će vršiti pritisak na sve države članice da izjednače homoseksualne zajednice s brakom između muškarca i žene i omoguće imanje djece homoseksualnim parovima.

Ona je u svom govoru zaprijetila Poljskoj koristeći se izmišljenim terminom LGBT aktivista kojeg je poljska Vlada demantirala, da “LGBTQI-free zonama” nema mjesta u Europskoj uniji te je najavila da će Europska komisija donijeti novu strategiju za “jačanje LGBTQI prava”.

U rujnu ove godine Poljsku je zbog navodnih “zona slobodnih od LGBT-a” napao i američki predsjednički kandidat Joe Biden, zbog čega je reagiralo i poljsko veleposlanstvo u SAD-u.

Američko veleposlanstvo u Poljskoj je unatoč tome na inicijativu veleposlanstva Kraljevine Belgije, objavilo otvoreno pismo, a među pedeset veleposlanika potpisnika bio je, suprotno volji hrvatskih birača, i hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević, čovjek koji u Poljskoj predstavlja zemlju u kojoj se 1.prosinca 2013. 66% birača izjasnilo ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr