Kako se lustracija provodi u Poljskoj?

Foto: Jarosław Roland Kruk, commons.wikimedia.org, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

Kao što smo već mnogo puta naveli, Hrvatska i Slovenija jedine su postkomunističke države Europske unije koje ni na koji način nisu provele lustraciju, tj. raščivanje svoje komunističke prošlosti i zabranu obnašanja javnih službi za one koji su tijekom komunizma kršili ljudska prava.

Ovim putem izdvojili smo na koji je način to učinila i čini Poljska.

U Poljskoj, nakon godina postupnih čistki i neuspješnih zakonodavnih inicijativa, zakon o lustraciji donesen je tek nakon skandala u kojem su tadašnji premijer Oleksy, ali i neki crkveni velikodostojnici denuncirani kao bivši ruski špijuni, piše HR svijet.

Poljska je pitanje lustracije institucionalno riješila formiranjem Instituta za nacionalno sjećanje, gdje su smješteni arhivi tajnih službi.

Od rujna 1997. svi zastupnici, ministri, viši dužnosnici, suci, tužitelji i urednici javnih medija u Poljskoj moraju proći provjeru.

Povremeno se pojavi neki skandal, a pred prolšlogodišnje parlamentarne izbore jedna od četiri ključne točke programa pobjedničke koalicije Prava i Pravde(PiS), konzervativne premijerke Beate Szydło, bilo je i “lustracija djece i unuka lustriranih”.

Aktualni prijedlog ministra Kaminskog 

Nedavno je poljski ministar Mariusz Kaminski iznio prijedlog prema kojemu bi se onima s komunističkom prošlošću zabranio pristup zaštićenim informacijama. Novi zakonodavni prijedlog zabranjuje pristup zaštićenim informacijama onima koji su služili u službama tijekom komunističkih vremena.

U ovom trenutku mnogi od njih rade u sigurnosnim službama, vojsci i privatnim sigurnosnim tvrtkama. Zabrana pristupa zaštićenim informacijama mogla bi okončati njihovu karijeru. Da bi radili u sigurnosnim službama, policiji, vojsci ili poslovima kao što su vojna industrija, zaštitarske i detektivske agencije, potrebno je dobiti certifikat za pristup zaštićenim informacijama.

Nitko tko je služio u tajnim službama prije 1989. ili je bio doušnik komunističkih službi neće moći dobiti odobrenje za pristup zaštićenim informacijama. Mnogi od njih bili su verificirani za daljnju službu u tajnim službama i dopušteno im je da ostanu nakon 1989. godine. To će se sada, prihvati li se ovaj prijedlog, promijeniti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr