Macron: ‘Bivše komunističke države dijele Europu jer ne žele primiti imigrante!’

Foto: Fah

„Kako možete obnoviti Europu s bivšim komunističkim zemaljama koje se protive primanju izbjeglica ili stranaca. Viktor Orban i njegovi govori podsjećaju na vrijeme prije Drugog svjetskog rata. Iskreno! “, izjavio je francuski predsjednik Macron.

> Hrvatska i Francuska imaju puno zajedničkih interesa?

U nedjelju 15. travnja francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je opširan TV intervju u trajanju od oko tri sata u kojima se doatknuo mnogih aktualnih domaćih i međunarodnih tema. Naš fokus će se zadržati na jednoj točki koju je Macron posebni istaknuo: problem zemalja Višegradske skupine ili općenito bivših komunističkih zemalja Srednje Europe, piše visegradpost.com

Za nas Hrvate ova Macronova izjava je posebno zanimljiva iz dva razloga: prvo, ovom civilizacijskom krugu preko 1000 godina, prije ulaska u Jugoslaviju, pripadala je Hrvatska. I drugo, Hrvatska je jedna od bivših komunističkih zemalja s kojima je nezadovoljstvo izrazio francuski predsjednik.

Što to najviše smeta Emmanuelu Macronu?

Zašto ovakva V4 ili Srednja Europa smeta Macronu?

„Kako možete obnoviti Europu s bivšim komunističkim zemaljama koje se protive primanju izbjeglica ili stranaca. Viktor Orban i njegovi govori podsjećaju na vrijeme prije Drugog svjetskog rata. Iskreno! “, rekao je u eter, bez okolišanja, cjelokupnoj francuskoj i europskoj javnosti francuski predsjednik.

I dodao: „Ja ne dijelim bilo koji od njegovih (Orbanovih op.) vrijednosti!”

> (FOTO) Uz financiranje francuskog veleposlanstva predstavljena LGBT slikovnica

I nastavku je izrazio da on priznaje rezultate izbora u Mađarskoj (a što mu drugo preostaje op.), ali i da žali zbog pojava neliberalnih demokracija u Srednjoj Europi.

Stanimo trenutak i analizirajmo, bez emocija i strasti, što zapravo znače ove Macronove riječi: to je u stvarnosti optužba protiv legalno izabranih vlada država Srednje Europe, konkretno Vikotra Orbana i Mađarske. Možemo reći da je ova izjava puno više od izražavanja nezadovoljstva i da je vrsta pritiska i na birače i građane i na vlade prozvanih država.

> Čime se bavi Francusko veleposlanstvo u Zagrebu: LGBT slikovnica financirana njihovim sredstvima, sudjeluju i u predstavljanju

To je činjenica koja se ne može zanijekati, premda je Macron namjeravao stvari predstaviti kroz političkim rječnikom rječnik tolerancije, razumijevanja, demokracije i sličnog novogovornog vokabulara prisutnog na javnoj sceni u posljednjem desetljeću.

Macronova Francuska i V4 –  dvije potpuno različite  ekonomske politike

Francuski predsjednik je u intervjuu dosta govorio o gospodarstvu svoje zemlje. Istina je da u Srednjoj Europi nema raspoloživih sredstava za širu socijalnu državu kakva je u Francuskoj. Posljedica je to svakako i traumatičnog življenja pod komunizmom desetljećima, kao i bolne nesvršene tranzicije, često vođene postkomunističkim ili nekim drugim klijentelističkim i interesnim grupama.

> Potpora tiskanju LGBT slikovnice u Hrvatskoj dio je francuske državne politike

No, Poljska je recimo značajno posljednjih godina povećala novčana izdvajanja za one stvari koje smatra primarnim: beneficije za umirovljenike i značajno poboljšanje infrastrukture diljem cijele države. Poljska je također u protekle dvije godine razvila i provodi ambiciozan plan obiteljske politike kojima se želi potaknuti rađanje djece i ostvariti stabilna pronatalitetna politika.

Taj cilj, povećanje nataliteta, je zajednički cilj svih država Srednje Europe, kao što je Svjetski kongres obitelji organiziran u Budimpešti od Orbanove vlade  i pokazao. Za zemlje Višegradske skupine, obiteljska i međugeneracijska obnova važan politički faktor koji je bitan za stanje nacije.

> Francuska veza Andreja Plenkovića i Nine Obuljen: Je li mandataru bilo važnije mišljenje Francuza od birača?

A uloga države sastoji se u to podržavanju i poticanju pronatalitetne politike, što zemlje V4, a osobito Poljska i Mađarska s uspjehom i rade.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Također, Poljska je smanjila stopu poreza na dohodak za male tvrtke sa 15% na  9% – što je najniža stopa u Europi – po uzoru na Mađarsku koja je još ranije smanjila stopu poreza na dohodak od 19% do 9%.

U Poljskoj je, kao i u Mađarskoj, u tijeku izgrađivanje nacionalnog domaćeg gospodarstva koje je u stanju konkurirati inozemnoj konkurenciji, kao jedan od prioriteta ekonomske politike o kojoj postoji građanski konsenzus.

Imigracija – apsolutni tabu i problem broj jedan

Problem imigracije je, naravno, bio u središtu rasprave. To je broj 1. na listi zabrinutosti Macrona i zapadnih Europljana u odnosu na Srednju Europu.

To je problem koji Macron i Zapad ponajviše vide u vladama zemalja Srednje i Istočne Europe. To je stvarnost koja potiče Emmanuela Macrona, kao i Angelu Merkel,  te njihove političke sljedbenike da diskreditiraju hrabrost i domoljublje koje nije napustilo državnike i građane Srednje Europe, te je još uvijek stoji kao čvrsti zaglavni kamen ovog dijela svijeta.

Taj se smjer, protivljenja diktatima Bruxellesa, pojavio u ovim državama kao reakcija i alternativa za multikulturni fanatizam Zapada, te je postao središte borbe za obnovu povijesnih korijena Europe (osobito u Mađarskoj i Poljskoj, predvodnicama ovog pokreta Srednje Europe).

Emmanuel Macron, međutim, odbija to priznati.

Dogmatska strogost prema Srednjoj Europi, ali ne i prema Francuskoj

Ta dogmatska strogost Macrona prema državama Višegradske skupine je sasvim u suprotnosti s znatnim ustupcima koje francuska vlada tolerira na vlastitom tlu, osobito u pojavnostima koje se javljaju među imigrantskom populacijom. Kao npr. u značajnom povećanju pojava antisemitizma, kriminala, nasilja nad ženama i djecom, ekstremizma, slobode kretanja i dr. koje su u porastu u Francuskoj, osobito među imigrantskom populacijom.

Tome svjedoči i vojska na ulicama Pariza, koja stoji s puškama u središtu Pariza i pred samim ulazom u francusko povijesno duhovno središte – Notre Dame.

Ta anarhija u Francuskoj nailazi na veću toleranciju Macrona i njegovih sljedbenika, nego pokušaji država Srednje Europe da izgrade snažan i stabilan sustav, te se zaštite od najezde stotina tisuća imigranata koje pokušavaju ilegalno preći granice država Europe.

U isto vrijeme, Macron preferira graditi vanjsku politiku na saudijskom i bliskoistočnom pijesku, prije nego na poljskom ili mađarskom tlu zemalja Srednje Europe. To je začuđujuće osobito kada se zna za stara savezništva i prijateljstva, poput Poljske i Francuske. Očito došlo je vrijeme da iluzije nestaju, te da narodi bivših komunističkih zemalja, shvaćaju da kod “velikih” nema naklonosti i ljubavi u politici, već čisti pragmatizam vođen željom za dominacijom nad manjima.

Prisjetimo se i trenutne politike Angele Merkel prema Hrvatskoj i Srbiji, koja je za mnoge Hrvate bila bolno, ali i nužno potrebno, otrežnjenje.

Macron se oslanja na posljednje ostatke međunarodne važnosti Francuske. Na taj način on žrtvuje vjerodostojnost Francuske kao važne snage unutar europske zajednice naroda: atlantska zajednica i njihovi ciljevi imaju prednost pred interesima Srednje Europe i manjih država EU općenito.

Francuska pokušava držati korak s europskom civilizacijskom post-revolucijom i politikom od globalnog značenja. No, to nije ona degolovska politika koja je vidjela snažnu i ujedinjenu Europu kao savez država utemeljenih na ravnopravnosti i demokršćanskim načelima.

To je pozicioniranje na svjetskoj karti, a zemlje Višegradske skupine i njihova politika se trenutno ne uklapaju u “planove” velikih, koji zamišljaju drugačiju Europe nego građani država koji su niz godina živjeli pod diktaturama i terorom jednoumlja.

Izvor: narod.hr