Potpora tiskanju LGBT slikovnice u Hrvatskoj dio je francuske državne politike

Foto: fah

LGBT slikovnica namijenjena djeci, unatoč zgražanju roditelja, i dalje dobiva promociju u dijelu medija.

Ono što je u ovim događajima bilo posebno iznenađujuće jest činjenica da je Francusko veleposlanstvo sufinanciralo njezinu izradu, o čemu smo već pisali.

Čime se bavi Francusko veleposlanstvo u Zagrebu: LGBT slikovnica financirana njihovim sredstvima, sudjeluju i u predstavljanju

Podršku francuskog veleposlanstva ovom projektu potvrdio je i koordinator udruge nakladnika LGBT slikovnice Daniel Martinović kada je za Novi list izjavio: “Financijski je realizaciju pripomoglo Veleposlanstvo Francuske. Isprva su namjeravali slikovnicu realizirati vlastitim snagama, ali se veleposlanstvo zainteresiralo za taj projekt i financiralo tiskanje i dio honorara za ilustratora”. Također je, za televiziju N1 rekao: “Kroz neke kontakte nam se javila Francuska ambasada.”

Pročitajte što Francuska vlada zahtjeva od svojih diplomatskih misija u drugim zemljama

Mnogima je nejasno zašto bi se francusko veleposlanstvo zainteresiralo za tiskanje LGBT slikovnice u drugoj državi i još sudjelovalo na njezinom predstavljanju.

Naime, riječ je službenoj politici Francuske, donesenoj u dokumentu pod nazivom: „Mobilizacijski plan protiv mržnje i anti-LGBT diskriminacije”. Plan je donesen za razdoblje 2016. – 2019. s godišnjim budžetom od 1.5 milijuna eura.

Tekst ovog dokumenta na francuskom jeziku dostupan je na mrežnim stranicama francuske vlade.

U području “Nastaviti međunarodnu borbu za prava LGBT osoba“ navedene su aktivnosti francuskih veleposlanstava u svrhu provedbe tog “mobilizacijskog” plana. U njima stoji:

“Nastaviti razvijati inicijative diplomatskih misija u području LGBT prava (akcije podizanja svijesti, seminari, participacija u događajima organiziranima u znak podrške LGBT osobama, posebice u prigodu obilježavanja 17. svibnja“ …).

„Održati razinu potpore diplomatskih misija lokalnim NGO-ima [nevladinim organizacijama] i aktivistima i podupirateljima LGBT prava i njihova zaštita od nepravde/nejednakosti.“

Dakle, ne radi se samo o jednokratnoj dobroj volji francuskog veleposlanstva da financira troškove tiskanja LGBT slikovnice i dio honorara dizajnera, nego o tome da je Veleposlanstvo djelovalo sukladno agendi koju je definirala francuska država, odnosno “Međuresorni odbor za borbu protiv rasizma, antisemitizma i anti-LGBT mržnje” – DILCRAH (Délégation Interministérielle à la Lutte Contre le Racisme, l’Antisémitisme et la Haine anti-LGBT), koja odgovara francuskom premijeru.

Kako je navedeno na službenim stranicama francuske vlade, DILCRAH “je odgovoran za izradu, koordinaciju i provedbu državne politike u borbi protiv rasizma, antisemitizma i anti-LGBT mržnje.” U tu svrhu on igra ulogu savjetovanja i animiranja ministara, posebice u području obrazovanja, policije i pravosuđa, ali i kulture, lokalne politike…”

Zabrinjavajuća je činjenica da francuska državna politika putem svog veleposlanstva ulazi u područje unutarnjih pitanja neke druge države, štoviše, da takve postupke propisuje u svojem službenom dokumentu.

Smatra li Francuska da na to ima pravo i pokušava li to provesti i u ostalim državama osim Hrvatske?

Da je cilj ovog materijala iskorištavanje djece u ideološke svrhe, još jednom pokazuju izjave Daniela Martinovića u intervjuu za N1.

“Cilj je da djeca vrtićkog uzrasta na osnovnoj činjeničnoj razini prihvate da postoje različitosti, pa tako i različite obitelji. Mnogi o tome ne razmišljaju, ali djeca žive u različitim obiteljima, pa tako žive i u istospolnim, jednoroditeljskim, posvojiteljskim, i dobro je djecu učiti o tome da postoje različite obitelji, takva praksa je u mnogim zemljama uobičajena“, kazao je Martinović.

U emisiji je također rekao kako im se “javilo par osoba koje rade u školama” te kako im je nekoliko nastavnika već reklo da će slikovnicu kao nastavni materijal koristiti na satu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/http://hr.n1info.com/novilist.hr/gouvernement.fr