Nakon teorističkog napada na Božićnom sajmu u Francuskoj Jakovčić protivnike Marakeškog sporazuma usporedio s teroristima

Foto: snimka zaslona

Hrvatski europarlamentarci koji su se zatekli u Strasbourgu u vrijeme napada na Božićni sajam u srijedu su ga komentirali, a većina je ustvrdila da taj čin ne treba stavljati u kontekst s pitanjem migracija, niti s Globalnim kompaktom o migracijama o sigurnim, ređenim i redovnim migracijama, tzv. Marakeškim sporazumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovčić: Protiv Marakeša su poni čija je ideologija nekad ubijala

Ivan Jakovčić kaže da je riječ o napadu na slobodu, Francusku i liberalno društvo te se zbog svih građana treba boriti protiv terorizma jer terorizam danas najviše ubija demokratske slobodarske vrijednosti koje je Europska unija stvorila i na kojima počiva.

“Naravno da će oni koji su slični teroristima, no koji na sreću ne ubijaju, ali čija je ideologija nekada ubijala, biti protiv Marakeša i takvih dogovora. Znamo što su te desničarske, nacističke, fašističke ideologije donosile svijetu i zato je jedan globalan dogovor oko problema migranata iznimno važan”, ustvrdio je za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Što je zapravo Marakeški sporazum na koji je Narod.hr upozoravao početkom 2018.

“Uostalom, ovaj događaj nema veze s migrantima. Čovjek je Francuz, rođen u Strasbourgu, ideološki naravno odgojen na katastrofalan i tužan način, ali nema veze s migrantima. Nadam se da će Marakeš biti jasan pokazatelj da velika većina naroda i država na svijetu podržava dogovor o migrantima”, rekao je Jakovčić, prešućujući činjenicu da je terorist, Cherif Chekatt tijekom pucnjave uzvikivao ‘Allahu akbar’ te da se radi o džihadistu koji ima čak 27 osuda u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Željana Zovko (HDZ): ‘Od medija tražimo da ne šire strahove i dezinformacije’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zovko, koja je ovaj tjedan bila u Marakešu u izaslanstvu Europske unije na globalnom skupu o migracijama, tvrdi da su “upozoravali da se moramo boriti s terorizmom, a moramo se boriti u cilju kontroliranih migracija i sigurnosti granica”.

“I u tom cilju radimo s trećim zemljama kako bi one prihvatile okvirni sporazum u kojemu su navedene mjere da se uvede neki red i kontrola nad migracijama koje se dešavaju i dešavat će se i u budućnosti, kao i terorizam”, rekla je Zovko.

“Od medija tražimo da pružaju korektnu sliku i da ne idu na ruku onima koji šire strahove i dezinformacije” rekla je Zovko te ustvrdila da je žalosti što se “neke tragične situacije koriste za populističke izjave i skupljanje jeftinih bodova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To smo viđali tijekom konflikata, ali ovo je vrijeme kada se to ne može dopustiti”, smatra Zovko.

“Mediji, kao i političari, imaju ulogu da smiruju javnost. Stampedo i panika može donijeti samo još više žrtava. Mi u ovaj kaos moramo unijeti neki red”, rekla je Zovko.

Ruža Tomašić o promjeni politike EU-a: “Oni će malo pričati i čekati da se to zaboravi jer to godinama rade”

Zastupnicu Ružu Tomašić vijest o napadu je zatekla na putu u hotel po izlasku iz zgrade parlamenta. Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara očekuje li nakon novog napada promjene u politikama EU-a spram terorističkih prijetnji Tomašić je zaključila da ih ne treba očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni će malo pričati i čekati da se to zaboravi jer to godinama rade”, istaknula je.

Tomašić objašnjava da je jedan od izvora problema nekontrolirana imigracija te izostanak odgovarajućih politika integracije useljenika.

“Oni su prepušteni sami sebi i naravno da lako padnu pod utjecaj islamista. Kada dođu u vašu državu trebate im pomoći da se uklope i ne možete ih prepustiti samima sebi. Oni žive u svojim četvrtima i nemaju dodira s nama (…), a ako mi ne pokazujemo nikakav interes za te ljude naravno da će se okrenuti onima koji pokazuju i koji ih pune mržnjom prema nama”, dodala je.

“Ne možete s jedna strane govoriti da se borite protiv terorizma, a s druge puštate u državu sve i svakoga i nemate pojma tko je tko”, istaknula je Tomašić komentirajući inicijative institucija EU-a u borbi protiv terorizma. “Svi se zovu Muhamed Ali, a rođeni su 1. 1.”, doala je.

“Dobro razumijem da ljudima treba pomoći, i mi smo prošli kroz Domovinski rat i imali naše izbjeglice, ali su svi imali uredne papire i znalo se tko je odakle došao”, dodala je.

Šuica: ‘Očito nije bio integriran’

Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica podsjetila je da Europski parlament u utorak raspravljao o zaključcima parlamentranog odbora za terorizam, a da se navečer dogodio napad.

“Europa će morati primijeniti sve mjere u borbi protiv radikalizma”, tvrdi za Hinu.

“Osumnjičenik je rođen u Francuskoj i tu je odgojen, ali očito nije integriran”, ocijenila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.