Nizozemska liječnicima omogućava eutanaziju pacijenata s demencijom

demencijom

Godine 2017. izbilo je međunarodno nezadovoljstvo jer je liječnica u Nizozemskoj nasilno eutanazirala pacijenta s demencijom. Nakon drogiranja sedativom, liječnica je pozvala obitelj pacijentice da je zadrži dok se borila za život – i potom ju je ubila, donosi liveaction.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslobođena optužbi

Liječnica Marinou Arends na kraju se suočila s optužbama.  Oslobođena je – uz veliki pljesak u sudnici. Ipak, slučaj je jasno pokazao da je potrebno promijeniti zakone o eutanaziji u Nizozemskoj. U konačnici i jesu promjenjeni, ali nažalost, promjene su liječnicima samo olakšale ubijanje svojih pacijenata.

Objasnila zašto je ubila pacijenticu

Arends se na kraju oglasila u intervjuu, u kojem je objasnila zašto je ubila svog pacijenta.  Pacijentica je imala ranije napisanu uredbu. U njoj je pisalo da želi biti eutanazirana ako bude primljena u starački dom zbog demencije i ako smatra da je pravo vrijeme. Arends je rekla da se žena stalno žalila da želi umrijeti. Rekla da je to “otišlo malo daleko” kada ju je Arends više puta pitala želi li aktivno biti ubijena. Ali umjesto da poštuje ono što je žena rekla, Arends je odlučila da je nesposobna, te je poduzela mjere da je ipak ubije.

Sud je izjavio da je Arends djelovala u “dobroj namjeri“. Jacob Kohnstamm, predsjednik Regionalnog odbora za reviziju, složio se sa sudskim slučajem. Učinio je to da bi bilo “više jasnoće o tome kako će se takvi slučajevi rješavati u budućnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućili liječnicima da donose odluke umjesto pacijenata

To je pojašnjenje očito došlo jer je KNMG, Kraljevsko nizozemsko liječničko društvo, odlučilo da bi liječnicima trebalo „olakšati“ ubiti svoje pacijente s demencijom. Društvo je izmijenilo svoj službeni stav o eutanaziji. Cilj je uključiti u eutanaziju pacijenate koji imaju prethodnu uputu kojom zahtijevaju eutanaziju, ali za koje se smatra da “ne mogu” više jasno izraziti svoje želje. Liječnici sada mogu koristiti vlastitu “osobnu i profesionalnu procjenu”, što im u biti omogućuje da sami odluče hoće li ili ne ubiti pacijenta s demencijom. Ovo se odnosi i za slučaj kao što je Arendsova žrtva učinila, gdje pacijent ponavlja da ne želi biti ubijen.

Legalizirana eutanazija je opasna

Ovo je još jedan primjer koliko je legalizirana eutanazija uistinu opasna. Jednom kada počnemo odlučivati ​​da neki životi jednostavno nisu vrijedni življenja, ne treba dugo da odlučimo da život općenito nije vrijedan zaštite i spašavanja. Osobe s demencijom su još uvijek živuće osobe, bez obzira mogu li jasno izraziti svoje želje ili im je potrebna 24-satna skrb. Njihovi životi imaju vrijednost, smisao i dostojanstvo bez obzira na to pripisuje li im liječnik smisao ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.