Njemačka: Čelnici Unije i SPD-a zadovoljni pripremnim razgovorima za stvaranje “velike koalicije”

Foto:fah

Čelnici stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) zadovoljni su rezultatima razgovora o stvaranju koalicijske vlade i preporučit će svojim strankama odobravanje početka konkretnih pregovora o nastavku tzv. velike koalicije, priopćeno je u petak u Berlinu.

„Mislim da smo postigli dobar dogovor u kojem se radi o približavanju stavova a sve u cilju pokrivanja interesa najširih slojeva društva“, rekla je nakon završetka prve faze pripremnih pregovora njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel. Ona je obećala formiranje „stabilne vlade“ koja će biti dobra i za Njemačku i za Europu jer „uspjeh za Europu je i uspjeh za Njemačku“.
„Želimo u sljedećem izbornom razdoblju stvoriti uvjete za to da i za 10 i za 15 godina ljudi u Njemačkoj žive dobro“, rekla je Merkel.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz govori o „izvanrednom rezultatu“ razgovora sa strankama demokršćanske Unije.
Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer smatra da su postignuti „dobri temelji“ za konkretne pregovore o koaliciji.
Dokument s rezultatima pripremnih razgovora bit će predstavljen strankama koje moraju dati zeleno svjetlo za početak konkretnih pregovora.
I dok pristanak stranaka Unije nije upitan SPD će o daljnjem postupku raspravljati na izvanrednom stranačkom kongresu 21. siječnja. Unutar stranke postoje još jaki otpori ponovnom ulasku u tzv. veliku koaliciju.
Unija i SPD su načelno dogovorili smjernice po pitanjima migracijske, socijalne i porezne politike.
Tako je dogovoreno da neće biti podizanja najviše porezne stope, što je tražio SPD a isto tako se odustalo od drastične reforme zdravstvenog sustava.
Kod najspornijeg pitanja, pitanja spajanja obitelji za izbjeglice koje nemaju trajni boravišni status, postignut je dogovor da se broj viza za članove obitelji za ovu grupu izbjeglica ograniči na 1.000 mjesečno. Ukupan broj novih izbjeglica ne bi smio premašiti brojku od 220.000 godišnje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sš