Nova poljska vlada krenula u odlučnu zaštitu obitelji i života!

Vlada premijerke Beate Szydło očito je krenula u pravu ‘konzervativnu (kontra)revoluciju’, nakon što su njihovi prethodnici iz Građanske platforme (PO) donijeli niz zakona koji su za cilj imale približavanje poljskog društva lijevo-liberalnim vrijednostima, navodi bitno.net

Nova poljska vlada konzervativne stranke Pravo i pravednost (Prawo i sprawedliwosc – PiS), već je u par prvih tjedana svoje vlasti pokazala kako definitivno misli ispuniti obećanja koja su se odnosila na popravljanje one štete koju su napravili njihovi prethodnici u području sustava društvenih vrednota.

Prvo je novi ministar visokog obrazovanja Jarosław Gowin objavio kako njegovo ministarstvo neće davati novce za LGBT studije i časopise, kako je to bio dosad slučaj. Potom je ministrica obrazovanja Anna Zalewska objavila kako u osnovne i srednje škole neće više puštati vanjske timove za “seksualnu edukaciju”. Naposljetku je ministar zdravlja Konstanty Radziwiłł rekao kako država više neće financirati in vitro oplodnju, kako je to bilo zamišljeno nakon donošenja zakona o umjetnoj oplodnji prošle godine. Naposlijetku, potvrđeno je i kako će PiS krenuti u realizaciju još jednog obećanja – onog po kojem će svaka obitelj dobiti 500 zlota za svako dijete.

Vlada premijerke Beate Szydło očito je krenula u pravu ‘konzervativnu (kontra)revoluciju’, nakon što su njihovi prethodnici iz Građanske platforme (PO) donijeli niz zakona i uredbi koje su za cilj imale približavanje poljskog društva lijevo-liberalnim vrijednostima. I to je učinila stranka koja je deklarativno stranka desnog centra, ali koja je u zadnjih nekoliko godina počela ‘koketirati’ s promoviranjem onih ‘vrednota’ koje više pristaju klasičnim ‘lijevo-liberalnim’ strankama. Ne samo zbog toga, nego i zbog sve lošije gospodarske slike zemlje, kao i nekoliko korupcijskih skandala – PO je uvjerljivo izgubio izbore.

PiS je sada krenuo oštro. Počelo je s izjavom ministra Gowina koji je rekao kako više neće davati novce za stručne časopise posvećene “LGBT studijima” i gender ideologiji, jer njihov sadržaj naprosto ne smatra znanstvenim.

Istodobno, nova ministrica obrazovanja Zalewska rekla je kako “neće pustiti seks-edukatore u školu”.

“Vanjski edukativni timovi ugrožavaju djecu, jer ih ne poznaju. Mogu im samo naškoditi. Treba poštivati intimnost mladih ljudi. Osim toga, u seksualnom odgoju najveća uloga treba biti prepuštena roditeljima. Oni su najvažniji”, rekla je ministrica koja je rekla kako će inzistirati na dijalogu s roditeljima, ali i učiteljima te upravama škola u određivanju najboljeg obrazovnog programa.

Naposlijetku, ministar zdravlja Radziwiłł odlučio je opozvati odluku prethodnika iz PO-a koji su do 2019. odvojili 304 milijuna zlota za financiranje medicinski potpomognute oplodnje. Ministar je izjavio kako njegov resor već ima pripremljen program za liječenje neplodnosti i kako će ga ponuditi u sklopu nacionalne strategije zdravlja, ali i da MPO ne može biti jedini i glavni način za borbu protiv problema koji muče mlade parove. Kako je rekao, glavna metoda kojom će se liječiti neplodnost u Poljskoj bit će NaPro tehnologija.

Podsjetimo, zakon o umjetnoj oplodnji donesen je ove godine i jedan je od najpermisivnijih takvih u Europi. Protiv njega su prosvjedovali biskupi, ali i mnogobrojni stručnjaci.

Više pročitajte OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bitno.net
Photo: fah