WHO: Onečišćenje zraka u Europi stoji 1,6 bilijuna dolara godišnje

Onečišćenje zraka u Europi uzima velik danak – uzrokuje više od pola milijuna smrti i nanosi ekonomsku štetu od 1,6 bilijuna dolara godišnje, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija.

To je u 2012. iznosilo desetinu godišnjeg BDP-a Europske unije, objavio je u utorak regionalni ured WHO-a za Europu.

Od posljedica sitnih nečistih čestica koje ispuštaju vozila, industrija ili kućni ogrjev, u 53 europske zemlje je tijekom 2010. umrlo oko 600 tisuća ljudi.

Onečišćenje zraka uzrokuje bolesti krvožilnog sustava, moždane udare i rak pluća.

“Dokazi kojima raspolažemo moraju biti poticaj svim vladama za početak djelovanja”, rekla je voditeljica europskog WHO-a Zsuzsanna Jakab.

Zagađeni zrak kriv je za najveću relativnu ekonomsku štetu u istočnoj Europi.

Gruzija je na neslavnom prvome mjestu u Europi po troškovima povezanim s preuranjenom smrću stanovnika uslijed zagađenja zraka, a troškovi Srbije, Bugarske, Ukrajine i Kirgistana zbog onečišćenja iznose između trećine i četvrtine njihove gospodarske proizvodnje.

Čak 90 posto Europljana na otvorenom je prostoru izloženo većoj koncentraciji nečistih čestica od razina koje dopušta WHO, a u zemljama s nižim prihodima problem je i zagađenje u zatvorenom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: