Perković i Mustač tužili Njemačku Strasbourgu; Nije poznato kada dolaze na odsluženje kazne u Hrvatsku

Foto: Fah

Na Europski sud za ljudska prava u Strasborugu stigla je tužba bivših agenata jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u kojoj tvrde da im njemački sud nije omogućio pravično suđenje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, a iako su dvojica osuđenika već trebali biti prebačeni na odsluženje kazne u Hrvatsku, njihovim odvjetnicima, kao ni hrvatskim institucijama još nije poznato kada će se to dogoditi.

> Odvjetnik Siniša Pavlović otkriva što piše u presudi protiv Perkovića i Mustača

Nikakvi dokumenti iz Njemačke vezani za Perkovića i Mustača, koji su izručeni pod uvjetom da kaznu služe u Hrvatskoj, još nisu došli na hrvatske sudove, a o tome, kako se neslužbeno doznaje, ništa ne znaju ni u Ministarstvu pravosuđa.

> Josipović činio sve da spriječi izručenje: ‘Mustač i Perković pripadaju i lijevom i desnom korpusu’

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo izjavio je Hini da je od njemačkog tužiteljstva nadležnog za izdržavanje kazne, što je pandan našem sucu izvršenja, doznao kako je izdan nalog njemačkom Ministarstvu pravosuđa da se Perkovića i Mustača uputi na izdržavanje kazne u Hrvatsku.

Nobilo: Postoji dokument koji nitko ne izvršava

“Taj dokument imamo, ali nitko ga ne izvršava. Pisao sam i njemačkom ministru pravosuđa tražeći da se to požuri, no još nisam dobio nikakav odgovor”, kazao je Nobilo.

Kada tražena dokumentacija dođe u Hrvatsku zagrebački Županijski sud presudu treba podvesti pod hrvatske zakone i sankcije. Nobilo ističe da bi se na Perkovića i Mustača trebala primijeniti najveća kazna po za njih najpovoljnijem zakonu, što je bilo upravo u vrijeme ubojstva zbog kojega su osuđeni.

> Starešina: Vrh kaznenog odjela DORH-a učinio bi korist za demokraciju u Hrvatskoj da nakon presude podnese ostavku

Iako je najveća kazna tada bila 20 godina ona se izricala isključivo kao zamjena za smrtnu kaznu pa se za ubojstvo ne može odrediti više od 15 godina, kazao je Nobilo.

Podsjeća i da bi prema odluci njemačkog suda “unatoč deklaratornoj doživotnoj kazni, Perković treba biti pušten 20. siječnja 2028. dakle za 15 godina” pa ne očekuje ni da će hrvatski sud biti stroži.

Njemačku tužili zbog povrede prava na pravično suđenje

Odvjetnici koji od početka tvrde da prava njihovih branjenika nisu poštivana očekuju da bi u Njemačkoj moglo doći i do novog postupka, ako Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdi povredu prava na pravično suđenje, zaštićenu Europskom konvencijom.

> Luka Kraljević: Mustač i Perković bili su gospodari života i smrti!

“Ako u Strassbourgu utvrde povredu prava na pravično suđenje Nijemci bi trebali obnoviti postupak”, rekla je Hini Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat. Kazala je da je nedavno poslana tužba zaprimljena na Europskom sudu za ljudska prava i da očekuje prolazak tzv. prve trijaže.

> Hoće li Mladen Bajić i Dinko Cvitan odgovarati jer je DORH štitio Perkovića?

“Ako tužba prođe prvi prag dopuštenosti šalje se tuženoj državi, utvrđuju se činjenice i postavljaju pitanja. Na ta pitanja prvo odgovara tužena država, a potom se i podnositelji moraju očitovati na navode tužene države. Ukoliko do tada ne bude novih dodatnih okolnosti postupak je završio i čeka se pismena presuda u prvom stupnju”, pojasnila je odvjetnica.

Kazala je i da bi kroz nekoliko mjeseci trebalo biti poznato “hoće li doći do odbačaja tužbe”, a ako ju sud prihvati prvostupanjska će odluka uslijediti za najmanje dvije godine.

Argumenti obrane

Glavni argument da Perković i Mustač nisu imali pravično suđenje obrana nalazi u činjenici da su isti suci najprije sudili Krunoslavu Pratesu, osuđenom na doživotni zatvor, koji je potom dosuđen i dvojici bivših visokorangiranih Udbaša.

> Pavlović o kaosu u arhivu – nudili su nam dokumente na crnom tržištu

“Osim toga čitavo sudsko vijeće koje je donosilo prvostupanjsku odluku sudjelovalo je u istom postupku o potvrđivanju optužnice, kao i o produljenju pritvora… Suci koji su odlučivali o produljenju pritvora odlučivali su i u drugom stupnju (Becker, Tiemann), a sudac Hubert koji je odlučivao o pritvoru, odlučivao je u prethodnom postupku u drugom stupnju o krivnji supočinitelju”, navodi se u tužbi Europskom sudu.

> Tihomir Dujmović: Zločinačko naslijeđe, Milanović, Josipović i što je Plenkovićeva misija

Tvrde i da “predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster nije dao ni izjavu o svom sudjelovanju u prethodnom postupku, iako je po njemačkom pravu to bio dužan učiniti”.

Za Daustera tvrde i da je bio “osobno pristran”, što je “pokazivao na svakom koraku”, reagirajući blagonaklono prema svjedocima optužbe, a “izuzetno agresivno prema svjedocima obrane”. “Sud je više puta isticao da pravda ne samo da mora biti izvršena, već mora biti vidljivo da se izvršava”, stoji u tužbi Europskom sudu za ljudska prava.

Sud je dokazao da je Udba bila stroj za ubijanje

Podsjetimo, Viši zemaljski sud u Münchenu osudio je 3. kolovoza 2016. dvojicu agenata jugoslavenske tajne službe na doživotni zatvor, zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Zdravko Mustač je u završnoj riječi kazao da je to bilo fer suđenje, “dok je obrana Josipa Perkovića u zadnja dva tjedna pokušala napraviti cirkus na sudu u naporu da odgodi presudu”, naglasio je odvjetnik Siniša Pavlović.

“Izvan svake sumnje utvrđeno je da je Stjepan Đureković ubijen iz političkih motiva i da se radilo o aktu državnoga terorizma, tj. da ‘Đureković nije ubijen izvan sistema’ kako se godinama prije suđenja tvrdilo. Navodi se nekoliko bitnih elemenata za takav za­ključak suda. Ukazuje se da je Đureković bio izuzetan problem za hrvatsku Udbu, ali i za tadašnju hrvatsku Partiju i politiku”, kazao je odvjetnik Siniša Pavlović.

> Bože Vukušić: Bajiću nije mjesto u vodstvu DORH-a, već u Remetincu

Postoji cijeli niz navoda iz dokumenata Udbe iz kojih je vidlji­vo da su Đurekovića u tom času smatrali državnim neprijateljem broj jedan.

Sud je dokazao da je Udba bila stroj za ubijanje, da Đureković nije ubijen izvan sustava, zatim da je ubijen jer je postao opasan za okupljanje emigracije i zbog djelovanja na ideji samostalne hrvatske države te da su ubojstvo osmislili i organizirali Dolanc, Mustač, Perković i Prates, a priče da su ga likvidirali kriminalci Arkan i Giška bile Udbina dimna zavjesa”, rekao je 2017. Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković u münchenskome procesu protiv Perkovića i Mustača, nakon dostavljene pismene presude.

Vrhovni sud Njemačke sa sjedištem u gradu Karlsruheu donio je u svibnju 2018. odluku o žalbi obrane Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Najviši njemački sud potvrdio im je kaznu doživotnog zatvora i odbacio razloge zbog kojih je obrana tražila reviziju.

Njemački sud, suprotno zagrebačkome, zaključio da je i da je Brunu Bušića ubila Udba.

“Presuda potanko analizira i cijeli niz iskaza svjedoka iz sudskoga spisa Županijskoga suda u Zagrebu sa suđenja Vinku Sindičiću za ubojstvo Brune Bušića tijekom 1999. i 2000. godine. Županijski sud u Zagrebu je u tome postup­ku oslobodio Sindičića optužbe za ubojstvo Brune Bušića. U obrazloženju odluke Županijskoga suda u Zagrebu navede­no je da uopće nije dokazano da se radilo o političkoj likvi­daciji, već je moguće i da je Bušić bio žrtva obračuna među emigrantima. Zanimljivo je da njemački sud iz zapisnika o is­pitivanju svjedoka pred Županijskim sudom u Zagrebu izvlači potpuno suprotan zaključak od sudaca Županijskoga suda u Zagrebu i navodi da je iz analize dokaza za zaključiti da je Brunu Bušića ubila jugoslavenska tajna policija“, kazao je Siniša Pavlović.

DORH nije procesuirao niti jedan slučaj. Neugodno mi je živjeti u Hrvatskoj u kojoj Njemačka vodi slučajeve za državni terorizam iz doba komunizma. Ne vjerujem da ovo državno odvjetništvo može išta učiniti. Nisam se šalila kada sam rekla da bi sadašnji vrh DORH-a, kazneni odjel, učinio veliku korist za razvoj demokracije u Hrvatskoj, da nakon ove presude podnese ostavku”, poručila je nakon presude publicistica i kolumnistica Višnja Starešina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.