Plenković: Inzistirat ću na zaštiti vanjskih granica EU-a, MUP je digao sposobnosti na puno višu razinu

Foto: fah

U Bruxellesu je poslijepodne završio sastanak na vrhu Europske unije, prvi na kojem je kao hrvatski premijer sudjelovao Andrej Plenković.

Na dnevnom su redu danas bili razgovori o CETI, sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade, no oni su ipak ostali u sjeni jučerašnjih tema – migracija i odnosa s Rusijom.

Plenković smatra da su zaključci o migracijama kvalitetni, posebno oni o zaštiti obalne i kopnene granice, jer na istovjetan način tretiraju zemlje koje su članice Schengena i one koje to nisu, prenosi HRT.

“Hrvatska mora zagovarati i ja ću inzistirati na zaštiti vanjskih granica EU-a. Da bismo to mogli zato jačamo europsku graničnu i obalnu stražu i pomažemo države koje su na prvoj crti prihvata. Sve naše službe moraju osnažiti svoje kapacitete zbog kontrole svih naših granica, osobito zelene. Koliko sam ja informiran, MUP je digao svoje sposobnosti na puno višu razinu”, kazao je Plenković.

Na summitu EU-a izostala prijetnja sankcijama Rusiji

Čelnici 28 zemalja članica EU-a u četvrtak prihvatili zaključke o migracijama i Rusiji u kojima je snažno osuđena ruska uloga u napadima na Alep, ali je izostala prijetnja dodatnim sankcijama.

Tijekom radne večere čelnici zemalja EU-a dugo su raspravljali o odnosima s Rusijom. Iako se u nacrtu zaključaka spominjala mogućnost dodatnih sankcija protiv Rusije zbog sudjelovanja u napadima na Alep, od toga se odustalo zbog protivljenja talijanskog premijera Matea Renzija.

U prihvaćenim zaključcima navodi se da EU razmatra sve opcije koje su na raspolaganju ako se napadi nastave, dok se prije u nacrtu zaključaka izrijekom spominjala mogućnost dodatnih restriktivnih mjera prema onima koji podupiru režim u Damasku.

HDZ će se financirati zakonito i transparentno

„Što se tiče političkog utjecaja i financiranje političkih stranaka, ja sam to rekao prije 120 dana: dok sam ja na čelu HDZ-a, stranka će se financirati zakonito, transparentno i odgovorno, a to radimo sve ovo vrijeme i to će se vidjeti u izvješću koje smo predali DIP-u“, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara o navodima da je ranije izrada izbornog programa HDZ-a financiran ruskim kapitalom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h