Plenković se pozvao na autoritet EPP-a i prešutio kako su članovi glasovali o IK u EP-u!

Foto: fah, thinkstock Montaža: narod.hr

Prvi javni otpor spram ratifikacije Istanbulske konvencije u HDZ-u dogodio se na obljetnici te stranke u Velikoj Gorici gdje je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice Mirko Matić, poručio sa govornice predsjedniku stranke i premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću da Istanbulsku konvenciju ne treba ratificirati.

U svom opsežnijem odgovoru Matiću, Plenković se pozvao na autoritet Europske unije po pitanju Konvencije; točnije na autoritet demokršćanske grupacije Europske pučke stranke čiji je službeni stav bila podrška dokumentu.

Ministrica Murganić priznala da se Istanbulska ne može djelomično ratificirati

Zajedno u EU parlamentu, zajedno u Saboru RH

Naime, službeni stav i Europske pučke stranke kojoj pripada HDZ i Alijanse socijalista i demokrata kojoj pripada SDP i ALDE-a kojoj pripadaju HNS, Glas i Pametno bio je za Istanbulsku konvenciju.

To znači da se svaki zastupnik nabrojanih grupacija pobunio protiv službenog stava grupacije ukoliko je glasao protiv Istanbulske konvencije.

Plenković je u pravu kada kaže da je podrška Istanbulskoj konvenciji “eksplicitni stav Europske pučke stranke izražen jasno na političkoj skupštini u prosincu prošle godine.”

Nema jedinstva u Europskoj pučkoj stranci

U slučaju izglasavanja same Istanbulske konvencije, statistika kaže slijedeće: Glasovalo je 672 zastupnika od čega je 489(73%) bilo za Istanbulsku konvenciju, a protiv samo 117(17%). Suzdržanih je bilo 69(10%). Očigledno je da je Europski parlament izglasao IK nadmoćnom većinom, a oko same Konvencije postojao je čak i konsenzus socijaldemokratske i demokršćanske grupacije.

Premijer Plenković ipak nije spomenuo da je skoro 40% zastupnika Europske pučke stranke glasalo u suprotnosti sa eksplicitnim stavom Europske pučke stranke.

U Europskoj pučkoj stranci HDZ-a, 134 zastupnika su bila za, 31 je bio protiv (Rebel), a 28 suzdržanih (Rebel), 9 ih nije bilo prisutno, a 12 nije glasovalo. Od 214 članova demokršćanske grupacije, tek 60% ih je bilo za Istanbulsku konvenciju.

Još je zanimljivije da su glasovanje o Istanbulskoj konvenciji izbjegli trenutni predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani također član EPP, a protiv je bila čelnica talijanske delegacije Elisabetta Gardini.

U ALDE-u HNS-a, GLAS-a i Pametno, 55 je bilo za (Loyal), a dvoje protiv (Rebel) IK.
U Alijansi socijalista i demokrata SDP-a, 175 zastupnika je bilo za , a našao se samo jedan pobunjenik.

Što predstavlja službeni stav Europske pučke stranke

Kada se govori o “službenom stavu” grupacija unutar Europskog parlamenta treba se znati da je to uobičajeni korak pred glasovanje o rezolucijama, konvencijama ili zakonima Europske unije. Naime, radi lakšeg i efikasnijeg rada i povezivanja u EU parlamentu, stranke svih zemalja članica Europske unije grupiraju se u sestrinske “nadstranke”. Tako se na primjer HDZ pridružio Europskoj pučkoj stranci koja predstavlja stranke desnog centra, a SDP se pridružio Alijansi socijalista i demokrata koja predstavlja stranke lijevog centra u EU.

Zato, da bi se lakše znao prevladavajući stav unutar svake od devet grupacija koje postoje u EU parlamentu, one izdaju službeni stav radi lakšeg “orijentiranja” članicama grupacija.

Lojalisti i pobunjenici

Kada glasovanje o određenom zakonu završi, glasovi – osim što se broje, grupiraju se po raznim statistikama. Jedna od temeljnih statistika jest kako su pojedinačni zastupnici glasovali s obzirom na grupaciju kojoj pripadaju. Postoje dvije glavne oznake; “Loyal” i “Rebel” u kojoj prva predstavlja “lojalnost” službenom stavu grupacije, a druga “pobunu” protiv službenog stava grupacije.

Zlatko Hasanbegović: “Plenković u operaciji s Istanbulskom konvencijom ima tri cilja”

 

 

 

Izvor: narod.hr