Ministrica Murganić priznala da se Istanbulska ne može djelomično ratificirati

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Premijer Plenković najavljuje skoro slanje Istanbulske konvencije u Sabor. Istovremeno, HDZ-ov koalicijski partner Hrast pokreće referendum o njezinoj ratifikaciji. Hoće li Istanbulska konvencija biti ratificirana? Bila je to tema Otvorenog na HRT-u urednika Mislava Togonala.

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Sudjelovali su Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Bruna Esih, saborska zastupnica Neovisni za Hrvatsku; Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a; Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a; Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a i Romana Jerković, saborska zastupnica SDP-a.

> Joško Buljan: Istanbulska konvencija- opasnost za pravni poredak i demokraciju

“Istanbulska konvencija potrebna je zbog jačanja zakonodavnog okvira”, rekla je Nada Murganić, naročito u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama. “Prošle godine usvojena je Nacionalna strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji, a ona se oslanja na mnoge članke iz Konvencije, istaknula je. Postoje različita tumačenja nekih članaka, i zato će ih Vlada dodatno pojasniti. Građane treba zaštititi od bilo kakvih oblika stigmatizacije i diskriminacije. Svi su pred zakonom jednaki”, tvrdi Murganić.

> U ime obitelji traži široku javnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji

Hrvoje Zekanović kaže da će inicijativa Istina o Istanbulskoj pokrenuti referendum o tome treba li ratificirati Konvenciju. U potpunosti je protiv nasilja nad ženama i smatra da sankcije trebaju biti još veće, ali smatra da Konvencija, pod krinkom zaštite žena od nasilja, pokušava progurati rodnu ideologiju. Dio o rodu Zekanoviću je sporan, njega treba izbaciti, i napraviti hrvatski zakon.

“Izraz rod treba zamijeniti s izrazom spol”, ističe Zekanović.

> Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

“Istanbulska konvencija je standard 21. stoljeća”, kaže Marija Puh. “Zaštita žena i obitelji od nasilja ljudska su prava. Pročitala je spornu odredbu o rodu iz Konvencije i misli da joj nije jasno gdje se pronalazi problem, ako se jasno tvrdi da postoje dva spola – muški i ženski. Rekla je Zekanoviću da obmanjuje javnost krivim informacijama. Puh je istaknula i problem nasilja, kao i to da 40 posto mladih smatra da je opravdano nekoga udariti. “Prema istraživanju Europske komisije, rodna ravnopravnost, koju donosi Konvencija, do 2050.godine generirala bi 10,5 milijuna novih radnih mjesta. To bi, u konačnici, popravilo i demografiju”, zaključila je.

> Zamke rodne ideologije (3.): Muškarac Fallon Fox zadao svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite

Bruna Esih kaže kako je njena stranka apsolutno protiv Konvencije.

“Nasilje treba posve sankcionirati”, ističe Esih. Zamjera što se Istanbulska konvencija prihvaća na način uzmi ili ostavi. Sporna joj je rodna ideologija. Esih se zapitala koji je motiv Plenkovića da upravo sada to stavlja na dnevni red. Kaže da je to ravno samoubojstvu jer su HDZ-ovi zastupnici po tome pitanju podijeljeni.

“Ratifikacijom, Plenković svojim briselskim tutorima postaje još draži i nudi privid HDZ-ovim biračima”, ističe Bruna Esih.

> Škotska uvodi “rodno neutralne” zahode u sve škole: Hoće li premijer Plenković ratifikacijom Istanbulske konvencije nametnuti isto?

“Dosadašnji zakoni i strategiju u pogledu borbe protiv nasilja nisu polučili rezultate i zato je ova Konvencija važna”, kaže Romana Jerković. “Obiteljski nasilje sve je izraženije i učestalije i to se ne smije gurati pod tepih”. Kaže da nije istina da SDP nije htio ratificirati Konvenciju dok je bio na vlasti. Istaknula je kako su mijenjali Kazneni zakon i vratili obiteljsko nasilje u njega, tj. stvarali preduvjete za Istanbulsku konvenciju. “Nitko nema pravo nametnuti nekom što smije, a što ne smije”, rekla je Jerković u kontekstu medicinski potpomognute oplodnje, pobačaja i srodnih tema. “Političari moraju osigurati instrumente koji će omogućiti svima da žive po vlastitom svjetonazoru”, smatra.

> Rodna ideologija: Naputak za odgojitelje vrtića u Berlinu – “Murat glumi princezu. Alex ima ‘dvije mame’ a Sophie se sada zove Ben”

“Tema Istanbulske konvencije nije rodna ideologija, već sprječavanje nasilja nad ženama”, tvrdi Anka Mrak Taritaš. “Postoje već zakoni, kao i odluka Ustavnog suda, koji govore o rodnoj različitosti. Zemlje poput Portugala, koji uopće nema u zakonodavstvu pojam roda, kao i Malta koja ima zabranu pobačaja, ratificirale su konvenciju”, kaže Mrak Taritaš i dodaje “da je u srži problema roda i spola nadmoć povijesna muškaraca u odnosu na žene”.

> Zamke rodne ideologije (1.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

Emisiju pogledajte u cijelosti na HRT-u:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.