Škotska uvodi “rodno neutralne” zahode u sve škole: Hoće li premijer Plenković ratifikacijom Istanbulske konvencije nametnuti isto?

Foto: fah

Škotska vlada najavila je uvođenje “rodno neutralnih” zahoda u sve škole u koje će moći ulaziti i dječaci i djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove smjernice za škole, trenutno u javnoj raspravi, ocjenjuju da postojeći pravilnik o školskim prostorima “ne propisuje standarde po kojima bi sanitarni objekti bili pristupačni osobama s invaliditetom te se isti standardi ne odnose na uniseks zahode i ne bave se rodnom problematikom. Smjernice zaključuju da je potrebno uvesti novu regulativu koja bi pojednostavila pristup zahodima.

James Morgan iz Škotskog Trans Saveza (Scottish Trans Alliance) kazao je za The Scotsman:  “Pozdravljamo prijedlog škotske vlade da se uvedu rodno neutralni zahodi u više škola diljem zemlje. Dio škola u zemlji već ima takve zahode i zaključili su da ti prostori smanjuju nasilničko ponašanje i sigurniji su za sve mlade ljude. Posebno su prikladni za trans* mlade ljude jer u slučaju da ih nema, trans* učenici se često toliko boje ići na zahod da ne piju vodu tijekom dana pa dehidriraju. Rodno neutralni zahodi nisu radikalna nova ideja, oni su realnost u školama i javnim prostorima diljem Europe već godinama. Također, mi takve zahode koristimo svakodnevno ne razmišljajući o tome – u avionima, vlakovima i najvažnije – u našim domovima.”

Uvođenje “rodno neutralnih” zahoda znači da više neće postojati zahodi i prostori koji su rezervirani samo za jedan spol – za žene i muškarce, što najviše pogađa žene. Postoje brojni primjeri zlouporabe “rodno neutralnih” prostora od strane voajera, pervertita i pedofila koji svjedoče da implementacija političko-ideološki koncepta “roda” šteti ženama te je opasan aza njih i dovodi ih u neugodan položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište u Torontu bilo je prisiljeno 2015. “privremeno obustaviti politiku vezanu uz rodno neutralne zahode” zbog nekoliko slučajeva voajerizma te opasnosti koje takvi zahodi predstavljaju za studentice.

Američki lanac trgovina odjećom Target u svojim dućanima od 2016. godine dopušta “transrodnim” osobama izbor muških ili ženskih prostorija, ovisno o njihovom “rodnom samoodređenju”. Takvu politiku iskoristio je Sean Smith, “transrodna žena”, odnosno muškarac koji se predstavljao kao žena imena Shauna Patricia Smith: ulazio je u ženske svlačionice i fotografirao žene dok se presvlače, te je uhićen zbog fotografiranja 18-godišnje djevojke u Targetovom dućanu u gradu Idaho Falls, kako izvješćuje New York Times.

Ovi i slični primjeri konkretno pokazuju koliko su opasne i štetne posljedice “rodne ideologije”. Dok “rodno neutralni” javni zahodi omogućuju bilo kome da uđe u njih, bez obzira na spol, tzv. zakoni o “rodnom samoodređenju” omogućuju da osoba promijeni svoj spol u dokumentima (osobnu iskaznicu, rodni list, vozačku dozvolu…) na temelju obične izjave nadležnom tijelu. Primjerice muškarac po takvom zakonu može izjaviti da je žena i ući u zahod  namijenjen ženama iako izgleda kao muškarac. Zakoni o “rodnom samoodređenju” doneseni su u posljednje 4 godine u nekoliko zemalja (Malta, Irska, Norveška, Danska, Argentina i Belgija). Upravo takvi i drugi slični zakoni (na primjer tzv. “Bathroom bill” u mnogim američkim saveznim državama) omogućuju gore opisano dovođenje žena u neugodne situacije te opasnost od nasilja usmjerenog prema njima.
U Hrvatskoj se trenutno upravo pod krinkom zaštite žena od nasilja nameće ratifikacija Istanbulske konvencije, koja državama koje su je ratificirale nameće “rodnu ideologiju”. Njenu ratifikaciju traži premijer Plenković iako je prije izbora 2016. javno obećao da se “protivi nametanju rodne idoelogije”, nastavljajući tako politiku Vlade Zorana Milanovića, koja je u 2012. započela proces ratifikacije Istanbulske konvencije. Nedopustivo je da jedan međunarodni ugovor kojemu bi cilj trebao biti zaštita žena od nasilja, donosi implementaciju političko-ideološkog koncepta “roda”, koji, kao što je vidljivo u gornjim primjerima, najviše šteti upravo ženama, a bio bi nametan u javnim politikama i u obrazovnom sustavu (što je kroz zdravstveni odgoj već pokušao učiniti SDP-ov ministar Željko Jovanović). Kakva je to politika koja kaže da želi zaštiti žene od nasilja, a izlaže djevojke i žene neugodnostima u prostorima i okruženjima koja su namijenjena samo njima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani se mogu uključiti javnu raspravu o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije koja putem platforme E-savjetovanja traje do 3. kolovoza 2017. te se izjasniti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i nametanja opasne i štetne “rodne ideologije” hrvatskom društvu.

Hrvatsko zakonodavstvo, napose nakon donošenja novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji 7. srpnja 2017., uvelike je usklađeno s najsuvremenijim primjerima dobre praske zaštite žena od nasilja, pa i pozitivnim odredbama Istanbulske konvencije, te istu nije neophodno ratificirati, s obzirom na to da ona u ovom obliku predstavlja sredstvo nametanja “rodne ideologije”.

Kako biste se uključili u raspravu potrebno je registrirati se te izraditi korisnički račun na platformi E-savjetovanja putem ove poveznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O posljedicama ratifikacije Istanbulske konvencije možete više pročitati na ovoj poveznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.