Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Foto: Narod.hr

“Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili: DA još boljoj i učinkovitijoj zaštititi žena od nasilja, NE ratifikaciji Istanbulske konvencije“, ističe za Narod.hr Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija je trojanski konj koji pod krinkom zaštite žena od nasilja donosi opasnu rodnu ideologiju u hrvatsko društvo i obrazovni sustav. Građani su to prepoznali, tražimo da to prepozna i Vlada i odustane od ratifikacije Konvencije. Rodna ideologija najviše šteti upravo ženama i djeci – omogućuje muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene ulazak u ženske zahode, skloništa, svlačionice i natjecanje u ženskim sportovima, što se nažalost već događa u zapadnim društvima, a njenim uvođenjem u škole, kako predviđa Konvencija, unijela bi se, između ostalog, zabuna kod djece o njihovom spolnom identitetu”, upozorava.

Tražimo od premijera Plenkovića i Vlade da poštuju volju građana, ispune svoje predizborno obećanje o tome da se protive nametanju rodne ideologije i da odustanu od politike Zorana Milanovića – ratifikacije Istanbulske konvencije, već da svoje snage usmjere učinkovitom suzbijanju nasilja nad ženama, koje predviđa kvalitetan zakonski okvir koji ima Hrvatska”, poručuje Ivan Munjin član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Udruga U ime obitelji već je više puta upozoravala da se Istanbulskom konvencijom zapravo nameće rodna ideologija i time uvode neznanstveni sadržaji u hrvatsko zakonodavstvo i strateške dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> U ime obitelji traži široku javnu raspravu o Istanbulskoj konvenciji

Udruga Vigilare traži od Plenkovića da ne ratificira Istanbulsku konvenciju

Udruga Vigilare i njezin pravni tim u srijedu su priložili sažetak pravnog mišljenja on-line Javnom savjetovanju o “Nacrtu prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a nakon održane konferencije za medije 3. kolovoza 2017. u 10 sati na Trgu Nevenke Topalušić 1, cjelokupno pravno mišljenje o kontroverznoj tzv. Istanbulskoj konvenciji u punom je opsegu osobno dostavljeno u nadležno ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Milanovićeva želja koju je Plenković slijedio: Što donosi ratifikacija Istanbulske konvencije?

Konferencija je sazvana povodom završetka spomenutog Javnog savjetovanja.

Ministrica Nada Murganić, koja je od predstavnika Vigilarea zaprimila njihovo pravno mišljenje, istaknula je da je zakon još uvijek u izradi i ovo je samo jedan od postupaka u procesu donošenja zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelim zakonom, do konačne izrade prijedloga bavi se radna skupina, koja je, kako je naglasila, široko postavljena u smislu broja članova. “Trudili smo se da tu budu zastupljeni i predstavnici udruga koji su zainteresirani ili se bave problematikom obitelji i nasilja – i krajnjeg lijevog i krajnje desnog spektra ideoloških razmišljanja, što je očito cijelo vrijeme tema i nekakav glavni razlog prijepora”, dodala je Murganić.

> Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

“Neće ići u hitnu proceduru, već dva čitanja tako da će i političke stranke udruge i sva zainteresirana javnost imati vremena dati svoje mišljenje. Vjerujem da nam je svima najvažniji cilj sprečavanje nasilja u obitelji i općenito nasilja i mislim da je taj zakon značajan. Hrvatska će učiniti da zakon bude kvalitetan i u interesu građana”, poručila je ministrica.

Na početku konferencije održane u četvrtak, predstavnik udruge Vigilare, Ivan Mihanović, podsjetio je da je prije godinu dana uoči parlamentarnih izbora 2016., predsjednik HDZ-a, današnji premijer Andrej Plenković, odgovarajući osobno na Vrijednosni upitnik Udruge Vigilare, upućen svim političkim strankama, na pitanje „Držite li ‘teorije o rodnim identitetima’ (genderizam) štetnim za definiciju ljudske naravi, posebice zbog utjecaja na djecu, kao i za zakone i ostale sadržaje koji ih prihvaćaju i promiču?“ , između ostalog, vrlo jasno odgovorio: „…protivimo se nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije.“ No, i da se već krajem prošle godine, a posljednji put nedavno, isti premijer Plenković osobno založio za ratifikaciju ovog spornog ideološkog dokumenta. Također, rečeno je da je Hrvatska u srpnju ove godine donijela novi zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja koji je suvremen zakon i u skladu i s dijelovima Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, naglašeno je da je veći dio sadržaja konvencije pozitivan, potreban i koristan, ali da je neprihvatljivo da ga se na ovakav način i u ovakvom obliku želi ‘provući’. Pri tom je ocijenjeno da se radi o sličnoj proceduri donošenja dokumenata koja se odvija i na europskoj razini – da se vrijednosno i svjetonazorski osjetljive, diskutabilne i kontroverzne teme nastoje izglasati sjedinjeni zajedno s objektivno korisnim društvenim mjerama protiv kojih nitko razuman ne može biti, što predstavlja određeni oblik ucjene.

S obzirom na to da postoji samo kategorija spola, svi pokušaji redefiniranja spola kao nametnute “društvene konstrukcije” zapravo predstavljaju devijacije koja se stručno zove rodna disforija (poremećaj spolnog identiteta). Konvencija koja je vrlo izravno usmjerena protiv kulture, vjere, tradicije i običaja (čl. 42 Konvencije), ponajviše predstavlja opasnost za primarno pravo roditelja na odgoj i obrazovanje svoje djece u skladu sa svojim vrijednostima i uvjerenjima.

Također, rodna teorija/perspektiva/ideologija (genderizam) protivna je identitetu i naravi čovjeka pa ovaj dokument predstavlja još jedan marksistički društveni eksperiment. Vigilare stoga od hrvatske Vlade i posebno predsjednika Vlade, g. Plenkovića, zahtijeva da, sukladno stranačkom geslu, vjerodostojno ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju!

Foto: fah

Punomoćni odvjetnik i predstavnik pravnog tima Udruge Vigilare u svojem je obraćanju istaknuo problematične dijelove Konvencije među kojima je istaknuo uvođenje znanstveno sporne, nepotvrđene i neusuglašene definicije „roda“; potom, uvođenje zakonskih pravila koja, ako se prenesu i u nacionalne zakonske okvire mogu povrijediti temeljna prava (kao što su roditeljska prava) te stereotipni prikaz muškaraca i dječaka kao agresor i nadzorni mehanizam uspostavljen Konvencijom.

> Zamke rodne ideologije (3.): Muškarac Fallon Fox zadao svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite

Do jučer je trajala javna rasprava o Prijedlogu Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije u koju su se građani mogli uključiti putem platforme E-savjetovanja, a trajala je do 3. kolovoza 2017. do ponoći. Udruga U ime obitelji pozvala je građane da se izjasne protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i nametanja opasne i štetne “rodne ideologije” hrvatskom društvu.

> Zamke rodne ideologije (1.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

> Zamke rodne ideologije (2.): Je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci natječu protiv žena?

> Škotska uvodi “rodno neutralne” zahode u sve škole: Hoće li premijer Plenković ratifikacijom Istanbulske konvencije nametnuti isto?

> Promjena spola više nije uvjet za nastup transrodnih osoba na Olimpijskim igrama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.