Promjena spola više nije uvjet za nastup ‘transrodnih osoba’ na Olimpijskim igrama

Međunarodni olimpijski odbor usvojio je nove smjernice prema kojima se transrodne osobe ne će morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupali na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima, javlja Guardian, prenosi Bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove smjernice ne stavljaju nikakva ograničenja pred žene koje se žele natjecati u muškoj kategoriji (naravno uz “uvjet” da se osjećaju muškarcima), dok muškarci koji se žele natjecati u ženskoj kategoriji moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nmol/L barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Muški natjecatelji koji ulaze u žensku kategoriju, dužni su “dati izjavu” o svojoj ženstvenosti te tu izjavu, zbog sportskih razloga, ne smiju mijenjati 4 godine. Međutim ostaje nejasno mogu li se, nakon isteka tog roka, te osobe vratiti natjecanjima u muškoj kategoriji.

I dok s jedne strane MOO omogućava ulaz muškaraca s u prosjeku većom mišićnom masom, snažnijim skeletom i većim kapacitetom pluća, u natjecanje sa ženama, iste smjernice brane nastupe ženama s povećanom dozom testosterona u krvi i to iz razloga “zaštite žena u sportu i promicanja principa poštenog natjecanja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovim kaotičnim i nelogičnim odlukama pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.