Zamke rodne ideologije (2.): Je li pošteno ili čak sigurno da se biološki muškarci natječu protiv žena?

Foto: Snimka zaslona

Tzv. “rodna teorija” ili “rodna ideologija” sastavni je i temeljni dio Istanbulske konvencije čiju ratifikaciju traži premijer Andrej Plenković, pod krinkom zaštite žena od nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska je konvencija trojanski konj kojim se nameće rodna ideologija.

U nastavku donosimo II. dio članka Zamke rodne ideologije (I.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

> Zamke rodne ideologije (1.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atletika: ‘Transrodni mladić’ osvojio 3. mjesto na državnoj razini

Srednjoškolski trkač, 18-godišnji Nattaphon Wangyot, koji je rođen kao muško

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednjoškolski trkač, 18-godišnji Nattaphon Wangyot, koji rođen kao muško, sudjelovao je u ženskim utrkama u Klasi 3A na Državnom natjecanju Aljaske u lipnju 2016. i osvojio 3. mjesto u trku na 200 metara (27,3 sekunde) i 5. mjesto na 100 metara (13,36 sekundi). Wangyot se također natjecao u ženskoj odbojkaškoj i košarkaškoj ekipi.

Savez školskih aktivnosti Aljaske (engl. Alaska Schools Activities Association, ASAA) ima politiku koja dozvoljava svakom školskom okrugu da odredi mogu li se ‘transrodni sportaši’ natjecati u sportu u kategoriji odbaranog roda.

„Nismo htjeli nužno stvoriti situaciju u kojoj bismo doveli povjerenstvo i takve stvari jer ovdje to jednostavno nije praktično,” rekao je izvršni direktor Billy Strickland za televizijsku postaju KTVA-TV 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještaju, šesnaest trkačica kvalificiralo se za državnu razinu.

Srednjoškolska trkačica Saskia Harrison, koja se našla za dlaku ispod crte, rekla je za KTVA: „Drago mi je da se ta osoba osjeća ugodno s onim što jest i da može biti sretna u svojoj koži, ali mislim da u smislu natjecanju to nije 100% pravedno.”

Peyton Young, juniorska trkačica iz srednje škole Eagle River, rekla je: „Ne znam što je politički korektno reći, ali prema mom mišljenju, spol je ono s čim se rodiš. On je u DNA. Genetički, dečko ima više mišićne mase nego cura, a ako se natječe protiv cure, moguće je da ima prednost.“

Predsjednik Obiteljske udruge za akciju Aljaske (engl. Alaska Family Action), Jim Minnery, održao je prosvjed protiv pravila koja dozvoljavaju muškim sportašima da se natječu protiv djevojaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Danas smo ovdje kao glas zajednice, kako bismo osigurali da ženskim sportašicama ne budu uskraćene prilike za igru i za stipendije koje bi im inače bile dostupne te kako bismo opet uspostavili ravopravnost,” rekao je.

„Kada se učenicima dozvoli da igraju za ekipu suprotnog spola, to neproporcionalno utječe na učenice, koje će izgubiti mjesta na trkalištu, u nogometnim i odbojkaškim ekipama zbog muških učenika koji se izjašnjavaju kao djevojke.”

Hrvanje: ‘Transrodna tinejdžerica’ osvojila ženski srednjoškolski turnir

hrvačica Mack Beggs

17-godišnja Mack Beggs rođena je kao djevojčica te se navodno počela izjašnjavati kao dječak u dobi od 3 godine. Iako je Beggs primala terapiju testosteronima duže od godinu dana i imala mišićnu masu muškog tinejdžera, Beggs se natjecala i osvojila prvo mjesto na ženskom državnom prvenstvu Sveučilišne međuškolske lige (engl. University Interscholastic League) 25. veljače 2016.

„Ako uzima hormone ili steroide, trebao bi se hrvati s dječacima,” rekla je psihologica za djecu i adolescente Melissa Roush za CNN.

Dr. Brandon Mines, docent na Odjelu za ortopediju Sveučilišta Emory, složio se s izjavom Roush.

„Testosteron i anabolički steroidi pripadaju istoj obitelji lijekova i imaju učinak povećavanja mišićne mase i dobitka snage,” rekao je Mines za CNN.

17-godišnja Mack Beggs rođena je kao djevojčica. Beggs je primala terapiju testosteronom duže od godinu dana te je imala mišićnu masu muškog tinejdžera. Beggs se natjecala i osvojila prvo mjesto na ženskom državnom prvenstvu Sveučilišne međuškolske lige 25. veljače 2016.

Liga dopušta hrvačima da se natječu samo protiv vlastitog spola, na temelju spola navedenog na rodnim listovima.
Beggs je imala 56-0 u sezoni i osvojila titulu u kategoriji do 50 kilograma.

Ragbi: ‘Transrodna osoba’ tužila žensku ekipu, igra u drugoj

‘Transrodni igrač’ američkog nogometa Christina Ginther, koji je rođen kao muškarac i visok 183 cm, tužio je poluprofesionalni ženski tim američkog nogometa za diskriminaciju te sada igra za drugi ženski tim američkog nogometa.

‘Transrodni igrač’ američkog nogometa Christina Ginther

44-godišnji Ginther pokušao se priključiti ženskom timu američkog nogometa Minnesota Vixen u listopadu 2016., nakon prelaska s muškog na ženski spol. Ali rečeno mu je da liga iz sigurnosnih razloga ne dozvoljava biološkim muškarcima da igraju protiv žena.

„Prekinula sam poziv i jednostavno sam se osjećala obezvrijeđenom,” rekao je Ginther za javni radio Minnesote. „Mislim, taj osjećaj: „Ja sam nakaza. Ja sam oštećena. Nisam vrijedna biti u ovoj ekipi.”

Stoga je Ginther podnio tužbu za diskriminaciju protiv ekipe Minnesota Vixen i Nezavisne ženske lige američkog nogometa (engl. Independent Women’s Football League, IWFL).

Odvjetnik ekipe Minnesota Vixen, Greg Van Gompel, objasnio je politiku lige: „Ona kaže: Igračica ne može igrati u IWFL ako nije sada i oduvijek bila, zakonski i medicinski, žensko, kako je utvrđeno njenim rodnim listom i vozačkom dozvolom.”

‘Transrodni igrač’ američkog nogometa Christina Ginther

Ginther tvrdi da su mu razine testosterone opale gotovo na nulu nakon dvije godine uzimanja estrogena.

Ginther sada igra za Minnesota Machine, ekipu u drugoj ženskoj ligi američkog nogometa. Kaže da se nada da će njegova tužba nadahnuti druge ‘transrodne sportaše’.

„Često se bojimo da se naš glas neće čuti ili možda da će posljedice našeg istupanja učiniti stvari gorima za nas,” rekao je Ginther. „Ali ako ništa drugo, ‘trans ljudi’ trebaju se osjećati osnaženima. Da, mi imamo glas.”

* Nastavak slijedi.

> Škotska uvodi “rodno neutralne” zahode u sve škole: Hoće li premijer Plenković ratifikacijom Istanbulske konvencije nametnuti isto?

U tijeku je javna rasprava o Prijedlogu Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije u koju se građani mogu uključiti putem platforme E-savjetovanja, a traje do 3. kolovoza 2017. Udruga U ime obitelji poziva građane da se izjasne protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i nametanja opasne i štetne “rodne ideologije” hrvatskom društvu.

S obzirom da hrvatski zakoni već sadrže najsuvremenije odredbe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – 7. srpnja 2017. Sabor je donio novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je usklađen s pozitivnim odredbama Istanbulske konvencije – Konvenciju nije neophodno ratificirati kako bi se doprinijelo suzbijanju nasilja nad ženama.

Kako biste se uključili u raspravu potrebno je registrirati se te izraditi korisnički račun na platformi E-savjetovanja putem ove poveznice.

O posljedicama ratifikacije Istanbulske konvencije možete više pročitati na ovoj poveznici.

Ako se Konvencija ratificira i želi provoditi, provodit će se i rodna teorija kao sastavni dio ove konvencije, kako pokazuju primjeri drugih država. Zbog toga se U ime obitelji protivi njenoj ratifkaciji.

Ratifikacijom Konvencije se u svim društvenim sektorima – u obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju, socijalnoj politici, zakonodavstvu…, počinje upotrebljavati “rodna teorija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.