Pod utjecajem LGBT lobija: Austrija od 2019. izjednačava registrirano partnerstvo i brak

Foto: fah

Austrijski Ustavni sud početkom prosinca donio je odluku po kojoj se zakon koji onemogućava ‘istospolne brakove’ proglašava protuustavnim i nalaže ukidanje zakona do kraja sljedeće godine,  čime će u Austriji od 2019. praktički biti moguće sklapati istospolne brakove.

„Zakon se u sadašnjem obliku kosi s ustavnom zabranom diskriminacije“, stoji u obrazloženju Austrijskog ustavnog suda koji je, na temelju upućene žalbe jednog homoseksualnog para, razmatrao ustavni zakon, donesen 2009., koji je omogućio istospolno registrirano partnerstvo ali je branio sklapanje braka.

Na temelju ove odluke „brakovi za sve“ bit će dopušteni od 1. siječnja 2019., a Austrija time ulazi u klub drugih zemalja u kojima je ‘istospolni brak’ moguć, poput Njemačke, Francuske, Britanije i Španjolske.

Najviši austrijski sud je zaključio da dosad dopušteno „registrirano partnerstvo“ nije jednako punopravnom braku te da se stoga radi o diskriminaciji.

„Razlikovanje pojmova ‚registriranog partnerstva’ i ‘braka’ nije više održivo a da se pritom ne diskriminira istospolne parove”, stoji u objašnjenju suda.

Sud je time udovoljio tužbi jednog lezbijskog para kojemu je odbijen zahtjev preimenovanja „registriranog partnerstva” u punopravni brak. Time dosadašnji zakon o bračnim zajednicama s 31. prosincem 2018. postaje nevažeći.

Instituciji braka sa svim pravima poput prava na posvajanje djece ili kad je u pitanju nasljeđivanje imovine, dosad su se protivile konzervativne stranke u Austriji poput Narodnjačke stranke Austrije (ÖVP) i Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ), koje su sastavile vladu prije nekoliko dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž