Polexit – je li Poljska otvoreno krenula putem izlaska iz EU?

poljska eu
Foto: Depositphotos

Odluka Ustavnog suda Poljske praktički se shvaća kao početak Polexita, to jest puta bez povratka prema napuštanju EU-a.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je da takva presuda neće ostati bez posljedica. „Primat prava EU-a mora biti nesporan”, napisao je on. „Pozivamo Europsku komisiju da poduzme neophodne korake.”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naložila je u petak službama Komisije da podrobno analiziraju odluku poljskog ustavnog suda, koji je doveo u pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim, te će na temelju te analize poduzeti sljedeće korake.

“Naložila sam službama Komisije da temeljito analiziraju odluku poljskog Ustavnog suda. Na temelju toga odlučit ćemo o sljedećim koracima”, izjavila je u petak Ursula von der Leyen, izrazivši duboku zabrinutost odlukom poljskog Ustavnog suda, navodi politico.

“Naši ugovori su vrlo jasni. Sve odluke Suda EU-a obvezujuće su za vlasti država članica, uključujući i nacionalne sudove. Europsko pravo je nadređeno nacionalnom, uključujući i ustavne odredbe. To su potpisale sve države kao članice Europske unije”, tvrdi von der Leyen, dodajući da će Komisija koristiti sva sredstva koja prema Ugovorima ima na raspolaganju kako bi osigurala poštivanje europskog prava.

Komisija neće suspendirati proces ocjenjivanja poljskog nacionalnog plana za oporavak, što je preduvjet za isplatu sredstava iz fonda za oporavak od pandemije koronovirusa.

Ustavni sud u Varšavi proglasio neustavnima pojedine dijelove europskog prava

Još od ljeta su u Bruxellesu očekivali odluku poljskog Ustavnog suda – i pribojavali se te odluke. Ipak, presuda donijeta u listopadu 2021. prema kojoj ugovorno pravo EU-a nije u skladu s poljskim Ustavom, izazvala je ogorčenje u europskim institucijama i praktično svim taborima Europskog parlamenta (EP). Jer, odluka suda praktički se shvaća kao početak Polexita, to jest puta bez povratka prema napuštanju EU-a, piše DW

Ustavni sud u Varšavi proglasio je neustavnima pojedine dijelove europskog prava. Tu se prije svega misli na pravo EU-a da intervenira zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj s Poljskom. To što je Varšava potpisala europske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke EU-a, zaključio je sud.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli rekao je da takva presuda neće ostati bez posljedica. „Primat prava EU-a mora biti nesporan”, napisao je on. „Pozivamo Europsku komisiju da poduzme neophodne korake.”

Europska komisija, koja je na potezu kao čuvarica ugovora EU-a, priopćila je da presuda, koja je za sada proglašena samo usmeno, sugerira probleme u nadređenosti europskog prava kao i autoritetu Europskog suda u Luksemburgu.

Komisija „neće oklijevati upotrijebiti opcije iz europskih ugovora”, najavio je nadležni povjerenik Didier Reynders. To bi moglo značiti da će konačno biti ubrzan postupak na temelju članka 7. Ugovora EU-a, koji se protiv Poljske razvlači godinama. Ukoliko se utvrdi teška povreda pravne države, taj postupak može rezultirati i oduzimanjem glasa Varšavi u okviru Unije.

Kako se čuje u Bruxellesu, do sada se svim silama izbjegavao otvoreni politički okršaj. No sada se više nema kuda, jer je poruka poljskog Ustavnog suda dočekana je u Bruxellesu kao objava rata. Poljska je odavno na meti kritika zbog spornih zakona, posebno jer u Bruxellesu vlada dojam da vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) kontrolira pravosuđe.

„Teško je povjerovati kada vlast PiS-a tvrdi da ne želi napustiti EU. Oni rade upravo suprotno. Sad je bilo dosta”, napisao je Jeroen Lenaers, koji u Odboru za pravosuđe EP-a zastupa najveći zastupnički klub, onaj Europske pučke stranke. „Time što proglašava europske ugovore nespojivima s poljskim pravom nelegitimni Ustavni sud poveo je zemlju putem Polexita.”

Europski parlamentarni zastupnik Lenaers je još poručio da Europska komisija mora upotrijebiti sve instrumente kako ne bi podržavala „autokrate u Varšavi“. Time aludira na mogućnost da se Poljskoj uskrati novac iz zajedničke blagajne. Bruxelles je već na led stavio posebna sredstva iz pozamašnog fonda za obnovu gospodarstva nakon pandemije.

„Ako u Europskoj uniji nema pravne zajednice, onda se ona raspada”, kaže Jens Geier iz Zastupničkog kluba socijalista u EP-u. „Poljska ima dvije mogućnosti: prilagoditi poljski Ustav europskom pravu ili napustiti EU.”

Iako je poljski premijer Mateusz Morawiecki više puta negirao da njegova zemlja planira napustiti EU, neki stručnjaci za europsko pravo kažu da je odluka Ustavnog suda praktično objava razlaza. Jer, ako se poriče prvenstvo europskog prava kao jedan od temelja EU-a, onda bi se to moglo tumačiti kao aktiviranje članka 50. koji predviđa mogućnost napuštanja EU-a, kaže profesor Europskog prava Franz Mayer. „Dakle, ili odlaze ili mijenjaju poljski Ustav.”

A njemački profesor Ustavnog prava Rene Repasi komentira da još nikada neki nacionalni sud članice Unije nije poduzeo ovako krupan korak prema pravnom izlasku iz Europske unije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dw