Poljski zastupnik: ‘Zabrinuti smo da je EU zarobljenica samoubilačke ideologije’

Ryszard Telecki
Foto: Silar / wikimedia commons

“Europska unija suočena je s najvećom krizom ikad”, istaknuo poljski zastupnik Ryszard Terlecki, čelnik parlamentarnog kluba vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) za Magyar Nemzet.

“Duboko smo zabrinuti da je Unija zarobljenica dekadentne, samoubilačke ideologije koja želi srušiti temelje civilizacije na kojima je izgrađena Europa”, dodao je Terlecki tijekom sudjelovanja na ekonomskom forumu u Poljskoj.

“Prvo i najvažnije, postoji totalna katastrofa Brexita, jer je vijest da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Uniju bilo najzvučniji znak upozorenja. Druga je velika prijetnja sve veće rivalstvo između dva najveća svjetska igrača, Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Uz to, Europska unija pokazuje zabrinjavajuće tendencije dvostrukih standarda između starih i novih država članica.

>Orban: ‘Europski narodi eksperimentiraju s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama i otvorenim društvima’

Ne želimo doći do točke kada se Europska unija okreće u smjeru koji za nas više nije prihvatljiv. To bi se moglo dogoditi, na primjer, ako bismo usporedili zemlje stare i nove Europe zasebnim standardima, i ako bi se mogla nametnuti rješenja koja su za nas neprihvatljiva”, rekao je Terlecki.

Srećom, postoje i pozitivni znakovi, uključujući glavne projekte regionalne suradnje poput prometnog koridora sjever-jug Via Carpathia ili brze željezničke veze koja povezuje glavne gradove Srednje Europe. Također, Višegradska skupina sve je uspješnija u naumu da se čuje njen glas.

Reforma pravosuđa i restrukturiranje medija

Iako priznaje dominantnu veličinu Poljske u regiji, Terlecki pazi da svoju zemlju ne nazove vođom skupine.

“Pokušavamo izbjeći definiciju vođe. kako ne bismo obeshrabrili naše manje partnere u pogledu teritorija ili stanovništva, poput Litve, s kojom sada blisko surađujemo”, naglasio je. “Naši su partneri često osjetljivi na problem dominacije, mi to ne želimo. S druge strane, mi smo prirodno najveća zemlja u regiji i istodobno, možda država s najintenzivnijim ekonomskim razvojem”, zaključio je poljski parlamentarni zastupnik.

“Vrlo smo uspješni po europskim standardima. Za nas je najvažnija reforma pravosuđa i sve ono što nazivamo restrukturiranjem medija”, rekao je istaknuvši da je jedna od posebnosti poljske političke scene bila da je velika većina medija u stranim rukama.

“To se posebno osjeća tijekom izbora kada potpuno strani interesi pokušavaju utjecati na ishod izbora”, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Magyar Nemezet