Rast viška smrtnosti u razvijenim državama EU – pogledajte kartu

državama
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

Višak smrtnosti pojavljuje se 2022. u mnogim državama diljem Europske Unije. Eurostat zasada raspolaže ažuriranim podacima samo za ljeto 2022. godine, do rujna mjeseca, odnosno za mjesece srpanj i kolovoz zaključno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija u srpnju izgledala je prilično loše sa velikim povećanjem smrtnosti, osobito u nekim razvijenim državama Europske Unije.

>EU parlamentarci: Postoji li veza između bitno povećane smrtnosti djece i cijepljenja protiv COVID-19?

Najveću pojavu viška smrtnosti imao je Island, čak 55,8%, a najmanju Latvija (-0,5%), Litva (0,9%), Bugarska (1,4%) i Rumunjska (2,4%).

> Šokantno priznanje Pfizera u EU parlamentu: Nismo testirali zaustavlja li cjepivo širenje virusa!
> COVID i ljudska prava: Pravobraniteljica daje prednost tzv. fact checkerima umjesto znanstvenoj kritici?!

Na karti se vidi da su razvijene i najrazvijenije države Europe imale veliki stupanj povećanja smrtnosti: Island, Španjolska, Portugal, Njemačka, Švicarska, Italija, Irska, Slovenija i Austrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanju stopu smrtnosti imale su Litva, Latvija, Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Češka i visokorazvijena Švedska

Pogledajte višak smrtnosti po državama na interaktivnoj karti Europe ovdje.

Višak smrtnosti u EU popeo se na +16% u srpnju 2022. sa +7% u lipnju i svibnju. To je bila najveća zabilježena vrijednost do sada u 2022., koja je iznosila oko 53 000 dodatnih smrtnih slučajeva u srpnju ove godine u usporedbi s mjesečnim prosjekom za 2016.-2019., piše Eurostat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je neobično visoka vrijednost povećanja smrtnosti.

Prekomjerna stopa mortaliteta bila je u pandemijskim godinama 2020. i 2021. +3% u srpnju 2020. (10 000 viška umrlih) i +6% u srpnju 2021. (21 000 viška umrlih). Na temelju dostupnih informacija, pretpostavlja se da bi dio porasta smrtnosti u srpnju 2022. u usporedbi s istim mjesecom u posljednje dvije godine mogao bi biti posljedica toplinskih valova koji su zahvatili dijelove Europe tijekom referentnog razdoblja.

Ova informacija proizlazi iz podataka o prekomjernoj smrtnosti koje je objavio Eurostat, na temelju tjednog prikupljanja podataka o smrtnosti. Članak predstavlja pregršt nalaza iz detaljnijih članaka Statistics Explained o prekomjernoj smrtnosti i tjednoj smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kolovozu 2022. se je situacija malo smirila, iako najveći višak smrtnosti i dalje bilježe Island, Finska, Njemačka, Grčka i Portugal, a najmanju stopu smrtnosti bilježe Mađarska i Slovačka.

Iako nije tako dramatična kao razlika zabilježena u srpnju 2022. u usporedbi sa srpnjem 2020. i 2021. (+16% u usporedbi s +3% odnosno +6%), vrijednost iz kolovoza 2022. pokazuje porast u usporedbi s kolovozom 2020. i 2021. (+ 8% odnosno +9%).

Hrvatska je imala višak smrtnosti 14,6%% u srpnju i 7,8% u kolovozu

Sve podatke o višku smrtnosti možete vidjeti na interkativnoj karti EU ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.