Restorani i barovi u Francuskoj zatvoreni su od listopada. Restoran u Nici otvorio je u srijedu vrata gostima unatoč nacionalnoj karanteni zbog pandemije Covida-19, što je znak sve veće frustriranosti građana zbog ograničenja koja bi francuska vlada mogla i postrožiti u danima koji dolaze.
Gosti su napunili restoran Poppies čiji im je vlasnik Christophe Wilson poslužio njoke i ragu od govedine. Policija je pozvala Wilsona na razgovor u policijsku postaju, ali nije prekinula ručak niti izbacila goste iz restorana. Gosti su izvikivali “Sloboda, sloboda” nakon odlaska policajaca, prenosi Večernji list.
Le propriétaire du Poppies, Christophe Wilson, fait son service. « Je n’ai pas eu l’autorisation, mais je la prends ». Gnocchis daube ou dhal de lentilles au menu. #Nice pic.twitter.com/nAsKoI2qrW
— Elise Martin (@Elise0Martin) January 27, 2021
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ahora te quiero ver Macron
Liberté! Liberté!
Tekst se nastavlja ispod oglasaChristophe Wilson, propietario de Poppies en Niza, ha decidido abrir sus puertas esta tarde a pesar de la prohibición. Decenas de clientes están sentados. La policía está en el lugar….y un solo grito.@motoreco_ok @54cero571 pic.twitter.com/xVKueJpJZH
— La Nave Comunica 2 (@LaNaveComunica2) January 27, 2021
Većina Francuza protiv stroge karantene
Francuski predsjednik Emmanuel Macron pod pritiskom je liječnika i epidemiologa da uvede treću nacionalnu karantenu prije nego počne dominirati nova britanska varijanta koronavirusa, budući da broj hospitaliziranih i umrlih zbog covida-19 kontinuirano raste.
Ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u srijedu pokazalo je da se većina Francuza protivi strogoj karanteni poput one prošlog proljeća, kada su bile zatvorene škole, a dom se smjelo napustiti samo u posebnim slučajevima.
Istovremeno, stotine vlasnika restorana i klubova te konobara prosvjedovalo je u srijedu u središtu Sofije protiv vladine odluke da kafići, restorani ostaju zatvoreni dok se druge mjere ublažavaju.
Oko 1500 ljudi je udarajući u prazne zdjele na velikoj hladnoći demonstriralo pred zgradom vlade, tražeći od premijera Bojka Borisova da ponovno razmotri spornu odluku, dopusti im da rade i isplati naknadu za radnike koja kasni. Bugarska, koja bilježi pad broj zaraženih, u veljači planira otvoriti škole, trgovačke centre i teretane, ali na mjesec dana produžiti zabranu rada kafićima i restoranima.
Hrvatski ugostitelji i poduzetnici nezadovoljni odlukama Stožera
Ugostiteljsko-turistička djelatnost s ostalim povezanim djelatnostima najviše pogođena pandemijom, a većina subjekata u toj djelatnosti odlukom Stožera civilne zaštite i u Hrvatskoj ne radi više od dva mjeseca.
Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja uputile su prošlog tjedna dopis Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu upozoravaju “na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad i ističu da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj”.
U priopćenju se pojašnjava da je ugostiteljskim objektima tipa “caffe bar” i “objektima jednostavnih usluga” u potpunosti onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke, podsjećaju poduzetnici, nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.
“Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, tražimo otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno ustavno pravo na rad kao što su ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl. Naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo”,poručio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa